Profil electoral: Sergiu Brînzila, candidatul PSRM la funcția de primar al orașului Sângera

Mariana Colun
15/10/2019
Foto: Facebook.com

Sergiu Brînzila, candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Sângera, a schimbat cel puțin trei formațiuni politice în ultimii 16 ani.

Astfel, în 2003, el a acces în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Blocului Electoral Alianța Social-Liberală Moldova Noastră. Și-a păstrat mandatul de consilier local și patru ani mai târziu, fiind înaintat de aceeași formațiune politică. În 2011 aderă la echipa PLDM și ajunge din nou consilier orășenesc, pentru ca într-un final, la alegerile locale generale din 2015 să ajungă în Consiliul Orășenesc Sângera pe listele Partidului Socialiștilor.

În anul respectiv a candidat și la șefia primăriei, însă s-a plasat pe locul 3, acumulând 14,27% din sufragii, insuficient pentru a ajunge în turul II. A participat din nou la alegerile locale noi din noiembrie 2017, organizate după decesul primarului ales doi ani mai devreme. De această dată a obținut 22,6% din numărul total de voturi valabil exprimate și s-a clasat pe locul 2.

În declarațiile sale de avere, deși indică proprietăți impresionante, nu raportează niciun venit oficial în afară de pensii și indemnizații.

Astfel, în declarația de avere pentru 2016, consilierul a raportat venituri de doar 10.640 de lei din pensie și indemnizații. El a mai trecut pe hârtie șase terenuri pentru construcție, obținute între 1994 și 2014. Valoarea totală a loturilor de pământ se ridică la peste 691 de mii de lei. Brînzila a mai declarat patru case de locuit de 80,7, 160,2, 74,1, respectiv 145,1 metri pătrați. Valoarea totală a imobilelor se cifrează la aproape două milioane de lei. În aceeași declarație, consilierul socialist a mai menționat șase automobile de teren, achiziționate între 1989 și 2016.

În actul prezentat la Autoritatea Națională de Integritate un an mai târziu, Brînzila a declarat venituri de doar 21 de mii de lei. De această dată el a indicat opt terenuri, două agricole, de 1,6 hectare, și șase intravilane. În declarația de avere pentru 2018, consilierul a indicat de asemenea venituri din indemnizații și pensie de doar 21 de mii de lei. Informațiile despre celelalte bunuri au rămas aceleași.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
15/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii