VIDEO// Fosta şefă de la Procuratura Anticorupţie, Adriana Bețișor, sparge tăcerea: „Mi-au fabricat dosarul la comanda lui Veaceslav Platon”

Julieta Saviţchi
12/12/2022
CIJM

Fosta şefă adjunctă a Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor, susţine că dosarul penal în care este învinuită că a luat 50.000 de euro mită, i-a fost fabricat de procurori cu concursul procurorului general Alexandr Stoianoglo, la comanda controversatului afacerist Veaceslav Platon. Ex-procurora a făcut dezvăluiri exclusive pentru portalul Anticorupţie.md, oferind în premieră detalii despre dosar.

Adriana Beţişor ne-a comunicat că dosarul i-a fost intentat în 2021 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, în baza unui denunţ făcut de unul din apropiaţii lui Veaceslav Platon, Ruslan Doboş, fost director al Companiei de asigurări ASITO.

Potrivit fostei şefe de la Procuratura Anticorupţie, în 2016, Ruslan Doboş a fost reţinut, fiind învinuit de spălare de bani. Ulterior, acesta ar fi mers la o înţelegere cu procurorii, oferind informaţii despre Platon care era învinuit în alte dosare, în schimbul unor garanţii de securitate. Astfel, lui Doboş i-a fost recalificată învinuirea într-o infracţiune mai uşoară, fiind eliberat din închisoare după doi ani de detenţie.

Beţişor susţine că totul a început în septembrie 2019, când fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Ludmila Ouş, învinuită, apoi achitată într-un dosar de corupţie, a declarat într-o emisiune că Beţişor a luat mită de 50.000 de euro pentru a-l elibera pe Doboş. „Am fost informată chiar de Doboş. El a venit în sala de audienţe şi mi-a cerut socoteală pentru că nu au fost respectate garanţiile de securitate. Eu am raportat procurorului general. Au început verificările în privinţa mea. A fost pornită şi o cauză penală, care a fost încetată. Doboş a declarat la audieri că nu mi-a dat mită”, a precizat fosta procuroră.

Adriana Beţişor ne-a comunicat că Doboş a depus denunţul după eliberarea lui Platon, singurul martor fiind concubina sa, singurele probe fiind declaraţia femeii şi un contract de creditare. „A spus că mi-a transmis punga cu bani într-un restaurant, unde nu era niciun martor, măcar un chelner şi nu exista nicio cameră video. A mai zis că m-a sunat de la un taxofon, dar di 2017 taxofoanele în Chişinău au început să fie scoase. Nu au indicat cel puţin data şi ora când mi-ar fi transmis banii. Cât despre creditul de 230.000 de mii de lei luat de concubina lui Doboş, am făcut propriile investigaţii şi am aflat că în aceeaşi zi când au fost eliberaţi banii, femeia a cumpărat un apartament. O altă neconcordonanţă este că relaţia dintre Paşa şi Doboş a început după ce acesta a ieşit din închisoare”, a declarat fosta şefă de la Procuratura Anticorupţie.

Adriana Beţişor a mai comunicat că pentru a-şi demonstra nevinovăţia, a făcut un test la poligraf în România, care a arătat că spune adevărul.

„Am decis să vorbesc despre cazul meu ca lumea să afle adevărul. În perioada în care Stoianoglo a fost şef la Procuratura Anticorupţie, Veaceslav Platon a dictat legile. Şi totodată, vreau să li se facă dreptate şi celorlalţi procurori care s-au ales cu dosare penale la comanda lui Platon în scop de răzbunare”, a declarat fosta procuroră.

Amintim că Adriana Beţişor a plecat din sistem în august 2019. Fosta şefă de la Procuratura Anticorupţie ne-a spus că a fost impusă să demisioneze, presiunile asupra sa având tangenţă cu dosarul de corupţie al celor cinci magistrate, printre care şi Ludmila Ouş.

Am încercat să-i contactăm pe Ruslan Doboş şi pe procurorul care a instrumentat dosarul, Dumitru Raileanu. Telefoanele lor erau în afara ariei de acoperire, iar din informaţiile pe care le deţinem, ambii s-ar afla în afara ţării.

Precizăm că dosarul pe numele lui Beţişor se află pe rol în Judecătoria Chişinău, acuzarea este susţinută de un alt procuror, iar recent a fost finalizată etapa şedinţei preliminare.

 

Julieta Saviţchi
12/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii