VIDEO // Cum își justifică fratele lui Viorel Morari averea: „Am muncit cu părinții 15 ani în Portugalia”

Julieta Savițchi
20/02/2020

Directorul SRL Irarom-Grup, Oleg Morari, fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, susține că și-a construit legal afacerea. Omul de afaceri spune că a obținut banii investiți, lucrând peste hotare, și din împrumuturi de la persoane particulare. Oleg Morari a prezentat mai multe documente care confirmă cele declarate, precizând că fratele său nu are nicio legătură la afacerea sa.

Oleg Morari a afirmat că a decis să facă declarații după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit publicului mai multe informații despre afacerea sa, care nu ar corespunde realității. „Am fost obligat să semnez că nu voi divulga date din anchetă, ca mai apoi însuși procurorul general să prezinte informații ce nu corespund realității, informații care induc în eroare”, a spus afaceristul.

Directorul SRL Irarom-Grup a declarat că a pornit afacerea în 2013, cu câțiva ani înainte ca fratele său să ajungă șef la Procuratura Anticorupție. Primele investiții provin din banii câștigați în afara țării, pe care i-a declarat la Fisc încă în 2012. „Am muncit cu părinții 15 ani în Portugalia. Banii i-am declarat, ca persoane fizice”, a spus Morari.

Conform documentelor, Eugenia Morari, mama lui Oleg și a lui Viorel Morari, a declarat în 2012 circa 988.000 de lei, iar tatăl celor doi, Gheorghe Morari, aproape 973.000 de lei. La rândul său, Oleg Morari a indicat venituri în valoare de 966.000 de lei.

Șeful SRL Irarom-Grup a mai menționat că banii pe care îi dețineau erau insuficienți pentru a porni afacerea. Din această cauză a împrumutat de la persoane particulare sume mari cu o dobândă mai mică decât la bănci. Astfel, în 2014, a împrumutat 600.000 de lei de la un un moldovean stabilit în Canada și alte 37.000 de euro de la o moldoveancă care lucrează în Italia.

Potrivit unui raport de audit vamal, firma Irarom-Grup rămâne datoare față de o întreprindere care i-a furnizat echipament pentru turbine eoliene. „Avem o datorie față de  o întreprindere din Marea Britanie. Nu am putut achita pentru că nu am avut acordul de la Banca Națională”, a spus Oleg Morari.

Întrebat despre eventualul conflict cu proprietarii rețelei de benzinării Vento al cărei administrator a stat timp de un an în arest preventiv într-un dosar intentat de Procuratura Anticorupție, Oleg Morari a infirmat că a existat un astfel de conflict, subliniind că nu s-a întâlnit niciodată cu cineva de la firma respectivă.

De asemenea, omul de afaceri a respins acuzațiile potrivit cărora, împreună cu fratele său, ar fi făcut presiuni asupra administrației publice din satul Țaul, raionul Dondușeni, pentru a intra în posesia terenurilor dorite: „Din câte știu, procurorii l-au sunat și pe primar, dar acesta nu a vrut să răspundă și să participe la toate astea”.

Totodată, Oleg Morari a respins acuzațiile că fratele său ar fi făcut trafic de influență pentru a i se accepta un tarif mai mare la energia electrică produsă de Irarom-Grup. „Eu nu am solicitat majorarea tarifului. Eu am cerut să fie acceptată majorarea capacității de producție”, a precizat businessmanul.

Oleg Morari consideră că problemele legate de întreprindere sunt provocate artificial de către procurori pentru a se răzbuna pe fratele său, dar nu exclude că cineva ar fi pus ochiul pe afacerea sa. Omul de afaceri mai susține că din cauza procurorilor și a dosarului penal care i-a fost intentat, întreprinderea se confruntă cu probleme în activitate. „Se tem să ne furnizeze și materiale de construcție”, a declarat Morari.

Frații Oleg și Viorel Morari, precum și mama lor, sunt învinuiți de spălare de bani și de îmbogățire ilicită. Potrivit dezvăluirilor făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing, subalternii acestuia au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au înființat și administrat SRL Irarom-Grup, fondată în 2013, ar fi investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a declarat un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.

În intervalul 2012–2019, părinții lui Viorel Morari au procurat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179.000 de euro. În același timp, mama fostului șef de la Procuratura Anticorupție a devenit proprietară a 25 de terenuri cu destinație diferită, cu suprafața totală de 18 hectare, a două case de locuit cu mai multe construcții accesorii cu suprafața totală de 192 de metri pătrați, evaluate la 28.000 de euro. Și fratele lui Viorel Morari a intrat în posesia a 87 de terenuri agricole și pentru construcții cu suprafața totală de 45 de hectare, precum și în proprietatea unei case de 93 de metri pătrați, în valoare totală de 50.000 de euro. 

Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom-Grup a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.

Viorel Morari a venit atunci cu o reacție la scrisoarea anonimă. Acesta a spus că este un „deja-vu” și că acuzații similare i-au mai fost aduse într-o altă scrisoare anonimă distribuită redacțiilor în aprilie 2019, după reținerea omului de afaceri Andrei Tranga.

Viorel Morari a declarat că dosarul penal pe numele său ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din stăinătate.

Julieta Savițchi
20/02/2020Become a Patron!

Comentarii