Peste 340 de mii de alegători au participat la turul II al alegerilor locale generale. Care este localitatea cu cea mai mică rată de participare

Tatiana Gherța
20/11/2023
colaj CIJM

La o oră distanță de la închiderea secțiilor de votare, în cele 273 de localități în care s-a desfășurat turul II de scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat datele actualizate. Președinta CEC, Angelica Caraman, a informat că la scrutinul de duminică, 19 noiembrie, au participat peste 314 mii de votanți, ceea ce reprezintă peste 36,7 % din numărul total de alegători înscriși în listele electorale. De asemenea, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de încălcări și incidente. Cele mai multe țin de transportarea organizată a alegătorilor.  

Conform prevederilor Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara nevalabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. „Conform datelor preliminare, în fiecare dintre cele 273 de localități, unde  a avut loc turul doi de scrutin, a fost înregistrată o prezență la urne mai mare decât 20 la sută”, a precizat președinta CEC, Angelica Caraman.

În 8 localități din țară a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar în 6 dintre acestea și a primarilor. Legea electorală menționează că votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare. În unele dintre aceste localități numărul alegătorilor a fost foarte mic: satul Nicolaevca, r-nul  Florești - 13,88%, satul Aluatu și Salcia, r-nul Taraclia - 11.73%, satul Cotovscoe, UTA Găgăuzia - 3%, satul Chioselia Rusa, UTA Găgăuzia - 0,33%. 

Potrivit președintei CEC, după numărarea voturilor adunate în turul II, câștigător este desemnat candidatul care a acumulat cele mai multe voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți. Iar în cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Din informațiile operative prezentate de către Inspectoratul General al Poliției, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

-          26 cazuri țin de agitația electorală interzisă,

-          45 cazuri de transportare organizată a alegătorilor

-          5 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor,

-          27 cazuri de fotografiere a buletinului de vot 

-          alte 37 incidente privind încălcări ale procesului electoral.

Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției, iar ulterior rezultatele vor fi transmise în adresa CEC.

După turul II de scrutin fotoliul de primar al capitalei de nord a țării va fi ocupat de candidatul Partidului Nostru, Alexandr Petkov. Acesta a acumulat 59,63% din sufragii, iar contracandidatul său, socialistul Maxim Moroșan - 40,37%. 

CEC a anunțat că va reveni cu o informație actualizată luni, 20 noiembrie, ora 14:00.

 

 

Tatiana Gherța
20/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii