Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia

Tatiana Gherța
27/07/2023

Magistrații judecătoriei Tverskaya din Moscova au emis verdictul în cazul omului de afaceri Veaceslav Platon. Acesta a fost recunoscut vinovat în dosarul „spălătoria rusească” și condamnat la 20 de ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată în lipsa condamnatului, întrucât acesta se află în prezent în Marea Britanie. Platon este acuzat pentru retragerea ilegală a peste 126 de miliarde de ruble de la instituțiile de creditare rusești, banii ulterior au ajuns în conturile SA Moldinconbank. 

Potrivit Procuraturii Generale a Federației Ruse, în iunie 2013 la Moscova și Chișinău, proprietarul Moldinconbank, Veaceslav Platon, împreună cu oamenii de afaceri Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani în valută din Rusia. În componența acesteia au intrat directorul Trezoreriei Moldindconbank, proprietarul Evropeisky Express Bank, Oleg Kuzmin, coproprietarii OJSC AKB Russian Land Bank, OJSC Bank Zapadny, o sucursală a OJSC KKB Kreditbank - Creditinvest, Alexander Grigoriev și Beslan Bulguchev, precum și șefii trezoreriilor acestor bănci, Rinat Yusupov și Vinera Sharipova, precum și Alexei Sobolev și Lev Pakhomov.

Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii grupării criminale au efectuat tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile corespondente ale mai multor instituții de credit rusești în conturile bancare ale unui nerezident - SA „Moldindconbank”. Între timp, instituțiilor de credit ruse le erau furnizate documente care conțineau informații false despre motivele transferurilor. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit, spun procurorii ruși, 126 de miliarde de ruble. 

Instanța a decis, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, și confiscarea bunurilor care i-ar aparține lui Platon. 

Precizăm că, schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „Laundromat” a fost deconspirată de jurnaliştii OCCRP, inclusiv Rise Moldova, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media.  Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari. 

Și sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, Elena Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în dosarul Laundromat.

Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. Conroversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat, la 12 august 2021, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Sarcina de a-l căuta pe Platon i-a revenit Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei.

Procuratura Anticorupție a anunţat încă în luna ianuarie 2022 că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, după ce ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere privind extrădarea controversatului om de afaceri.

Tatiana Gherța
27/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii