„Transmiteri câte 20.000 de lei”. Descinderi și rețineri la Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Chişinău  

Ilie Gulca
09/08/2022
Foto: CNA

Trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi, marți dimineață, pentru corupere pasivă și corupere activă. Ei sunt bănuiți că ar fi eliberat contra mită certificate fitosanitare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă.

În cadrul aceleiași cauze penale, au fost efectuate percheziții la domiciliile și în automobilele celor trei persoane reținute, în birourile lor de serviciu, precum şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.

„În perioada 2017-2021, angajații Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău a ANSA ar fi perceput sistematic sume de bani sub formă de mită de la agenții economici pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.”, se menționează într-un comunicat al CNA, care citează un act de sesizare.

Urmărirea penală se desfăşoară în cadrul a nouă dosare pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă.

În unul din aceste cazuri, potrivit faptelor stabilite de ofițerii CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic – o condiție care trebuia respectată ca marfa să poată fi transportată peste hotare.

Oamenii legii au constatat zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA.

Angajații CNA au documentat mai multe transmiteri în valoare de circa 20.000 de lei către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilită în cadrul anchetei.

Legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice. 

Ilie Gulca
09/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii