Profil electoral: Fostul primar interimar Ruslan Codreanu candidează pentru Parlament

Anticoruptie.md
06/07/2021

Fostul primar interimar al Chișinău, Ruslan Codreanu, candidează cu partidul său pentru fotoliile din Parlamentul Republicii Moldova puse la bătaie în cadrul scrutinului din 11 iulie. La începutul acestui an, mai exact pe 20 ianuarie, fostul primar interimar al Chișinău, Ruslan Codreanu, cel care a venit în această funcție după începerea urmării penale fostului edil al Chișinăului Dorin Chirtoacă, a anunțat că își face partid.

Codreanu a ocupat funcția primar intermediar în timpul guvernului Pavel Filip.  În trecut, Codreanu a făcut parte din Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de fostul premier Iurie Leancă, o formațiune ce sprijinea guvernul democrat condus de Pavel Filip. De altfel, Codreanu a și fost unul dintre vicepreședinții PPEM.

Codreanu a dat asigurări într-o emisiune la TV8 că „nu este de-ai lui Plahotniuc”. El susține că, în Republica Moldova, clasa politică trebuie resetată și că ideea de a face un partid i-a venit după ce ar fi încercat din postură de cetățean să resolve mai multe probleme sociale. Cu toate acestea, Codreanu a fost consilier municipal și președintele fracțiunii PPEM din CM între iulie 2015 - noiembrie 2017.

După demiterea lui Chirtoacă de la Primărie, fostul viceprimar Nistor Grozavu i-a numit pe 6 noiembrie 2017 pe Silvia Radu (PD) și Ruslan Codreanu în calitate de viceprimari. În aceeași zi, Nistor Grozavu s-a retras din funcția de primar interimar, oferindu-i locul Silviei Radu.

În mai 2018, Silvia Radu și-a anunțat intenția de a candida la alegerile locale noi în Chișinău și l-a desemnat pe Ruslan Codreanu să asigure interimatul funcției de primar până la alegerea noului edil. Totuși, după anularea alegerilor pentru Primărie câștigate de Andrei Năstase și apoi anulate, Codreanu s-a autonumit în funcția de primar interimar.

Codreanu este licențiat în Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România (1998-2002) şi deține un master în managementul administrației la Hertie School of Governance din Berlin, Germania (2013-2014).

Totodată, el mai a activat în calitate de șef Direcție integrare europeană la Ministerul Economiei. Ulterior, a fost șef Direcție Generală coordonarea politicilor, asistenței externe și reforma administrației publice în cadrul Cancelariei de Stat, iar din 2015 a fost consilier municipal din partea PPEM în Consiliul Municipal Chișinău.  

Codreanu a deținut funcția de primar interimar al Capitalei și a fost  eliberat  la 4 iulie 2019, la circa trei săptămâni de la căderea guvernului Filip și fuga lui Plahotniuc din țară, cu voturile a 36 de consilieri din Partidul Liberal, Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru, un consilier al Partidului Popular European și patru neafiliați.

„Ne dorim din start să fie un partid fără ierarhii. Nu ne propunem un partid clasic, care să aibă structuri peste structuri, mai mulți șefi decât oameni care muncesc și mai multe postări (n. red. pe rețelele sociale) decât probleme reale rezolvate.

Codreanu a mai activat ca expert pe probleme de administrație publică și în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, IPRE.

Bani de la stat și din consultanță privată

În ultimii doi ani de zile, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020, Codreanu a încasat o sumă de la Primăria Chișinău în valoare de 111.220 lei. De asemenea, soția sa, care activează ca expertă la Institutul de Politici Publice (IPP) și la ONG-ul care se ocupă cu proiecte educaționale Project Harmony Inc. Waitsfield, Sucursala Chișinău, a primit 226.278 de lei, respectiv 48.207 lei.

Ruslan Codreanu deține un apartament în Chișinău de 92 de metri pătrați cumpărat în 2014 și a cărui valoare cadastrală este de 674.030 lei. Acesta a mai declarat un autoturism marca Volkswagen Jetta, achiziționat cu 200.000 de lei în 2016 și un Opel Corsa din cumpărat în 2013 cu 80.598 de lei.

Codreanu a mai înregistrat și un contract prestări servicii în valoare de 43.460 de euro către firma Fame-CV Construction SRL, companie de construcții implicată în trecut în mai multe scandaluri de construcții abuzive și evaziune fiscală.

Achiziții publice... suspecte

În septembrie 2019, pe faptul achiziționării unui lot de 31 autobuze la preț de 78 milioane de lei (fără TVA) dintr-un offshore aflat într-o regiune separatistă, mai precis Cipru de Nord, aflată sub controlul unui regim proturc, dar nerecunoscută la nivel internațional, a fost inițiat un dosar penal.  Procurorii au cercetat un posibil abuz de putere și abuz în serviciu.

Codreanu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. El a spus ulterior că nu știa mai multe detalii despre companie și că aceasta ar fi dintr-o zonă offshore. Totodată, acesta susţinea că licitaţia ar fi fost una legală.

Codreanu a explicat că a fost aleasă compania din Cipru deoarece aceasta a oferit o garanție de doi ani pentru mijloacele de transport, în timp ce compania românească propunea o garanție de doar 6 luni și numai pentru anumite piese auto. Mai mult ca atât, potrivit lui Codreanu, una dintre condiții era ca cifra anuală de afaceri a companiilor care au participat la licitație să fie de minimum două milioane de euro, iar compania românească BMC Truck & Bus nu a prezentat un document care să confirme acest lucru.

„Nu este adevărat, la dosarul ofertei noastre se pot regăsi bilanțurile financiare pe ultimii trei ani, 2015, 2016, 2017. Cifra noastră de afaceri este peste patru milioane 500 de mii de euro. Certificatul fiscal emis de către producător este de asemenea la dosarul ofertei. Și nici nu au cerut pentru consumabile un termen de garanție, noi aveam șase luni în cazul consumabilelor. A fost interpretat în mod abuziv”, a răspuns Silvia Colacea, directorul Executiv al BMC Truck & Bus

Chiar dacă potrivit legislației R. Moldova sunt declarați câștigători furnizorii care propun cel mai mic preţ, Ruslan Codreanu a declarat că primordiale sunt condițiile trecute în caietul de sarcini. El a afirmat că al doilea ofertant de la licitație, compania românească care a propus un preț per unitate mai mic cu 7.000 de euro, a contestat rezultatele concursului, iar Agenţia Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor i-a respins demersul.

Codreanu a negat că a fost membru al grupului de lucru în această afacere. „Aici vreau să dau exemplul Primăriei Iași, care a cumpărat un total de 100 de autobuze cu finanțare BERD. La concursul din Iași au fost prezente 17 companii ofertante, iar câștigătoarea a fost Anadolu-Isuzu. 88 de autobuze Isuzu în Iași au fost vândute cu aproximativ 190.000 de euro per autobuz”, a adăugat fostul primar.

Nici experții în achiziții publice nu au fost de acord cu afacerea, contractul fiind ilegal, în ciuda faptul că există o contestație în derulare a licitației.

„Faptul că a fost semnat contractul indiferent de faptul că a fost depusă o contestație nu este legal. Acest contract nu trebuia să fie semnat în momentul în care a fost depusă contestația, până la momentul soluționării contestației de ANSC. Faptul că acest proces a fost desfășurat cu atâtea încălcări, ridică multe multe semne de întrebare”, Olesea Stamate, expertă în achiziții publice, ce a devenit ulterior Ministru al Justiției și actualmente consilier prezidențial pe probleme juridice.

Autobuzele au fost cumpărate cu doar câteva luni înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, iar Partidul Democrat aflat la guvernare, precum și Ruslan Codreanu s-a afișat intens cu aceste achiziții la acea vreme. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice nu are resurse suficiente pentru desfășurarea acestei campanii. Parțial folosim resurse din proiectul susținut de Ambasada Canadei. Cea mai mare parte a muncii este de voluntariat. Ne puteți susține ca să monitorizăm mai mulți candidați antrenați în cursa electorală și să vă spunem cine sunt ei, ca să putem opri accederea în parlament a personajelor compromise. Ne poți ajuta cu o donație.

Anticoruptie.md
06/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii