VIDEO// O nouă şedinţă amânată în dosarul notarei lui Plahotniuc. Avocatul lui Veaceslav Platon a încercat să se implice în procesul penal

Julieta Saviţchi
27/03/2023
Colaj CIJM

Avocatul controversatului afacerist Veaceslav Platon, Ion Creţu, a încercat să se implice în procesul penal de învinuire a fostei notare Olga Bondarciuc, învinuită de implicare în schemele oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pentru că a fost refuzat, apărătorul a solicitat recuzarea judecătorului pe caz, Tudor Stambol. După mai multe ore de deliberare, magistratul Radu Grecu a respins recuzarea ca neîntemeiată.

Ion Creţu a depus cerere de recuzare, după ce instanţa nu i-a permis să adreseze întrebări şi să prezinte probe în dosarul penal de învinuire a Olgăi Bondarciuc.

Ion Creţu a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Olga Bondarciuc este învinuită că a falsificat datele din registru, făcându-l pe Platon administratorul unei întreprinderi din afara ţării, implicată în schemele fraudei bancare. Potrivit apărătorului, această înregistrare a servit drept probă pentru a-l învinui şi condamna pe clientul său în dosarul fraudei bancare.

„Au fost efectuate expertize şi s-a constatat că înregistrarea a fost făcută cu altă cerneală decât cea cu care s-a scris în registru în ziua respectivă, iar semnăturile au fost contrafăcute”, a precizat Creţu.

Avocatul lui Platon a mai declarat că falsul ar fi fost comis la indicaţia oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc.

Pe de altă parte, avocatul Olgăi Bondarciuc, Victor Panţâru, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că Platon a fost recunoscut în calitate de parte civilă şi pretinde milioane de lei de la clienta sa, dar acest fapt nu-i permite avocatului acestuia să participe şi în procesul penal. Panţâru a mai spus că clienta sa pledează nevinovată.

Procurorii îi incriminează Olgăi Bondarciuc „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reținută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni din momentul în care a fost dată în urmărire internaţională. 

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. 

În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie, adresată Secretariatului General al OIPC Interpol, se menționa că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

Cu o zi mai devreme, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care notarei i-a fost retrasă licența. 

Olga Bondarciuc a atacat în instanţă de contencios administrativ deciziile Uniunii Notarilor şi Ministerului Justiţiei, prin care a fost lipsită de licenţă. Prima ședință este programată pentru luna mai.

Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Julieta Saviţchi
27/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii