Maia Sandu: „Andrei Năstase e candidatul blocului ACUM pentru şefia Capitalei”

Anticoruptie.md
06/09/2019

Andrei Năstase este candidatul blocului ACUM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Anunţul a fost făcut de către premierul Maia Sandu, joi seara, la emisiunea În Profunzime cu Lorena Bogza.

„E clar pentru toată lumea cred, e domnul Andrei Năstase. Decizia a fost luată mai de mult şi aşteptăm”, a declarat prim-ministra.

Cu toate acestea, blocul ACUM încă nu a anunţat oficial candidatul pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Amintim că Andrei Năstase a fost candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate și la alegerile locale noi din 2018. La 3 iunie el a ieșit învingător în turul doi de scrutin, acumulând 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Astfel, pentru Năstase și-au dat votul 129.432 de persoane, în timp ce pentru Ion Ceban au votat 116.788 de alegători.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise, nu a validat mandatul primarului ales. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu. La 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău, respingănd recursul primarului ales, Andrei Năstase. Decizia a fost luată de către magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță. Cererea de recuzare a completului de judecată, depusă de avocații lui Năstase, a fost, de asemenea, respinsă ca fiind inadmisibilă.

Anticoruptie.md
06/09/2019

Comentarii