Profil electoral: Gheorghe Anghel, candidatul PSRM la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă

Mariana Colun
14/10/2019
Foto: europalibera.org

Primarul orașului Ștefan Vodă, Gheorghe Anghel, candidează pentru un nou mandat de edil al localității, din partea PSRM.

Jurist de profesie, Anghel a fost primar al orașului Ștefan Vodă și anterior. Primul mandat l-a obținut în urma alegerilor locale generale din 2003, fiind înaintat de Partidul Comuniștilor. După scrutinul din 2007 și-a păstrat funcția de primar, însă nu a dus mandatul până la capăt. La alegerile parlamentare din aprilie 2009 s-a regăsit în lista PCRM pe poziția 68. La câteva luni distanță, la scrutinul din iulie 2009 a fost inclus din nou în lista partidului, de această dată pe locul 82. Abia din a treia încercare a reușit să acceadă în Parlament, după ce a ajuns pe poziția 42. În Legislativ, a fost membru al Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară până în noiembrie 2014. A candidat la postul de deputat și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 de pe poziția a 30-a pe lista PCRM, însă nu a reușit să acceadă în Parlament.

Tot din partea PCRM, Gheorghe Anghel a acces și în Consiliul orășenesc, dar și în Consiliul Raional după alegerile din 2007 și cele din 2011. În urma scrutinului din 2015 a fost ales în Consiliul Raional, însă și-a depus mandatul, alegând funcția de primar.

Veniturile și averea

În declarația de avere pentru 2012, Gheorghe Anghel a raportat venituri de 235 de mii de lei, patru terenuri agricole cu suprafața totală de 3,1 hectare, un lot intravilan de opt ari și alte două parcele a câte cinci ari. Oficialul a mai trecut pe hârtie un apartament de 79,3 metri pătrați, evaluat la 480 de mii de lei și o casă de locuit de 144 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 304 mii de lei.

Pentru 2013, Anghel a declarat venituri în mărime de 314 mii de lei.  De asemenea, în declarația de avere mai apare o casă de locuit de 147,8 metri pătrați, obținută prin moștenire în 2011 și neraportată anterior. În același timp, în 2013 demnitarul și-a cumpărat o Toyota, pentru care a achitat circa 70 de mii de lei. Veniturile familiei Anghel, înregistrate în 2014, se cifrează la 368 de mii de lei, cele din 2015 constituie 200 de mii de lei, cele din 2016 – 244 de mii de lei, celelalte bunuri declarate remânând aceleași.

217 mii de lei reprezintă veniturile familiei Anghel acumulate în 2017. Încă o mie de euro a intrat în bugetul familiei din vânzarea casei de locuit moștenite de soția lui Gheorghe Anghel. În ultima declarație de avere și interese personale, pentru 2018, candidatul a raportat venituri de 281 de mii de lei.

La alegerile parlamentare din 2014, Gheorghe Anghel a făcut o donație în mărime de 15 mii de lei către PCRM.

​​O anchetă a portalului Moldova Curată arată că Gheorghe Anghel a semnat, alături de alți deputați, un demers către conducerea Parlamentului, prin care a cerut identificarea unui lot pentru construirea unui bloc locativ pentru aleșii poporului, chiar dacă dispunea de două case la Stefan Vodă și un apartament la Chișinău. Gheorghe Anghel a declarat pentru Moldova Curată că și-a retras ulterior semnătura de pe demers.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
14/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii