Dosarul „Diaspora versus Republica Moldova” // Instanța a mai respins un demers al avocaților celor 135 de moldoveni de peste hotare

Anticoruptie.md
29/11/2016
Cetățenii moldoveni așteaptă la coadă ca să poată vota la secția din cartierul Stratford, Lonra. Foto: Irina Nani

Judecătoria sectorului Centru a respins marți, 29 noiembrie, un nou demers al avocaților celor 135 de cetățeni moldoveni din diasporă care au acționat în judecată Comisia Electorală Centrală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Guvernul Republicii Moldova pe motiv că le-a fost încălcat dreptul de a participa la alegerile din 13 noiembrie curent.

Magistrata Djeta Chistol a stabilit că solicitarea avocaților de a sesiza Curtea Constituțională pentru a se expune asu­pra excep­ți­ei de necon­sti­tu­țio­na­li­ta­te a arti­co­lu­lui 49, ali­ni­at 3 al Codu­lui Elec­to­ral, prin care este limi­tat numă­rul de bule­ti­ne de vot pentru o sec­ție de vota­re de peste hotare până la 3.000 este neîntemeiată.

„Cu regret, instanța de judecată a respins cererea noastră, pe motiv că Curtea Constituțională s-ar fi expus prin două hotărâri anterioare asupra articolului dat. Verificând repetat, aceste hotărâri, am constatat că de fapt Curtea Constituțională nu a dat apreciere acestei norme. Prin urmare, este inexplicabilă această hotărâre a Judecătoriei Centru”, a scris avocata Veronica Mihailov-Moraru pe rețeaua de socializare Facebook. 

Decizia vine după ce cu o zi înainte instanța a interzis presei să transmită live ședința de judecată. În schimb, a fost respinsă și cererea autorităților prin care se solicită scoaterea acțiunii de pe rol și încetarea procesului. Avocații diasporei au depus astăzi un nou demers prin care solicită să fie prezentat un raport de totalizare a turului II al alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie curent. Potrivit demersului, raportul trebuie să fie prezentat de Comisia Electorală Centrală.

„Tot în această ședință am insistat la prezentarea tuturor probelor de către CEC și Guvern. Am mai cerut ca persoanele care au depus contestații la 13 noiembrie 2016 privind încălcarea dreptului la vot, dar nu au reușit să se adreseze în instanța de judecată, să fie atrase în dosar ca și părți (intervenienți accesorii). Ambele cereri au fost refuzate. Am solicitat termen pentru a lua cunoștință cu probele și noile referințe, prezentate azi de reprezentanții Guvernului. Este regretabil că oponenții noștri, deși au prezentat documentele și o parte din probele solicitate cu întârziere, au sugerat instanței că, prin solicitarea unui termen de pregătire, avocații ar urmări un scop de tergiversare”, a mai scris Veronica Mihailov-Moraru. 

Organele electorale au fost acționate în judecată de 135 de cetățeni moldoveni aflați peste hotarele Republicii Moldova, care nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine. Decizia a fost luată după ce Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, precum și Comisia Electorală Centrală au adoptat hotărâri de restituire a celor circa 4.000 de contestații depuse de persoanele care nu au reușit să voteze.

La 25 noiembrie, magistrații Curții de Apel Chişinău au decis că nu este de competența lor să examineze contestația Maiei Sandu împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale care îl dau câștigător pe Igor Dodon.

Anticoruptie.md
29/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii