Mobilizare emoționantă în diasporă: „Pentru turul II suntem și mai motivați”

Mariana Colun
13/11/2020

În primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an, diaspora din țările europene a stabilit un nou record de prezență la urne. Moldovenii au stat în rând ore în șir, ca să-și exercite dreptul la vot. Reporterii portalului Anticoruptie.md au stat de vorbă cu moldoveni stabiliți în Germania, Danemarca, Spania, Italia și Marea Britanie și au aflat ce anume i-a motivat să parcurgă sute de kilometri pentru a putea vota, dar și care este starea lor de spirit înainte de turul II al scrutinului prezidențial.

Valeria Stăvilă: „Cea mai bună metodă de a ajuta Moldova este să votez”

Valeria Stăvilă are 22 de ani și este studentă în Danemarca. În primul tur al alegerilor prezidențiale, ea a cheltuit echivalentul a jumătate din pensia bunicilor săi, pentru a se deplasa la secția de votare din Copenhaga, situată la 300 de km de Esbjerg, orașul în care învață. Banii pentru drum i-a câștigat muncind în afara orelor de curs.

Colaj: CIJM

 

„Pe 1 noiembrie, m-am deplasat cu trenul, iar călătoria a durat în jur de patru ore. În turul II voi repeta călătoria, pentru că merită să o fac din nou. Participarea la vot este o prioritate pentru mine, pentru că am oameni dragi în țară. Chiar dacă atribuțiile președintelui sunt oarecum restrânse și, cu siguranță, o pondere mai mare pentru producerea schimbărilor o au alegerile parlamentare, avem nevoie de un președinte agil și transparent. Vreau să cred că votul meu are valoare și va putea schimba status quo-ul. Îmi e dragă Moldova și de aceea nu pot rămâne indiferentă, iar cea mai bună metodă de a mă implica este să votez și vă invit și pe voi să votați, și să vorbiți despre asta. Nu este loc de relaxare atâta timp cât în satele Moldovei cineva se teme să-și exercite dreptul la vot din cauza unor apeluri telefonice”, spune Valeria.

Alexandru și Ludmila Răilean: „Votăm pentru că vrem ca și în Moldova să fie ca în Germania”  

Foto: Alexandru Răilean

De mai bine de patru ani, Alexandru Răilean își face studiile de doctorat în Germania. Inițial, a locuit într-un oraș mic din nordul țării, situat aproape de granița cu Danemarca. Chiar dacă era nevoit să parcurgă în jur de 400 de km până la cea mai apropiată secție de votare, situată la Berlin, Alexandru nu a lipsit la niciun scrutin din ultimii ani.

În 2019, Alexandru s-a mutat cu traiul la Munchen, unde l-a urmat și soția sa, Ludmila. Recent, cei doi au devenit părinți, iar faptul că în orașul lor a fost deschisă o secție de votare a fost o motivație în plus să-și exercite dreptul la vot.

„Noi tare am sperat că se va deschide secție de votare la Munchen și de aceea ne-am înregistrat preventiv, am înregistrat-o și pe mama mea, pentru că știam că va fi la noi în perioada alegerilor.

În primul tur al alegerilor, când am ajuns la secția de votare era o coadă foarte mare. Am înțeles că nu vom putea aștepta prea mult cu un copil de numai o lună în brațe, dar tot el ne-a purtat noroc, pentru că am reușit să votăm în numai jumătate de oră. O colegă de-a mea, care tot locuiește cu familia sa în Munchen a stat la coadă tocmai trei ore pentru a putea vota”, spune Ludmila.

Ea spune că în turul II al alegerilor este și mai motivată să iasă la vot, în special după declarațiile făcute de actualul președinte, Igor Dodon. „După ce am mai călătorit un pic și am ieșit din bula pe nume Moldova, am văzut cum se trăiește în lume, că transportul e transport cu orar normal, drumurile sunt drumuri, parcurile sunt bine amenajate, pandemia este bine gestionată, sistemul medical e pus la punct și poate ține piept unor astfel de situații. La noi nu s-a investit nimic din vremea Uniunii Sovietice. În plus, îmi stau în gât deja minciunile politicienilor, care știu doar să fure. Acum sunt și mai enervată pe Dodon, dupa discursurile sale și falsurile pe care le-a debitat.”

Valentina Panea: „Vreau ca familia mea să se unească, iar Moldova să fie o țară prosperă”

Valentina Panea are 54 de ani, iar de cinci ani este stabilită în Brescia, Italia. La alegerile din 1 noiembrie, a fost membră a Comisiei electorale în cadrul secției nr. 1/382, unde au votat 2.730 de alegători, care au format cozi de 500-600 de metri.

Foto: Corneliu Șchiopu

„Am fost uimită de mobilizarea conaționalilor noștri. De la 7 dimineața până la 21 am lucrat neîntrerupt, alegătorii nu conteneau să vină. M-a motivat să mă implic dragostea de țară, familie și oamenii apropiați. Sunt deja de cinci ani în Italia, iar familia mea, soțul, fiica, ginerele și nepoțelul sunt în Moldova. Dorul e de nedescris. Sper cât mai curând să mă întorc acasă și foarte mult îmi doresc să avem și noi o țară prosperă.”

Dumitrița și Corneliu Șchiopu: „Nu ne este indiferent ce se întâmplă în țara noastră” 

Corneliu și Dumitrița Șchiopu au emigrat în Germania acum doi ani, de nevoie, spun ei. „Am trecut printr-o perioadă grea când doar soțul muncea, iar eu eram studentă. Efectiv nu ne puteam întreține. Am vrut să luăm credit pentru ca să ne cumpărăm apartament, că aveam o sumă de  la nunță, dar când am văzut ce sumă ne-au calculat la bancă și cât trebuia să plătim pe lună, am renunțat că nu aveam să putem acoperi raqtele lunare. Un unchi de-al meu ne-a chemat în vizită la el în Germania.

Fiind proaspăt căsătoriți aveam ceva bani de la nuntă și am zis să ne facem un cadou și sa mergem în Germania de sărbătorile de iarnă. Ne-a plăcut foarte mult aici și am rămas. Aici am și adus pe lume copilul nostru. Îmi doresc foarte mult și Moldova să fie o țară civilizată, cu condiții umane de trai, de asta și facem eforturi când vine vorba de mers la vot”, ne-a spus Dumitrița. Ea povestește că în Germania reușesc să se descurce mai bine. Deși lucrează doar capul familiei, ei reușesc să achite chiria de 750 euro pe lună, să se îmbrace și să călătorească în timpul liber. „Aici statul îi ajută foarte mult pe tineri, familiile tinere. Nu te temi că o să-ți pierzi locul de muncă, pentru că autoritățile te ajută să-ți găsești altul, nu te lasă fără surse de exeistență”, spune Dumitrița.  

Foto: Nina Vorobiov

Corneliu muncește de luni până vineri într-o firmă nemțească, iar în weekend, lucrează noaptea la o brutărie. În primul tur al alegerilor, după o noapte de lucru, a parcurs 200 de km într-o direcție, pentru a vota la cea mai apropiată secție, situată la Frankfurt.

„A stat opt ore la coadă pentru a vota și nu a spus că votul lui nu contează sau nu va rezolva nimic. Când a ajuns în cabina de vot era noaptea deja. A făcut înca 200 de km înapoi, iar dimineața era iar la muncă. În turul II ne mobilizăm și mai bine. Chiar dacă suntem cu bebeluș, ne ducem la vot. Cunosc deja nouă persoane care nu au putut vota în primul tur, dar vor merge acum”, mai spune Dumitrița Șchiopu.

Nina Vorobiov: „Merg să votez oricât de greu îmi va fi”  

Nina Vorobiov este stabilită de mai mulți ani în Spania. Locuiește în orașul Girona din Catalonia. Pentru a vota în primul tur, a făcut peste 100 de km până la secția de votare din Barcelona. Chiar dacă în regiunea Catalonia este carantină, iar ea este în grupul de risc,  Nina Vorobiov și-a luat permis de la Ambasada Republicii Moldova, pentru a putea ieși din localitatea unde-și are domiciliul și a merge la vot, în ambele scrutine.

Moldoveni care au votat în Spania

„Eu merg să votez la fiecare scrutin, pentru că votul meu este important. Am plecat din Moldova cu ani în urmă, pentru că mi s-a luat afacerea printr-o schemă de corupție. Cei care au pus-o la cale erau din structuri de stat, municipale. Oricât am încercat să lupt, nu am fost îndreptățită”, ne spune cu tângă Nina Vorobiov.

În Spania a început totul de la zero și a reușit să lucreze pe specialitate, în medicină. Acolo legile funcționează și dacă muncești onest, poți să trăiești destul de bine.

„La fiecare scrutin merg să votez, pentru ca să nu ne aleagă alții soarta. De fiecare dată sper că lucrurile se vor schimba în Moldova, că vor veni conducători capabili să conducă, nu să fure”, spune Nina Vorobiov.    

Ludmila Carey: „Dacă tot suntem peste două milioane, haideți să schimbăm situația în Moldova” 

Ludmila Carey are 41 de ani și este stabilită în Marea Britanie. După ce a absolvit un colegiu și o facultate, a plecat să-și câștige existența peste hotare. După ce a muncit în Israel și în Italia, și-a întâlnit viitorul soț, care este britanic. Azi are doi copii și este traducătoare la Primăria orașului Manchester.

„Tot timpul, indiferent în ce țară am fost, am participat la alegeri. Am trecut prin toate schimbările posibile și imposibile. Am văzut toate măgăriile, fărădelegile și porcăriile care începeau de la guvernare. Tatăl meu, care este veteran al războiului de pe Nistru și a salvat viața a 18 tineri soldați, azi nu-și poate achita existența. Cei care am scăpat de această mlaștină, de minciună, de hoție, de fărădelege avem o putere. Putem schimba lucrurile. Eu îndemn toată lumea, mergeți la vot, indiferent cât vă costă. În primul tur am venit să votez cu copiii, dintre care unul este bebeluș. La secția de votare din Manchester totul a fost foarte bine organizat, iar cozi nu s-au făcut”, spune Ludmila Carey.

Foto: Ludmila Carey

„În țară au fost 4,5 milioane de moldoveni. Acum au rămas 1,8 milioane. Ceilalți au devenit diasporă. Văzând viață civilizată, posibilități, legi care funcționează, sistem de guvernare sănătos, necorupt, chiar nu vrei să schimbi ceva în Moldova? Chiar nu merită părinții noștri? Dacă tot suntem peste două milioane și putem schimba situația, haideți s-o facem, ca mâine să fim mândri de alegerea pe care am făcut-o astăzi”, îndeamnă Ludmila Carey.

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 la secțiile de votare din diasporă au votat circa 150 mii ce cetățeni moldoveni. La scrutinul prezidențial din 2016 în diasporă au votat 138 de mii de moldoveni.  

Mariana Colun
13/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii