Rutină judiciară în dosarul fostului director SIS, Vasile Botnari

Anticoruptie.md
09/12/2022
Sursa: CIJM

Examinarea cauzei penale în care fostul director SIS, Vasile Botnari, este învinuit de îmbogățire ilicită bate pasul pe loc. Din luna octombrie, când a fost programată prima ședință de judecată, nici procurorii, nici apărătorii nu au reușit să-și expună poziția. Dosarul penal împotriva lui Botnari a fost pornit și în baza unei anchete jurnalistice, realizată de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, în care s-au prezentat dovezi că demnitarul nu a declarat în timpul în care deținea funcții publice un imobil de lux în care locuia, dar și alte proprietăți.


Din cele patru ședințe programate, două au fost amânate la solicitarea acuzatorului, una a fost întreruptă, iar la ultima, cea din 5 decembrie curent, nu s-a prezentat soacra lui Botnari, inculpată în dosar pentru complicitate. Următoarea ședință este programată pentru 30 ianuarie 2023.

Cauza penală a fost expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la sfârșitul lunii septembrie.  Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, este judecat împreună cu soacra, care este învinuită de complicitate.

Procurorii declară că Vasile Botnari ar fi pus în aplicare un plan de procurare a unor mașini și case prin niște interpuși și le-a trecut pe numele rudelor sale sau ale persoanelor de încredere. Astfel, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

„Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.  De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei.  Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei”, declară acuzatorii.

Ancheta realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în martie 2021 a scos la iveală faptul că actualele terenuri şi imobile ale lui Vasile Botnari au ajuns în proprietatea acestuia în perioada în care a deţinut funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc.

Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vreo locuinţă. Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său chiar dacă familia sa avea afaceri, iar în unele dintre acestea soţia sa, Natalia, figura în calitate de administratoare.  Acesta deţine, din mai 2004, o cotă de 30% din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplărie.

În 2008, Natalia Botnar a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei.

În 2014, averea lui Vasile Botnari a fost supusă controlului de către Comisia Naţională de Integritate. În Actul de constatare, semnat de Alexandru Donciu, se menționează că Vasile Botnari nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Anticoruptie.md
09/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii