VIDEO// Ședință cu scântei în dosarul Chirtoacă: magistratul Alexandru Negru a renunțat la concediul pentru îngrijirea copilului și a revenit la dosar

Julieta Savițchi
13/03/2019
Privesc.eu

La mai puțin de două săptămâni după ce a anunțat că pleacă în concediu pentru îngrijirea copilului, magistratul Alexandru Negru s-a răzgândit și a revenit la muncă, reluând examinarea dosarului penal în care fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, este învinuit  de abuz de serviciu.

Magistratul a explicat că a depus cerere pentru concediu din motive familiale și din aceleași motive a decis să revină la muncă.

Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă susține că Alexandru Negru ar fi încercat să scape de dosar, dar a fost obligat să-l ducă până la capăt la comanda președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Fostul edil a solicitat recuzarea magistratului.

„A anunțat că își suspendează activitatea până în 2021, apoi revine în mai puțin de două săptămâni, iar în acest timp dosarul nu a fost distribuit aleatoriu unui alt magistrat. Nu sunt convins că Alexandru Negru are toate actele în regulă pentru a-și exercita mandatul. Este părtinitor, și-a permis în ședință să facă declarații în favoarea părții acuzării. A respins acțiunea de recuzare, i-am făcut observație și m-a scos din sala de judecată. A spus că dacă nu înțelegem despre ce este vorba, să facem un exercițiu intelectual. Adică ne-a numit proști”, a declarat Chirtoacă.

La ședința de judecată a venit și vice-primarul de Chișinău, Nistor Grozavu, citat în calitate de martor din partea acuzării. Funcționarul și-a exprimat nemulțumirea că a fost citat de mai multe ori, însă de fiecare data ședința de judecată se amână.

Amintim că și Nistor Grozavu are statut de învinuit într-un alt dosar ce ține de cazul parcărilor cu plată.

Dorin Chirtoacă a fost reținut la data de 25 mai 2017 pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. El afirmă că nu a comis nicio ilegalitate și că și-a îndeplinit doar atribuțiile de serviciu.

Procurorii anticorupție au declarat că Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.

La rândul său, Grozavu a declarat în cadrul urmăririi penale că 26% din veniturile companiei reprezentau drept „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului şi alte 13% şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețki.

Pe 10 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău l-a eliberat pe fostul primar din arest la domiciliu, plasându-l sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul municipiului Chișinău. Pe 29 noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a anulat interdicția impusă lui Dorin Chirtoacă de a nu părăsi țara.

 

Julieta Savițchi
13/03/2019

Comentarii