Şapte ani de injustiţie pentru un tânăr omorât în bătaie şi aruncat în Nistru. Dosarul bate pasul pe loc de un an şi jumătate la Curtea de Apel Bălţi

Julieta Saviţchi
21/02/2021

Curtea de Apel Bălţi nu a putut desfăşura timp de un an şi jumătate nicio şedinţă de judecată în dosarul omorului lui Vitale Covali, comis acum șapte ani și jumătate. Deşi instanţa a programat pentru perioada respectivă 15 şedinţe de judecată, majoritatea au fost amânate la solicitarea inculpaţilor şi avocaţilor lor sau din alte motive, inclusiv şi din cauza pandemiei. Mama victimei consideră că tergiversarea face parte dintr-un scenariu de muşamalizare a dosarului.

Vitalie Covali

Eugenia Ceban, mama tânărului ucis, consideră că procesul este tergiversat intenţionat şi nu exclude că ar fi vorba de acţiuni de corupere a unor funcţionari. Femeia care munceşte de mai mulţi ani în Italia, ne-a declarat că nu mai poate veni la şedinţele de judecată doar ca să afle că şedinţa nu va avea loc.

„De fiecare dată am parcurs mii de kilometri ca să fiu prezentă la judecată, însă aflam că şedinţa nu va avea loc. Acum, în condiţii de pandemie, nu-mi mai pot permite să vin din Italia, să stau în carantină, să aflu că şedinţa nu va avea loc, apoi să plec în Italia şi să stau iar în carantină. Risc să-mi pierd şi locul de muncă. Cred că de această situaţie profită Octavian Bălănici, care a fost scos basma curată de procurori. Dar eu deţin informaţii că anume el este principalul vinovat de omorul fiului meu. Ei erau în conflict. Familia lui a dat bani ca să-l scape. Mama lui Bălănici a fost prinsă în flagrant şi filmată de către ofiţerii CNA cum lua mită pentru perfectarea certificatelor de dizabilitate, dar nu a fost condamnată şi continuă să lucreze”, a declarat Eugenia Ceban.

Mama victimei a mai spus că nu este de acord cu sentinţa pronunţată de Judecătoria Soroca, oficiul Floreşti, la 4 aprilie 2019, prin care Ghenadie Gajiu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar Octavian Bălănici a fost absolvit de pedeapsă. „Lui Bălănici i-au incriminat infracţiunea de huliganism, dar a fost absolvit de pedeapsă de instanţa de fond, pentru că expirase termenul de prescripţie. Gajiu a luat vina asupra sa şi a scăpat cu pedeapsa minimală. Procurorul pe caz, Nicolae Dumbrăveanu, mi-a zis atunci că instanţa l-a condamnat pe Gajiu la 10 ani ca să mă mulţumească pe mine. Dar eu vreau să se facă dreptate şi ca vinovatul să nu se plimbe în libertate”, a spus Eugenia Ceban.

Tragedia s-a produs în august 2013. Vitalie Covali, care avea o afacere în domeniul imobiliar, a mers la o petrecere pe malul Nistrului. Acolo, s-ar fi iscat o bătaie, după care trupul tânărului a fost găsit în apele râului. Inițial procurorii au dedus că a fost o sinucidere. La insistența familiei, cadavrul a fost exhumat, iar expertizele suplimentare au constatat că tânărul a fost ucis. Chiar dacă ancheta penală a stabilit vinovații, instanţa de fond s-a expus la aproape șase ani după tragedie.

Pentru a determina organele de drept să-şi facă treaba în cazul omorului fiului ei, Eugenia Ceban a protestat de mai multe ori în faţa Procuraturii Generale, a Preşedinţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Octavian Bălănici a declarat în repetate rânduri că este nevinovat.

Julieta Saviţchi
21/02/2021

Comentarii