Ultima oră: Un nou dosar penal pe numele ex-premierului Vlad Filat, trimis în judecată

Anticoruptie.md
16/01/2019
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: CIJM

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat, miercuri, despre expedierea în instanța de judecată a cauzei penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit ex-premierul Vlad Filat, condamnat într-un alt dosar la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. 

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, în perioada anului 2013, Filat a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

„Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar”, se arată în comunicatul PA.

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.

Anunțul PA vine la câteva zile după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a precizat că va examina în mod prioritar plângerile depuse de Vlad Filat. Avocatul fostului premier susține că Vlad Filat a fost reținut contrar normelor prevăzute de legislație, în clădirea Parlamentului Republicii Moldova, la 15 octombrie 2015. Potrivit lui Victor Munteanu, „a urmat o execuție publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organizațiile internaționale l-au calificat ca fiind un proces motivat politic și justiție selectivă. 

Sentința lui Vlad Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declarațiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora”. Fostul premier moldovean Vlad Filat a contestat condamnarea sa la CEDO, în august 2017. Acesta a mai depus o plângere la Curtea Europeană în 2015, ”Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă jurnalistică din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Anticoruptie.md
16/01/2019

Comentarii