Peste 20 de persoane au încercat să voteze repetat la alegerile de la 13 noiembrie. CEC a sesizat organele de drept

Anticoruptie.md
18/11/2016
Foto: CIJM

Peste 20 de alegători au încercat să voteze repetat la turul II al alegerilor prezidențiale de la 13 noiembrie, anunță Comisia Electorală Centrală. Reprezentanții instituției susțin că au sesizat instituțiile de drept competente să investigheze aceste cazuri. 

Potrivit CEC, în cadrul scrutinului din acest an, SIAS „Alegeri” a avut capacitatea să înregistreze cazurile de încercare de votare repetată. „În acest fel, asemenea evenimente au fost sesizate și făcute publice chiar în ziua scrutinului (un caz în circumscripția Anenii Noi și trei în circumscripția Briceni), altele au fost depistate după verificarea bazei de date a sistemelor informaționale electorale”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale. 

Între timp, pe Internet au circulat imagini video în care o femeie, care se află în SUA de trei luni, nu a putut să-şi exercite dreptul de a alege deoarece la secţia de votare din Washington DC a aflat că a votat în satul de baştină, Sănătăuca, raionul Florești. 

Legea privind Concepţia Sistemului informaţional automatizat de stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”) a fost aprobată încă în 2008, în ultimul an de guvernare al PCRM. Prin crearea acestui sistem, autoritățile și-au propus, între altele, să asigure transparenţa procesului electoral, să obţină date operative și veridice privind rata de participare la vot, dar și să reducă cheltuielile pentru desfășurarea alegerilor sau a referendumurilor. Câțiva experți TI care au efectuat la mijlocul acestei luni o vizită de studiu la CEC și au văzut acest sistem susțin însă că el conține mai multe vulnerabilități, combătute de specialiștii care au participat la elaborarea SIAS „Alegeri”. Găsiți detalii într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. 

 

Anticoruptie.md
18/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii