Teren trecut cu vederea și bani înmânați înainte de deces. Judecătoarea Nina Arabadji, prinsă cu avere nejustificată

Viorica Mija
02/04/2023
Colaj CIJM

Sute de mii de lei diferență între veniturile declarate și averea dobândită pe parcursul anului 2019 de judecătoarea Nina Arabadji. Constatarea aparține Autorității Naționale de Integritate, care a verificat declarațiile magistratei. Anticoruptie.md a deconspirat anterior cum, în doar cinci ani, magistrata Nina Arabadji a beneficiat de trei apartamente: unul oferit de municipalitate cu titlu gratuit, altul la preț preferențial, iar al treilea la preț de piață

Inspectorii au pornit controlul la 7 iulie 2020, în urma unei sesizări din oficiu, și asta deoarece judecătoarea a depus tardiv declarația de avere și interese personale. Pe 30 septembrie 2020, magistrata s-a prezentat la ANI pentru a lua act de constatare. Abia peste doi ani, și anume pe 20 august 2022, dosarul a fost redistribuit.

În urma verificărilor, agentul de integritate a depistat o diferență de cel puțin 223 de mii de lei între venituri și averea dobândită pe parcursul anului 2019.

Nina Arabadji a explicat că o parte din bani provin de la tatăl său, oferiți în calitate de moștenire, dar și pentru procurarea unor echipamente medicale.

În ceea ce privește omisiunea unui teren, atestată în urma controlului, magistrata spune că a fost vorba despre o greșeală mecanică.

Actul de constatare a fost transmis în instanța de judecată.

 

Din 2013 până în 2018, magistrata Nina Arabadji a beneficiat de trei apartamente: unul oferit de municipalitate cu titlu gratuit, altul la preț preferențial, iar al treilea la preț de piață. Reporterii Anticoruptie.md au solicitat opinia magistratei prin intermediul serviciului de presă al Judecătoriei Chișinău. Aceasta a fost întrebată dacă apartamentul de pe strada Albă Iulia din Chișinău este în posesia ei sau în folosință. De asemenea, judecătoarea Arabadji a mai fost întrebată din ce surse își va stinge datoriile indicate în declarația de avere, dacă termenul scadenței este de doar doi ani. La aceste întrebări nu au fost oferite răspunsuri exacte, ci evazive, făcând trimitere la Legea cu privire la declararea averilor și intereselor personale, dar și a celei cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Ancheta CIJM dezvăluia că, în luna decembrie 2012, Nina Arabadji a primit un apartament cu două camere, de peste 70 de metri pătrați, într-un bloc de pe strada Alba Iulia din municipiul Chișinău. La momentul solicitării, familia Ninei Arabadji era formată din două persoane: judecătoarea și fiica sa. Locuința i-a fost acordată în baza unei hotărâri din anul 2004 a Judecătoriei sectorului Centru, pe care Consiliul Municipal s-a văzut nevoit să o execute. Instanța obligase municipalitatea să-i ofere Ninei Arabadji condiții de trai îmbunătățite.

Peste doi ani, după ce judecătoarea a intrat în posesia apartamentului din sectorul Buiucani, în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2016, apare încă un apartament, cu o suprafață de peste 56 m.p, cu valoarea cadastrală de peste 357 de mii de lei.

Peste un an de când s-a ales cu apartamentul de la Buiucani, numele judecătoarei Nina Arabadji a fost inclus în lista magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani care au beneficiat de apartamente achiziționate la preț preferențial de la firma EXFACTOR-GRUP.

Noul imobil are 82 de m.p și se află în sectorul Botanica al capitalei. Imobilul a fost cumpărat cu suma de peste 29 520 de mii de euro, adică cu 360 de euro m.p, de două ori mai mic decât prețul de pe piața primară a imobilelor.

Viorica Mija
02/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii