Concluzii // Observatorii internaționali, despre desfășurarea alegerilor: presă părtinitoare, lipsă de transparență în finanțarea partidelor și acces dificil pentru persoanele cu dizabilități

Anticoruptie.md
31/10/2016
Foto: CIJM

Alegerile prezidențiale de duminică au fost organizate într-o manieră liberă și au fost administrate profesionist. Totuși, mai multe probleme grave rămân nerezolvate, inclusiv lipsa de transparență în finanțarea partidelor și a campaniei electorale, afilierea politică a presei sau dificultățile cu care s-au ciocnit bătrânii și persoanele cu dizabilități atunci când au mers la urne. Concluziile aparțin membrilor Misiunii internaționale de observare a scrutinului din 30 octombrie, făcute publice în cadrul unei conferințe de presă.

„Alegerile s-au petrecut într-o manieră liberă, procesul electoral a fost bine organizat. Dar alegerile nu se limitează doar la ziua scrutinului. Notăm că mai multe probleme serioase rămân nerezolvate. În particular mă refer la presa părtinitoare politic, asociată puternic anumitor partide politice și folosită ca un instrument de propagandă. Totodată, ne îngrijorează sumele enorme de bani cheltuite pentru campania electorală și lipsa de transparență a surselor de finanțare a concurenților”, a comentat Elisabeth Schneider-Schneiter, reprezentanta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ea a fost însoțită la Chișinău de alți 17 colegi, precum și de experți în drept ai Comisiei de la Veneția.

„Problema necesită acțiune și reforme urgente, atât în ceea ce privește desfășurarea campaniilor electorale, cât și sub aspectul finanțării partidelor politice”, a adăugat Igor Šoltes, șeful delegației Parlamentului European.

Geir Jørgen Bekkevold, de la Adunarea Parlamentară a OSCE, s-a referit la lipsa căilor de acces pentru persoanele cu nevoi speciale în secțiile de votare. „Moldova și-a demonstrat încă o dată angajamentul pentru procese democratice și a administrat alegerile într-o manieră profesionistă. Din păcate, am observat că persoanele în etate și cu dezabilități s-au ciocnit cu provocări în a-și eprima dreptul la vot. Căi de acces suficiente nu au fost asigurate, sugerând că sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura un proces de votare incluziv”, a comentat Bekkevold.

„Procesul electoral a fost tulburat de abuzarea resursele administrative, reflectarea neechilibrată în mass-media și lipsa de transparență în finanțarea partidelor. Procesul de numărare a voturilor a fost apreciat ca pozitiv. În general, la nivel tehnic, alegerile au fost administrate profesionist. Prima rundă a procedurilor electorale s-a petrecut în mare măsură calm și ordonat. Votarea a fost foarte bine evaluată. Îsă, anumite aspecte negative, dacă nu vor fi abordate și rezolvate, vor submina încrederea alegătorilor că vocile lor se pot face auzite”, a concluzionat Arta Dade, coordonator al misiunii OSCE.

Concluziile observatorilor se regăsesc și într-un raport făcut public astăzi de către OSCE: 

Tot luni, misiunea internațională de observatori a CSI a apreciat drept libere și corecte alegerile prezidențiale din 30 octombrie. În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, membrii misiunii au declarat că au constatat de-a lungul campaniei electorale și în ziua votării mai multe încălcări, dar au apreciat faptul că de fiecare dată la acestea s-a reacționat prompt pentru a fi stopate. „Toate aceste lucruri ne determină să apreciem alegerile ca fiind corecte și libere”, a precizat șeful misiunii Alexei Sergheev.

Anticoruptie.md
31/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii