Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova

Anticoruptie.md
30/08/2016
Veaceslav Platon înconjurat de oamenii legii

Omul de afaceri Veaceslav Platon, arestat de autorităţile Ucrainei la solicitarea procurorilor moldoveni, a fost extrădat ieri în Republica Moldova. Imediat după predarea acestuia autorităţilor de la Chişinău, procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirea. Astăzi, la ora 11:00, judecătoria Buiucani urmează să se expună asupra demersului procurorilor privind prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare pe numele lui Platon. 

Acum o săptămână, judecătorii de la Kiev au permis extrădarea omului de afa­ceri Vea­ce­slav Pla­ton, bănuit într-un dosar inițiat de procurorii Anticorupție din Moldova privind furtul de la Banca de Economii și complicitate în așa-zisa „spălătorie rusească”, acesta a fost extrădat luni, 29 august, în Republica Moldova.

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova.

Pe 25 iulie, procurorii au anunțat că dispun de mandat de arest pe numele businessmanului și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut la Kiev, de oamenii legii ucraineni.

Înainte de a fi arestat, Platon a reușit să acorde un interviu portalului Anticoruptie.md, în cadrul căruia a dezvăluit că deține mai multe documente și probe care demonstrează implicarea lui Vlad Plahtoniuc în furtul din sistemul bancar moldovenesc. Platon a mai declarat că intenționează să depună mărturii pe acest caz în fața oamenilor legii din SUA care investighează jaful bancar din Republica Moldova.

Afirmațiile omului de afaceri au fost confirmate și de o scrisoare adresată de compania americană Frontier Solutions procurorului general al Ucrainei. Instituția solicita ca extrădarea lui Veaceslav Platon autorităților de la Chişinău să fie amânată până când businessmanul va depune mărturii în cadrul anchetei pornite în SUA în legătură cu furtul de un miliard de dolari din băncile moldovenești.

Potrivit lui Mihai Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, Platon ar fi reușit să transmită anchetatorilor amerciani documentele, înregistrarile audio și video pe care le deține.

Anticoruptie.md
30/08/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii