Profil electoral: Partidul Patrioții Moldovei

Anticoruptie.md
09/07/2021

Partidul Patrioții Moldovei va ocupa locul 19 în buletinul de vot pentru alegerile anticipate din 11 iulie. Formațiunea a fost fondată în 2008, de către Mihail Garbuz și este este adepta unor relații apropiate cu Rusia. Anterior a propus un referendum de aderare a Republicii Moldova la Federația Rusă, ca subiect federal. Este una dintre formațiunile care nu au indicat nici venituri și nici cheltuieli pentru campania electorală.

Mihail Garbuz a participat alături de alți politicieni pro-ruși la înființarea unui proiect controversat numit „Moldova Mare” ce include și partea românească. Această intenție a ajuns în atenția serviciilor speciale în ajun semnării Acordului de Asociere cu UE, în vara lui 2014, și ar fi făcut parte din planurile de destabilizare și alte acțiuni secesioniste „ale minorităților etnice de la Comrat și Bălți împotriva autorităților legitime ale statului”, investigat de Serviciul de Informații și Securitate. Tot atunci Garbuz a ajuns și în atenția celor preocupați de securitatea Ucrainei după ce ar fi participat la crearea „Radei Populare a Basarabiei”.

Printre primele acțiuni ale „Patrioțiilor Moldovei”, în 2011, a fost inițiativa comună cu Liga Tineretului Rus de a reveni de la denumirile străzilor „românizate” la cele din timpul Uniunii Sovietice. Apoi s-au implicat activ în organizarea unor contramanifestări de stradă atunci când unioniștii, inclusiv actualul lider AUR, George Simion, organizau marșuri la Chișinău, Bălți sau Cahul. Garbuz a fost amendat de câteva ori pentru încălcarea ordinii publice și implicarea în acțiuni soldate cu altercații.

Formațiunea a participat la două scrutine parlamentare, în 2010 și în 2014, în ambele cazuri a acumulat 0,09%.

În 2019, formațiunea l-a desemnat pe Serghei Scripnic pentru a participa la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii