VIDEO // Ședință cu scântei la Curtea de Apel Chișinău: Oleg Pruteanu, învinuit de trafic de droguri, rămâne în arest preventiv pentru a 34-a lună consecutiv

Julieta Savițchi
19/06/2020
Foto: CIJM

Curtea de Apel Chișinău a prelungit joi cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă al lui Oleg Pruteanu, alias Borman, învinuit de trafic de droguri. Cei doi avocați ai inculpatului au fost amendați cu câte 2.500 de lei pentru că au părăsit, în semn de protest, sala de ședințe.

Apărătorii lui Pruteanu au solicitat instanței să examineze înregistrările audio ale ședinței de judecată din instanța de fond, care a dispus prelungirea mandatului de arestare pe numele lui Pruteanu. Avocații au avut dubii în privința corectitudinii primei instanțe și din considerentul că un magistrat din completul de judecată a fost înlocuit cu altul, pe motiv de boală. „Este imposibil ca un om, oricât de dotat ar fi, să examineze într-o oră un dosar din 150 de volume și să pătrundă în esența lui”, au argumentat avocații.

Pentru că instanța i-a respins demersul, partea apărării a înaintat repetat recuzarea completului de judecată. Instanța a respins și cererea de recuzare. „Dosarul se află în instanța de apel de pe data de 2 iunie. Nu mai putem prelungi, iar avocații tergiversează examinarea”, a declarat Mihail Diaconu, președintele completului de judecată.

În semn de protest, cei doi apărători au părăsit sala de ședințe. „Judecătorii au intrat în cârdășie cu procurorii”, a declarat avocatul Gheorghe Malic.

Ședința de judecată a continuat doar cu reprezentantul acuzării, Roman Rusu, și inculpatul care urmărea ședința online. Procurorul a solicitat respingerea recursului ca neîntemeiat, fără să prezinte argumente.

Avocata Ala Raevschi susține că Pruteanu se află ilegal în arest preventiv de aproape trei ani, în timp ce legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. „În toamna anului 2018 Pruteanu urma să fie eliberat, dar cu puțin timp înainte de a ieși din penitenciar au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Adică i-au intentat alte dosare pe aceeași infracțiune, ceea ce este absolut contrar legii. La 20 septembrie 2019 urma să fie eliberat, dar a fost reținut fără să iasă din penitenciar, în baza unui dosar din Federația Rusă. Dar în dosarul rusesc nu figurează Oleg Pruteanu. Se formează un precedent periculos, când o persoană este ținută mai mulți ani în arest preventiv în baza aceleiași învinuiri”, a declarat apărătoarea.

Raevschi a mai precizat că dosarul intentat pe numele lui Pruteanu a fost trimis în judecată în vara anului 2018 și până în prezent nu a fost luată nicio decizie. „Dosarul a fost fabricat la comanda unor fruntași din Partidul Democrat, care în acel timp se aflau la guvernare. Ulterior, schemele de traficare a drogurilor au fost preluate, sunt controlate de demnitari din poliție și procuratură. Iar europenii au dat bani grei bentru combaterea traficului de droguri. Acum au nevoie de dosare de rezonanță, ca să se justifice în fața europenilor, iar traficul de droguri înflorește”, a adăugat avocata.

Procurorul Roman Rusu a refuzat să facă declarații, limitându-se doar la acuzațiile în adresa avocaților, că ar tergiversa procesul.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) îl acuză pe Pruteanu de organizarea și gestionarea unei filiere de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă.

În iunie 2018, Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată șase presupuși complici de-ai lui Pruteanu, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Potrivit procurorilor, doi dintre membrii organizației au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova, iar alți peste 50 de membri ar fi fost condamnați în Federația Rusă, Belarus și în unele state din Uniunea Europeană. Alte 21 de persoane au fost date în urmărire generală internațională.

Julieta Savițchi
19/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii