„Vin alb și ciocolată” pentru judecătorul Berdilă de la avocatul lui Șor. Magistratul a fost în vizorul Comisiei Naționale de Integritate

Ilie Gulca
05/05/2021
Judecătorul Tudor Berdilă. Foto: moldovacurata.md

Unul dintre avocații care apără interesele lui Ilan Șor s-a întâlnit recent cu un judecător al Curții de Apel Cahul. În această instanță este pe rol, de aproape trei ani, dosarul fostului primar de Orhei și al liderului Partidului Șor. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se observă că ar fi vorba de magistratul Tudor Berdilă și avocatul Nicolae Bojenco.

Imaginile ar fi fost înregistrate pe 30 aprilie 2021, potrivit Portalului Agora, în fața unei spălătorii auto din Cahul. În video apare o mașină model BMW X3, de culoare gri. Un astfel de autoturism se regăsește și în declarația de avere pentru 2020 depusă la Autoritatea Națională de Integritate de magistratul Tudor Berdilă.

Avocatul Nicolae Bojenco a confirmat pentru Agora că această întâlnire a avut loc, dar a menționat că a fost una neplanificată.

„Noi ne cunoaștem din 2003. Înainte de Paști, m-am întâlnit cu el întâmplător. Am venit și eu la spălătorie să-mi spăl salonul. Nu i-am transmis nimic. A fost un vin alb și o ciocolată, care nu era destinată dumnealui, dar dacă tot m-am întâlnit cu el, l-am felicitat cu ocazia sărbătorilor”, a spus Bojenco pentru sursa citată.

Avocatul nu a răspuns la apelurile reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice.

La rândul său, magistratul Tudor Berdilă nu a comentat deocamdată întrevederea cu Bojenco.

Judecătorul Tudor Berdilă s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat în iulie 2015 că nu declarase un teren pentru construcții cu suprafața de 0,077 ha și o casă de locuit individuală, cu suprafața de peste 86 de metri pătrați.

În declarația judecătorului mai lipseau șapte conturi bancare, cu sume nesemnificative. Cu toate astea, CNI a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru perioada 2013.

„Comisia consideră că omisiunile admise în conținutul declarației depuse sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință”, se arată în actul de constatare al CNI.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. La începutul lui 2018, dosarul lui Ilan Șor a fost remis pentru examinare magistraților Curții de Apel Cahul. Timp de trei ani, ședințele sunt amânate din diverse motive.

După cedarea guvernării de către PDM, Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare și anunțarea lui Șor în urmărire generală, demers acceptat de către magistrații Curții de Apel Chișinău. 

Ilie Gulca
05/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii