CEC// 623 de localități din Moldova și-au ales primarii în primul tur de scrutin. Publicarea datelor, periclitată de incidente cibernetice

Anticoruptie.md
06/11/2023
captura video

La alegerile locale generale din 5 noiembrie din Republica Moldova au participat peste 1 147 000 de alegători. În urma scrutinului, în 623 de localități din țară au fost aleși primarii din primul tur, iar în alte 265 de localități va avea loc al doilea tur, întrucât niciun candidat nu a întrunit jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Sunt datele preliminare prezentate luni, 6 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Comisia Electorală Centrală.

Din totalul alegătorilor prezenți la vot 55,36% au fost femei și 44.64% bărbați. În 8 localități a fost înregistrată o prezență la urne mai joasă de pragul de 25%. Satul Sămănanca, raionul Orhei, satul Cunicea, r-nul Florești, comuna Nicolaevca, r-nul Florești, satul Chirsova, UTA Găgăuzia, satul Aluatul, r-nul Taraclia, satul Cotovscoe, UTA Găgăuzia, comuna Salcia, r-nul Taraclia și satul Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia. „În cadrul acestor circumscripții electorale de nivelul I, după ce va fi declarat scrutinul nevalabil de către CEC va fi dispusă organizarea în termend e două săptămâni a votării repetate”, a menționat președinta CEC, Angelica Caraman. 

Caraman a precizart că în ziua alegerilor, dar mai ales după închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate incidente de securtitate cibernetică și mai multe tentative de indisponibilitate a infrastructurii de tehnologie a informației a CEC. 

„Acestea au făcut ca pentru perioade scurte de timp, la etapa de afișare a rezultatelor preliminare, actualizarea din exterior a informațiilor pe anumite aplicații să fie încetinită. Specialiștii din cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au reacționat prompt și, la toate acele amenințări și devieri pe care le-au identificat, au reușit să blocheze aceste atacuri și să asigure în continuare a sistemului informatic, prezentând rezultatele scrutinului sub o formă transparentă și protejată”, a precizat Caraman. 

În termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor electorale, Consiliile Electorale de Circumscripție de nivelul II urmează să prezinte CEC-ului procesele verbale de totalizare, atât din circumscripțiile de nivelul II, cât și din circumscripțiile de nivelul I și în baza acestora CEC va stabili organizarea turului II de scrutin. CEC anunță candidații electorali care se vor lupta în turul II de scrutin că au dreptul să înceapă campania electorală doar după ce va fi anunțată data organizării scrutinului. 

 

Anticoruptie.md
06/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii