Vlad Filat rămâne în închisoare. CSJ a respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier

Anticoruptie.md
22/02/2017
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: Anticoruptie.md

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. Decizia a fost luată miercuri, 22 februarie, de judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș. Pronunţarea deciziei motivate va avea loc peste o lună. 

Potrivit CSJ, recursul a fost depus de procurori, inculpat şi avocatul acestuia Igor Popa, fosta soţie a politicianului, Sanda Diviricean, şi SA Ipteh, avocatul Nicula I. în numele SA Ipteh, Beţ V., avocatul Nicula I. în numele Worldway limited, avocatul Nicula I. în numele SA Kapital Invest Cpmpany; SA Kapital Invest CO. 

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare. Atunci judecătorii au casat decizia de confiscarea parțială a bunurilor imobile și a cotelor sociale care îi aparțin lui Vlad Filat, în valoare de 462 de milioane de lei. Astfel, instanța a respins apelul procurorilor și l-au admis pe cel al avocaților lui Vlad Filat, dar și a companiilor Ipteh, Capital Invest și a fostei soții a politicianului, Sanda Diviricean. Magistrații au reținut că decizia de confiscare a acestor bunuri lezează drepturile de proprietate ale Sandei Divericean și companiei Ipteh. De asemenea, a fost anulată partea încheierii emisă de Judecătoria sectorului Buiucani prin care s-a decis compensarea cheltuielilor de judecată în valoare de 15.000 de lei ale Centrului Național Anticorupție, din contul lui Vlad Filat și trecerea acestor bani în contul statului. Pe de altă parte, magistrații au decis respingerea solicitării Sandei Diviricean de scoatere de sub sechestru a bunurilor confiscate.

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

 

Anticoruptie.md
22/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii