VIDEO // Constantin Țuțu, cu averea sub sechestru. Cu ce se ocupă fostul deputat

Julieta Savițchi
18/07/2020

Casa cu suprafața de peste 300 de metri pătrați din strada Grenoble din Chișinău a fostului deputat democrat Constantin Țuțu se află, de aproape 10 luni, sub sechestru. Fostul democrat locuiește în imobil și chiar continuă să efectueze lucrări de reparație și amenajare. 

Un muncitor a fost surprins recent în timp ce ieșea din casa lui Țuțu, având asupra sa mai multe instrumente. Bărbatul a fost condus la ieșire de către fostul deputat.

Sechestrul asupra imobilului lui Țuțu a fost aplicat la 24 octombrie 2019 de către magistrata Elena Costiuc, la solicitarea procurorului anticorupție Grigore Niculiță. Constantin Țuțu este învinuit pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat care se afla în arest, în toamna anului 2017. Țuțu ar fi promis că ar avea influență asupra procurorilor, astfel încât aceștia să nu prelungească termenul arestului preventiv în privința bărbatului. Urmărirea penală a fost pornită la data de 18 septembrie 2019, pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu amendă de până la 300.000 de lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la șapte ani.

Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău, iar până în prezent nu a avut loc nicio ședință din cauza pandemiei.

Constantin Țuțu mai este învinuit și într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă, procurorii fiind în așteptarea concluziilor Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale pentru a lua o decizie.

Constantin Țuțu s-a predat benevol forțelor de ordine moldovenești la 27 martie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni. În aceeași zi, procurorii anticorupție l-au audiat și au renunțat la aplicarea arestului preventiv în privința fostului democrat, deși pe numele acestuia exista un mandat de arestare. Țuțu și-a asumat obligațiunea de a nu părăsi Chișinăul pentru următoarele 30 de zile. Ulterior, procurorii i-au prelungit cu încă 30 de zile restricția.

Precizăm că imobilul în care locuiește Țuțu a fost dat în exploatare în iulie 2018, la un an după ce a procurat terenul cu suprafața de 7 ari de la Vladimir Mardar, alias Vova Tătăroi, cunoscut pentru trafic de țigări și droguri. Mardar este dat în urmărire generală de către organele de drept din România și Ucraina.

Imobilul nu se regăsește în declarțiile de avere și interese personale depuse de fostul deputat pentru anii 2018 și 2019.

Julieta Savițchi
18/07/2020

Comentarii