Circumscripţia uninominală nr. 45, Comrat: Ce averi declară cei şapte candidaţi

Natalia Cozma
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripţia uninominală nr. 45, municipiul Comrat, au fost înregistrați șapte candidați. Primul în buletinul de vot va figura socialistul Alexandr Suhodolski, urmat de democratul Fiodor Mincu și Nina Dimoglo, reprezentanta Partidului Șor. Nicolai Dudoglo candidează independent, fiind urmat în buletinul de vot de Dmitrii Levintii de la Partidul Nostru și de comunistul Ivan Cîlicic. Lista se încheie cu Tatiana Ursu, candidata blocului electoral ACUM.

Alexandr Suhodolski. Foto: socialistii.md

Alexandr Suhodolski este vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Găgăuzia. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017 a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (APG).

Pe parcursul ultimilor ani, Alexandr Suhodolski, împreună cu soția sa au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor, dar și campaniile electorale în care au fost implicați exponenți ai PSRM. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM, adică o treime din bugetul oficial al familiei pentru anul anterior. Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din UTA Găgăuzia în pușculița partidului. Despre aceasta a scris și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul unei anchete. În primul trimestru din 2018, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016 el a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei. Mai multe detalii despre trecutul lui Alexandr Suhodolski citiţi aici.

În declaraţia de avere şi interese pe care a depus-o la CEC se arată că între 2017 şi 2018 a obținut din salariu venituri de circa 289 de mii de lei. Soţia sa a avut un salariu de peste 58 mii de lei, Candidatul PSRM mai declară un autoturism de model Mercedes E220cdi din 1999, dobândit în 2016, pe care îl conduce în baza unui contract translativ de posesie și folosință. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Suhodolski nu declară nicio locuință.

Fiodor Mincu. Foto: candidat.md

Candidatul democraţilor, Fiodor Mincu, este șef al Oficiului Teritorial de Informare al Parlamentului Republicii Moldova, din Comrat. Anterior, între 2008 şi 2011, a fost primar al satului Congaz, după care a devenit consilier al președintelui Adunării Populare a Găgăuziei. În declaraţia pentru 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, Mincu indică un salariu de peste 350 de mii de lei de la Secretariatul Parlamentului, aproape 19 mii de lei de la Primăria satului Congaz și o pensie de 71 de mii de lei. Soţia sa a adus în familie un venit de aproape 200 de mii de lei de la liceul în care activează. Familia Mincu deține două terenuri și o casă de locuit dobândită în 1984. Candidatul PDM are în proprietate două autoturisme: o Toyota Corola din 2003 procurată în 2016 și o Toyota Camry din 2007 procurată în 2018. Valoarea bunurilor nu este indicată. În 2018, familia candidatului a contractat un credit bancar de 50 de mii de lei, la o rată anuală a dobânzii de 7%, scadent în 2019.

Nina Dimoglo. Foto: Facebook.com

Candidata Partidului Șor în circumscripţia nr. 45, Nina Dimoglo, este juristă și jurnalistă. Aceasta conduce mișcarea de tineret „Ileri” din Comrat și Asociația Obștească „Avanti”. Este fondatoarea asociației obștești „Oameni de bună credință”. Anterior, în 2012 a figurat pe lista de candidaţi la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. În declaraţia depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Dimoglo a arătat că deține cote-părți a câte 1/4 din două case de locuit, de respectiv 114 și 86,6 metri pătrați, dobândite în 2008 și 1/4 dintr-un teren. Potrivit ei, în perioada 2017-2018 ar fi avut un venit de doar 4.224 de lei din salariul de la SRM Mediamax TV. O altă sursă de venit au fost 55 de mii de lei de la ziua de naștere.

Nicolai Dudoglo. Foto: TVR Moldova

Nicolai Dudoglo candidează independent pe circumscripţia de la Comrat. Dudoglo a deţinut în perioada 2004–2015 trei mandate consecutive de primar al municipiului Comrat, participând la toate alegerile locale în calitate de candidat independent. În iulie 2009, Dudoglo a candidat la alegerile parlamentare pe listele Partidului Social-Democrat, fără a deţine calitatea de membru al acestei formațiuni politice. În 2010 a fondat Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzie” / Eni Gagauziya, care a sprijinit inițiativa privind organizarea unui referendum având drept scop declararea limbii ruse a doua limbă de stat în Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală însă nu a înregistrat cererea grupului „Noua Gagauzie”.

Dudoglo a aderat în noiembrie 2012 la Partidul Democrat din Moldova, de altfel ca și organizația pe care o conduce. El și-a argumentat demersul prin faptul că, în momentul aderării sale la democrați, aceștia reprezentau o formațiune de stânga, pro-rusească.

În aprilie 2018, a părăsit Partidul Democrat, invocând faptul că Guvernul Republicii Moldova a suprimat o serie de prerogative pentru autonomia găgăuză. La 16 noiembrie 2018, Nicolai Dudoglo a creat o nouă organizație – Asociaţia Obştească Uniunea Populară-Patriotică a Găgăuziei DEVLET. În afară de această asociație, Dudoglo este fondator al două fonduri de binefacere – Asociația de binefacere „Hayir” și Fondul de binefacere „Victoria”. Mai multe detalii despre candidatul Nicolai Dudoglo citiţi aici.

Dmitrii Levintii. Foto: ru1.md

În ultimii doi ani, conform declarației de avere și interese personale, Nicolai Dudoglo a obținut venituri de peste 260 de mii de lei din activitatea sa în Parlamentul Republicii Moldova. În 2018, acesta a contractat un credit în sumă de 120 de mii de lei, scadent în 2023, la o rată anuală a dobânzii de 13%. Fostul deputat PDM are în proprietate trei terenuri și deține cote-părți a câte 1/2 din alte trei terenuri. Familia Dudoglo deține două apartamente de 77,3 și 39,2 metri pătrați, dar și două case de locuit de 66,9 și 111,1 metri pătrați. Ultima este deținută de Nicolai Dudoglo în baza unui contract translativ de posesie și folosință. Nicolai Dudolgo deține și două autoturisme: un Volkswagen fabricat în 1997, procurat în același an cu 35 de mii de lei și o Skoda Superb din 2015, achiziționată în 2015 cu 19 mii de euro. Dudoglo mai declară și un autoturism de marca Toyota RAV4, fabricat în 2010, procurat cu 120 de mii de lei în 2012.

Dmitrii Levintii, candidatul Partidului Nostru pentru circumscripţia 45 activează ca inginer în cadrul SRL Termostal-Imex. În perioada 2017-2018, acesta a avut un salariu de 97 de mii de lei. Soţia sa a fost remunerată cu 87.600 lei. Din declaraţia pe care a depus-o la CEC, reiese că Dmitrii Levintii nu deține nicio locuință, ci doar cota parte dintr-un teren agricol. De asemenea, candidatul are în proprietate un autoturism Renault Megane fabricat în 2005 și achiziționat în 2014 cu 10 mii de lei. În 2016 familia a contractat un credit în valoare de 450 de mii de lei, la o rată anuală a dobânzii de 11%, scadent în 2031. În 2017 candidatul a mai luat un împrumut în valoare de 15 mii de lei, la o rată anuală a dobânzii de 10%, scadent în 2019.

Candidatul PCRM, Ivan Cîlicic, este pensionar și nu deține în prezent nicio funcție, conform informațiilor prezentate pe site-ul CEC. Între 2017 și 2018 candidatul PCRM a obținut venituri în sumă de 126 de mii de lei din pensie și 1.600 de lei din dobânzi bancare. Cîlicic are în proprietate un apartament de 50,6 metri pătrați, dobândit în 1980 și un garaj de 38,4 metri pătrați, dobândit în 2009.

Tatiana Ursu de la Blocul Electoral ACUM încheie lista de candidaţi pentru circumscripţia 45, Comrat. Ea este șomeră în prezent. În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Tatiana Ursu declară doar salariul de nouă mii de lei din funcția de casier la SRL Brio. Din document reiese că aceasta nu deține niciun bun imobil sau mobil.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Natalia Cozma
22/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii