Vlad Filat, față în față cu Ilan Shor în instanța de judecată. Fostul premier: "Shor a spus minciuni"

Anticoruptie.md
02/03/2016
Foto: unimedia.info, CIJM, colaj: CIJM

Ilan Shor, primar la Orhei, s-a prezentat miercuri, 2 martie, la Judecătoria sectorului Buiucani pentru a depune mărturii în dosarul fostului premier liberal-democrat Vlad Filat. Controversatul om de afaceri nu a făcut însă declarații de presă așa cum a promis la începutul ședinței de judecată. "Astăzi nu facem declarații", a spus el. Întrebat de jurnaliști ce a spus Ilan Shor la proces, Vlad Filat a declarat: "Minciuni, încă o dată minciuni".

UPDATE 17.40 Vlad Filat rămâne în continuare în arest în Penitenciarul nr. 13. Asta în pofida faptului că cinci deputați liberal-democrați, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Vadim Pistrinciuc, Anghel Agache și Grigore Cobzac, au semnat o cerere prin care au venit cu garanții, pentru ca politicianul să fie plasat în arest la domiciliu. Parlamentarii au fost invitați de judecători pentru a oferi garanțiile de rigoare în favoarea lui Vlad Filat. Vadim Pistrinciuc a explicat că cererea de garanție vine abia acum, aceasta fiind tactica apărării. "Vlad Filat nu este condamnat, are dreptul să-și petreacă timpul alături de familie. Noi am utilizat dreptul nostru legal. Noi am motivat această cerere prin faptul că Filat nici nu prezintă pericol public, nici nu are cum să influențeze părțile. Considerăm că toate astea, inclusiv paza excesivă, sunt pentru a exercita mai mult presiune psiologică, decât pentru a se face dreptate, inclusiv faptul că procesul nu este unul public, așa cum a fost solicitat", a declarat deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc.

Tot astăzi, avocatul ex-prim-ministrului a solicitat recuzarea procurorului Adriana Bețișor, care se ocupă de acest dosar, magistrații au respins însă demersul lui Igor Popa. 

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, după autodenunțul lui Ilan Shor. Omul de afaceri declara că împrejurările legate de scandalul cu compania Le Bridge l-au impus să apeleze la Vlad Filat, căruia i-a dat mită 500.000 de dolari pentru a pune capăt controalelor excesive, dar şi pentru a câştiga procesul de judecată. Shor a mai spus că Filat i-ar fi propus să-i răscumpere creditele de la Banca de Economii în sumă de un mililiard de lei pentru a-i rezolva problemele cu vama şi staţiile peco. Deşi fostul premier nu şi-a onorat promisiunea, el nu i-ar fi restituit banii omului de afaceri. De asemenea, Shor mai arată în denunţul său că anume Vlad Filat l-a obligat să ia credite de la BEM şi să la transfere ulterior pe contrurile unor firme off-shore, apropiate liderului PLDM. 

Anticoruptie.md
02/03/2016Follow us on Telegram

Comentarii