VIDEO// Dosarul deposedării acţionarilor de la Moldova-Agroindbank: Nicio şedinţă de judecată lucrativă timp de 18 luni

Julieta Saviţchi
03/10/2022
CIJM

Dosarul în care un grup de persoane din anturajul lui Veaceslav Platon sunt învinuite de deposedarea de active a 75 de acţionari de la banca comercială Moldova-Agroindbank bate basul pe loc la Curtea de Apel Chişinău. Din cele 15 şedinţe de judecată, programate pe parcursul a 18 luni, nu a avut loc niciuna. Majoritatea şedinţelor au fost amânate din cauza neprezentării inculpaţilor sau la solicitarea avocaţilor acestora.

Pentru că nu a dat curs citaţiilor, instanţa a dispus săptămâna trecută ca la viitoarea şedinţă, programată pentru 18 noiembrie, să fie adusă forţat Stela Pahomi, considerată de procurori conducătoarea grupului infracţional din care fac parte încă trei persoane. Totodată, instanţa a fost informată că unul din învinuiţi, fostul poliţist Octavian Popînin, este fugar şi a fost dat în urmărire generală.

Fosta membră a Consiliului de administrare de la Moldova-Agroindbank, Stela Pahomi, considerată unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, a fost reținută la 25 martie 2016, fiind bănuită că, în complicitate cu alte persoane, printre care şi fratele său, au comis infracţiunea de dobândire prin înşelăciune a acţiunilor Moldova-Agroindbank, precum şi infracţiunea de spălare a banilor, cauzând daune în proporţii deosebit de mari acţionarilor instituţiei, estimate la aproximativ 20 000 000 de lei.

Schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acţionarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acţionarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente.

În aprilie 2018, Stela Pahomi a fost achitată de Judecătoria Chişinău în dosarul privind escrocheriile cu acțiunile MAIB. Acesteia i-au fost restituite bunurile confiscate – un cont bancar de peste 6 milioane de lei, un automobil Porshe și un apartament în centrul Chișinăului. Totodată, a fost achitat și fratele acesteia, care apărea pe banca acuzaților. Alte două persoane declarate vinovate au scăpat de pedepeasă, pentru că a expirat termenul de prescripție

Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Chişinău. Procurorii au contestat sentinţa, fiind anulată la 17 noiembrie 2020 de către Curtea Supremă de Justiţie care a trimis dosarul la rejudecare în instanţa de apel.

Stela Pahomi a fost audiată ca martor al apărării în dosarul de învinuire a lui Ilan Șor, în iunie 2016.

Julieta Saviţchi
03/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii