Un nou avânt după… recuzare. Notara Olga Bondarciuc, afiliată trio-ului de fugari Plahotniuc/Șor/Platon, revine în sala de judecată

Viorica Mija
20/04/2023
FB/Olga Bondarciuc

După ce instanța s-a expus asupra cererii de recuzare a judecătorului, părțile în dosarul în care ex-notara Olga Bondarciuc este învinuită de fals în acte, sunt așteptate în instanță. La judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, joi, 20 aprilie, continuă examinarea cauzei care bate pasul pe loc de jumătate de an.

Prima ședință de judecată urma să aibă loc pe 28 octombrie 2022, dar a fost amânată la cererea apărătorului. Aceeași soartă a avut-o și a doua ședință, după ce avocatul a adresat o cerere președintelui Judecătoriei Chișinău, în vederea formării unui complet din 3 judecători. A treia ședință a fost amânată la solicitarea acuzării. După, examinarea a fost ori amânată, ori întreruptă. La ultima ședință, din 6 aprilie, instanța s-a expus asupra demersului avocatului, care a cerut recuzarea judecătorului.

Procurorii îi incriminează Olgăi Bondarciuc „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Avocatul Alexandru Tonu, care o apără în instanță pe Olga Bondarciuc, spune că acuzatorii nu ar dispune de probe pentru a demonstra pretinsele acțiuni ilegale ale clientei sale.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reșinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională. 

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. 

În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie, adresată Secretariatului General al OIPC Interpol, se menționa că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

Pe 30 august 2022, notara a scăpat de arest preventiv. Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce a împrumutat câteva milioane de lei. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Viorica Mija
20/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii