Cine sunt magistrații Curții de Apel, recuzați de avocații lui Andrei Năstase

Anticoruptie.md
21/06/2018
Foto: zdg.md

Curtea de Apel Chișinău se pronunță joi, 21 iunie, pe marginea deciziei luate de Judecătoria Chișinău de invalidare a alegerilor locale din 3 iunie. La începutul ședinței avocatul lui Andrei Năstase a cerut recuzarea întregului complet de judecători format din magistații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima.

Potrivit lui Andrei Năstase, ședința a început cu încălcări grave ale Codului de procedură civilă: „În procesul de astăzi au intervenit persoane care nu au avut niciun fel de calitate în ședința primei instanțe. Au depus niște cereri de apel care, contrar prevederilor Codului de procedură civilă, au fost admise spre examinare. Aceste cereri trebuiau restituite pentru că persoanele nu au fost părți la proces. La întrebarea mea de ce nu a fost implicată instituția restituirii, judecătorul mi-a zis că aceasta a fost omisă”.

Ecaterina Palanciuc, ex-vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, care a deținut mai mult timp funcția de preşedinte interimar al instanţei, a devenit judecător la Curtea de Apel anul trecut. În iunie 2017 CSM a decis să o propună președintelui spre numire, asta chiar dacă anterior numele Ecaterinei Palanciuc a fost vizat în mai multe scandaluri mediatice. După ce Primăria Capitalei a refuzat să-i acorde o locuinţă judecătoarei, în 2013, Curtea Supremă de Justiţie a obligat autorităţile municipale să-i ofere un apartament. Asta deşi împreună cu soţul, ea deţine o cotă parte dintr-un apartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi. Palanciuc face parte din grupul de judecători care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, într-un dosar în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro. În 2017 judecătoarea a obținut un apartament de peste 90 de metri pătrați la preț preferențial în blocul pentru magistrați din strada Ceucari, pe care tot anul trecut l-a vândut.

Ca și colega sa, Vladislav Clima a devenit judecător la Curtea de Apel în 2017, după ce a activat anterior în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. Recent, Vladislav Clima a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice privind donațiile primite de judecători pe parcursul anului trecut. Potrivit investigației, „Clima a obținut anul trecut o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la Curtea Supremă de Justiție. Magistratul a folosit acești bani pentru a-și cumpăra un Volkswagen Passat nou, pentru care a scos din buzunar 20.000 de euro”.

Ala Malîi, cel de-al treilea magistrat, și-a început activitatea de judecător în 2008, la Judecătoria Ciocana. Cinci ani mai târziu aceasta a fost numită judecătoare până la atingerea plafonului, iar la Curtea de Apel activează de numai trei luni, din martie curent. Anterior, magistrata a fost vizată într-o investigație a Ziarului de Gardă. „Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale judecătoarei Ala Malîi surprind prin sumele cu care aceasta cumpără şi vinde automobilele. În 2015, magistrata şi soţul ei, ex-inspector fiscal, au vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10 mii de lei. În 2012, ea anunţa că a vândut alte două maşini, la fel, cu câte 10 mii de lei. În 2014, soţii Malîi au mai comercializat un autovehicul la un preţ mult sub cel de piaţă, declarând doar suma de 5 mii de lei. În aceste condiţii, acum doi ani, soţii Malîi au demarat construcţia unei case de locuit, care astăzi este aproape gata. Imobilul este unul cu două niveluri, iar construcţia acestuia ar costa mult peste veniturile declarate de cei doi soţi funcţionari în ultimii ani”, scriau reporterii de la ZdG.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător din turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Astfel, pentru Năstase și-au dat votul 129.432 de persoane, în timp ce pentru Ion Ceban au votat 116.788 de alegători.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin. Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) susțin că tergiversarea se face intenționat, pentru ca la primărie să se reușească finalizarea sau mușamalizarea unor scheme.

Ulterior, validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău a fost amânată din nou, după ce instanța a admis luni, 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi, urmând ca dosarul să fie repartizat unui alt magistrat. După două amânări, mandatul de primar al lui Andrei Năstase nu a fost validat. Decizia a fost pronunțată marți, 19 iunie, de către magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău după mai bine de trei ore de deliberare. 

Anticoruptie.md
21/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii