VIDEO // Gheorghe Duca, fostul președinte al Academiei de Științe a Moldovei: „Cineva m-a turnat, iar eu trebuie să îmi demonstrez nevinovăția în instanță”

Julieta Savițchi
09/03/2019

Cu doar două săptămâni înainte de începerea procesului penal în care sunt învinuiți soții academicieni Gheorghe și Maria Ducade abuz în serviciu, fostul președinte al Academiei de Științe a Moldovei bate pragurile instanțelor, contestând acțiunile procurorilor care i-au instrumentat dosarul.

Gheorghe Duca a declarat pentru Anticoruptie.md că pledează nevinovat: „Cineva m-a turnat, iar eu trebuie să vin în instanță și să îmi demonstrez nevinovăția”. El a precizat că a fost nevoit să se retragă din administrația Academiei de Științe din două motive – agravarea stării de sănătate, după ce a suportat un ictus cerebral, și dosarul intentat pe numele său și al soției sale.

Amintim că soții Duca sunt învinuiți că, în calitate de conducători ai instituțiilor, prin cumul, cercetători științifici, și-au atribuit în mod ilicit salarii mai mari pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate decât zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri nejustificate. Ei s-ar fi aflat frecvent în deplasări de serviciu peste hotare și în concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.

Denunțul a fost făcut în toamna lui 2016 de către Ilie Donică, președinte al Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Gheorghe și Maria Duca, potrivit lui Donică, au primit în 2015 salarii, premii și suplimente salariale în valoare totală de circa jumătate de milion de lei din activitatea desfășurată în cadrul Academiei de Științe, la Universitatea Academiei, Universitatea de Stat, Institutul de Chimie, Biblioteca Academiei de Științe „Andrei Lupan” și Centrul de Proiecte Internaționale, bani care ar fi fost încasați ilegal.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 decembrie 2016, Donică a precizat că s-a plâns mai multor instituții, inclusiv Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale. În urma adresărilor sale, ar fi fost creată o inspecție în cadrul Ministerului Finanțelor, care ar fi confirmat ilegalitățile admise. Totodată, soții Duca ar fi întors o parte din bani instituțiilor vizate, recunoscându-și vina. Însă, potrivit președintelui Institutului de Horticultură, acest fapt nu trebuie să îi scape de răspundere penală.

În noiembrie 2016, procurorii Anticorupție au emis o ordonanță prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale „din motivul lipsei laturei obiective și subiective a infracțiunii”. Ulterior, în februarie 2017, magistratul Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău a emis o încheiere conform căreia Procuratura Anticorupție a fost obligată să reia procesul penal pornit pe numele soților Duca. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Julieta Savițchi
09/03/2019

Comentarii