VIDEO // Un bărbat din Strășeni, care a avut grijă de fratele său cu dizabilități, va fi internat forțat la psihiatrie. El se consideră victima unor scheme pentru preluarea averii

Julieta Savițchi
07/03/2019

Andrei Miroșnicenco, locuitor al orașului Strășeni, urmează să fie internat, pentru o perioadă îndelungată, în spitalul de psihiatrie. Curtea de Apel Chișinău a lăsat miercuri, 6 martie, în vigoare sentința Judecătoriei Strășeni, care l-a găsit vinovat de privarea de libertate a fratelui său, ce suferă de retard mintal profund. Andrei Miroșnicenco nu va executa pedeapsa în penitenciar pe motiv că ar suferi de o boală psihică și urmează să fie internat forțat în spitalul de psihiatrie „până la ameliorarea sănătății”, pentru moment prezentând „pericol pentru societate”.

Bărbatul bănuiește că atât el, cât și fratele său, Alexei, sunt victime ale unei scheme pusă la cale de o rudă, în complicitate cu funcționari din administrația locală, pentru a le prelua averea moștenită de la părinții lor. „Eu nu am făcut altceva decât să am grijă de fratele meu, ca el să rămână în apartamentul pe care noi l-am moștenit de la părinți. Acum el a fost internat în dispensar, eu voi fi internat la Costiujeni, iar cineva va avea mână liberă pentru a ne deposeda de avere”, ne-a declarat Miroșnicenco.

Poliția din Strășeni a intentat dosarul penal în decembrie 2017, în baza unui denunț al unui asistent social, care a declarat că nu are acces în apartamentul în care locuiesc frații Miroșnicenco. La 2 ianuarie 2018, în baza unui mandat eliberat de către judecătorul de instrucție, poliția a efectuat o percheziție în apartamentul familiei Miroșnicenco de unde a fost scos Alexei și transportat la Internatul psihoneurologic din Cocieri.

După ce l-a pus sub învinuire, procurora Ana Gureu a dispus internarea lui Andrei Miroșnicenco în Spitalul de psihiatrie pentru o expertiză medicală. După două săptămâni, a fost pronunțat verdictul că bărbatul suferă de schizofrenie paranoidă și necesită tratament, fiind periculos pentru societate.

Andrei Miroșnicenco a spus reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice că s-a opus internării fratelui său, subliniind că poate să îi poarte de grijă. Bărbatul a mai menționat că, după ce a înmormântat-o în martie 2017 pe mama lor, a depus mai multe demersuri la Primăria Strășeni pentru a-i fi acordată tutela asupra fratelui său, dar a fost ignorat.

Totodată, el susține că a fost sunat în toamna anului 2017 de un asistent social, care a vrut să îl viziteze pe Alexei, căruia i-a răspuns că nu poate să vină, deoarece este la lucru.

 „Alexei a avut o traumă la naștere. Nivelul său de dezvoltare este similar unui copil de doi ani, nu este agresiv, are nevoie de grijă. Am încercat să obțin tutela oficială, dar asistenții sociali au amânat procesul, inventând diferite scuze. În octombrie 2017, am depus o plângere la Procuratura Strășeni împotriva asistenților sociali, plângere care a rămas fără răspuns”, a relatat bărbatul.

„În schimb, au dat curs plângerii depuse de către asistenții sociali. Da, îl lăsam pe frate-meu singur în casă și plecam la lucru. El stătea cuminte într-un loc, nu făcea probleme. Seara, când aveam timp, ieșeam cu el la plimbare. Dar nu puteam să îl dau afară din casa părintească pentru a nu fi acuzat că l-am privat de libertate”, a declarat Andrei Miroșnicenco.

Bărbatul a mai spus că a fost anterior în evidența medicului, pentru schizofrenie, dar a fost scos: „Bunica, prin relațiile sale, m-a pus în evidență ca să mă scape de serviciul militar. Nu mai stau de mult. Nu am avut conflicte cu nimeni, nu am fost înregistrat la poliție că am agresat pe cineva. Cât am fost internat la psihiatrie, mi-au administrat medicamente și mai mult dormeam”.

„În actul de expertiză au scris că am afirmat că sunt prieten cu mai mulți lideri mondiali, că dețin conturi în bănci din străinătate și alte aberații. Nu am spus așa ceva. Sunt maseur, câștig bine, m-am căsătorit recent, după o relație de trei ani. Locuiesc la soție, îmi este teamă să mă duc la Strășeni, aș putea să fiu încătușat. Ce pericol prezint eu pentru societate? Cred că problema constă în moștenirea lăsată de mama noastră – un apartament de 72 de metri pătrați, 130.000 de lei în bancă, o grădină și două terenuri pentru construcție în Strășeni. Nu avem rude, în afară de o mătușă care mi-a zis în față că ea este unicul moștenitor legal. Am fost la notar să ne perfecteze moștenirea, dar ne-a refuzat, motivând că nu am determinat cota parte ce revine fiecăruia dintre noi”, a spus el.

Solicitat de reporterii Centrului pentru Investigații Jurnalistice, Dumitru Rusu, jurist în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, a declarat că nu vede în acțiunile lui Miroșnicenco componență de infracțiune: „Nu pot să îmi expun opinia, nu am văzut dosarul. Dar par tendențioase acuzațiile de privare de libertate. Acest apartament este și locuința fratelui său și nu putea să îl dea afară din casă. Dacă mama lor nu a lăsat testament, averea este moștenită în părți egale de către cei doi frați. Asistenții sociali ar trebui să îi susțină pe cei care au grijă de rudele cu dizabilități. Mă îndoiesc de faptul că Andrei Miroșnicenco este periculos pentru societate, dacă el își câștiga existența muncind și avea grijă de fratele său”.

Alexandru Rață, procuror-șef al raionului Strășeni, a declarat anterior că subalternii săi nu au făcut altceva decât să îndeplinească recomandările medicilor. „Andrei Miroșnicenco a fost declarat fără discernământ. Nu au vrut procurorii, dar medicii au recomandat să fie internat forțat. Noi trebuie să executăm”, a spus procurorul.

Echipa Centrului de Investigații a început să monitorizeze acest caz după ce Andrei Miroșnicenco a trimis o sesizare pe Harta Corupției.     

Julieta Savițchi
07/03/2019

Comentarii