Furtună după alegeri// Candidata independentă la primăria Bălți, Arina Corșicova, exclusă din cursa electorală

Anticoruptie.md
08/11/2023
colaj CIJM

Candidata independentă pentru funcția de primar al muncipiului Bălți, Arina Corșicova, susținută de Partidul Șansă și de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost exclusă din turul doi al alegerilor. Decizia a fost luată marți, 7 noiembrie, de Consiliul electoral de circumscripție Bălți, în baza unor sersizări depuse de contracandidatul înaintat de Partidul Schimbării, Nicolae Grigorișin. 

Membrii Consiliului electoral de circumscripție Bălți s-au întrunit în ședință în după-amiaza zilei de marți, 7 noiembrie, pentru a examina sesizările depuse de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și candidatul formațiunii, ex-primarul de Bălți. Nicolae Grigorișin. Autorii sesizărilor au precizat că Arina Corșicova și formațiunea care ar propulsat-o au admis „numeroase încălcări în cadrul alegerilor”: După cinci ore de discuții, s-a decis excluderea Arinei Corșicova din al doilea tur de scrutin. 

Corșicova nu a participat la ședință, dar spune că a fost reprezentată de avocatul său și de prieteni, printre care și ex-vicepreședinta Partidului neconstituțional Șor, Marina Tauber. 

„Noi am contestat și vom cere în instanță o soluție în favoarea noastră. Nu ne vom opri, vom merge doar înainte și în continuare mă voi întâlni cu bălțenii și voi afla problemele lor și ce trebuie să schimbăm astfel încât să schimbăm viața în Bălți”, a precizat Corșicova pentru presa locală. 

În timpul examinării sesizărilor, în fața Primăriei Bălți au protestat mai mulți simpatizanți ai candidatei indepedente. 

Conform datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în municipiul Bălți, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar, Alexandr Petkov, a oținut 22,69% din voturi, iar contracandidata sa, Arina Corșicova - 21,52%. Cei doi urmau să se dueleze în turul II de scrutin. Odată cu decizia de excludere a candidatei indepedente, locul acesteia va fi ocupat de candidatul Partidului Socialiștilor, Maxim Moroșan, care a acumulat 19.73% din sufragii.

Între timp, și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Stanciu, care s-a înscris în cursă pentru ocuparea funcției de primar al municipiului Orhei a anunțat că a contestat rezultatul alegerilor. Asta, după ce candidata Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei – formațiune afiliată fugarului Ilan Șor – Tatiana Cociu a câștigat alegerile din primul tur, obținând 57,59% din sufragii. Pe locul doi s-a clasat pretendentul PAS, Sergiu Stanciu – cu 17,00%. Stanciu declară că „fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul”.

„Cerem declararea nulității rezultatelor alegerilor desfășurate în 5 Noiembrie 2023, în Mun. Orhei. Având în vedere multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor. Noi ne-am lansat într-o luptă inegală, dar dreaptă. Am documentat mai multe cazuri și am depus sesizări la CEC, poliție, avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă”, a menționat Stanciu, într-o postare pe o rețea de socializare.

Turul al doilea al scrutinului local va avea loc pe 19 noiembrie în 265 de localități, iar în opt se vor organiza alegeri repetate. 

Anticoruptie.md
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii