VIDEO//Dosarul mitei de 200.000 de euro pentru procurori. Ce a declarat în instanţă omul de afaceri de la care s-ar fi estorcat mita

Julieta Saviţchi
21/09/2021

Omul de afaceri Anatol Braşoveanu, parte vătămată în dosarul intentat pe numele procurorilor de la Procuratura sectorului Ciocana, Evgheni Tifoi şi Roman Clim, pentru că ar fi estorcat mită de 200.000 de euro, a oferit primele declaraţii în şedinţa de judecată. Businessmanul a declarat că a negociat cu cei doi procurori suma mitei ca să fie lăsat în pace, iar decizia ar fi fost luată la Mileşti, localitatea de reşedinţă a procurorului general adjunct, Ruslan Popov, pe atunci şef al Procuraturii Ciocana.

Anatol Braşoveanu a declarat că a fost reţinut împreună cu fratele său, Oleg, şi un angajat al firmei, într-o zi de duminică. Cel care a vorbit despre suma de 200.000 de euro a fost Evgheni Tifoi. „I-am zis lui Clim că Tifoi este prea tânăr ca să ceară atâţia bani. Clim mi-a răspuns că, dimpotrivă, Tifoi lucrează de mai mulţi ani şi are mai multă experienţă”, a declarat businessmanul.

Întrebat cum s-a ajuns la diminuarea sumei de la 200 de mii până la 75 de mii de euro, Braşoveanu a răspuns că negocierele au fost duse cu procurorul Clim, însă decizia finală nu a fost luată de el. „Clim mi-a zis că nu el decide şi că trebuie să se consulte. În coridor, l-am auzit cum i-a spus cuiva că trebuie să plece până la Mileşti”, a spus antreprenorul în instanţă.

Anatol Braşoveanu a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că este de părerea că toată schema ar fi fost pusă la cale de Ruslan Popov: „Nu cred că doi simpli procuror au putur să ia aşa o sumă de bani fără acordul şefului”. Businessmanul a mai spus că pe numele său au fost intentate patru dosare penale pentru a-l determina să renunţe la învinuiri şi a scăpat de ele după ce a fost în audienţă la procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost reținuți în 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

În 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii firmei 70.000 de euro și 6.000 de dolari SUA după ce ar fi extorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au aranjat eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul arest preventiv”, „sub control judiciar”, şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model BMW X5 şi unele acte ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În 2018, la demersul procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii în dosarul în care sunt vizați.

De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, precum și pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupție a instituit sechestre pe patru bunuri mobile și patru bunuri imobile ale inculpaților.

Procurorii Tifoi şi Clim pledează nevinovaţi şi susţin că dosarul le-a fost fabricat. „Procurorul Ivanov mi-a falsificat dosarul şi voi demonstra acest lucru în instanţă”, ne-a declarat unul din inculpaţi.

Precizăm că, la etapa urmăririi penale, Tifoi şi Clim şi-au recunoscut vina. Situaţia s-a schimbat după ce Ruslan Popov a ajuns procuror general adjunct. Cei doi inculpaţi au scris un denunţ pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lor ca să își recunoască vina.  În baza acestui denunţ, pe numele lui Ivanov a fost pornit un disar penal.

Procurorul Ivanov a declarat anterior pentru portalul Anticoruptie.md că dosarul respectiv ar fi fost comandat de Ruslan Popov, actualmente adjunct al procurorului general, pentru a-i absolvi de pedeapsă pe foștii săi subalterni și, în acest mod, pentru a respinge suspiciunile de corupție în privința sa. „Nu am comis nicio ilegalitate, mi-am îndeplinit onest munca, nu am de ce să mă tem”, ne-a spus Ivanov.

Ruslan Popov a respins acuzaţiile privind implicarea sa în acest caz.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență. În 2019, după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, a fost condamnat și Octavian Busuioc.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana a fost scos, în 2018, de sub urmărire penală. Aceasta s-a întâmplat din cauza că nu au fost acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracțiunii de corupere.

Julieta Saviţchi
21/09/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii