Raport Promo-LEX de monitorizare a perioadei electorale: Pomeni electorale, cheltuieli nedeclarate și utilizarea resurselor administrative

Anticoruptie.md
11/01/2019

Comisia Electorală Centrală îngrădește accesul publicului la declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale concurenților electorali. Mai multe partide politice înscrise în cursa electorală au oferit cadouri în perioada electorală, lucru interzis de lege. Unele formațiuni au folosit fundațiile de caritate cu care sunt asociate pentru a-și face capital politic. Reprezentanții mai multor partide au făcut uz de resurse administrative în procesul de colectare a semnăturilor în susținerea lor. În unele cazuri, au fost implicate în activități cu tentă electorală persoane care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova. În același timp, mai mulți concurenți electorali nu raportează toate cheltuielile, în special cele ce țin de organizarea concertelor. Acestea sunt doar câteva dintre constatările Misiunii de Observare a Asociației Promo-LEX.

Autorii raportului de monitorizare au subliniat că au fost implicați în activități de oferire de cadouri, în perioada electorală, reprezentanții PSRM (42 de cazuri), ai Partidului Șor (41) și PDM (17). „Menționăm că au fost implicate și fundațiile de caritate asociate cu anumite formațiuni politice – Fundația de binefacere „Din Suflet” (PSRM) și Fundația de binefacere „Miron Șor” (Partidul Șor). La același capitol, semnalăm o diversitate geografică sporită a cazurilor de oferire a cadourilor cu tentă electorală, chiar dacă în proporție de circa 30% este vorba de mun. Chișinău”, se arată în raportul Promo-LEX.

În perioada monitorizată, observatorii misiunii au raportat cel puțin zece cazuri care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. „În cazul a șapte dintre acestea sunt vizați reprezentanții PDM, două – Partidul Șor și unul – Partidul Nostru. În cazul PDM, consiliile raionale Orhei și Rezina au promovat prin intermediul paginilor oficiale de pe rețele sociale și al site-ului candidatura reprezentanților PDM la funcția de deputat în circumscripțiile respective, au remarcat experții.

În același timp, în procesul de colectare a semnăturilor în susținerea unui candidat democrat au fost implicați angajații Oficiului Poștal Cimișlia și Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Acțiunea a avut loc în Casa de Cultură din Cimișlia și în cea din Basarabeasca. În cazul Partidului Șor, președintele formațiunii a inaugurat recepționarea a 36 de maxi-taxiuri achiziționate de Primăria Orhei. Organizarea de către primarul mun. Orhei, Ilan Șor, a concertului de Revelion poate fi calificată drept exemplu de utilizare a funcției administrative de către un candidat desemnat în perioada electorală. Această acțiune îl avantajează comparativ cu alți candidați desemnați care nu dețin funcții administrative. În cazul Partidului Nostru, este vorba de colectarea de semnături în timpul orelor de lucru în cadrul unei întreprinderi municipale”, au observat autorii raportului.

În cazul a două partide, afirmă experții, putem vorbi de situații ce ar putea fi calificate drept implicare a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în activități cu tentă electorală: PDM (trei cazuri) și Partidul Șor (trei cazuri). E vorba de cazul a cel puțin trei oficiali străini care au salutat înregistrarea în calitate de candidat a lui Pavel Filip, fapt mediatizat de instituții media din R. Moldova: Victor Ponta și Mihai Tudose, doi foști prim-miniștri ai României, precum și Vladimir Groisman, prim-ministrul Ucrainei. De asemenea, autorii au semnalat implicarea cetățenilor străini în concertele organizate de Partidul Șor în localitățile Comrat și Bălți (2 ianuarie 2019), precum și Chișinău (8 ianuarie 2019) în perioada de desemnare și înregistrare a candidaților. 

Misiunea Promo-LEX a constatat implicarea președintelui R. Moldova în promovarea candidaților desemnați de către PSRM pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, raportorii subliniază un număr mare de cheltuieli neraportate de concurenții electorali, în special cele ce se referă la evenimentele publice organizate de fiecare grup de inițiativă. Potrivit Promo-LEX, în perioada de până la înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, cel puțin, trei potențiali concurenți electorali (PDM, Partidul Șor, PSRM) au efectuat cheltuieli pentru activități cu tentă electorală și caracter prielnic colectării semnăturilor.

„Au fost organizate 14 campanii de caritate, 13 festivități cu ocazia sărbătorilor de Revelion, șapte concerte, două mese festive, o excursie. Cel puțin șapte moderatori, 22 de animatori, 23 de artiști au fost implicați în activitățile respective. Cheltuielile pentru evenimente publice constau din onorariile artiștilor, moderatorilor, animatorilor, costurile de închiriere a spațiului, scenă, lumini, sonorizare, efectele pirotehnice etc., a donațiilor materiale oferite în cadrul acestor evenimente și a produselor alimentare consumate.” 

„Acestea ating un cuantum estimativ de cel puțin 3,7 milioane de lei, mijloace financiare care au adus dividende politice și electorale, nefiind incluse în contul Fondului electoral. Partidul Șor a organizat cel puțin șase concerte, șase festivități de Revelion, o tombolă pentru cetățenii din diasporă, două campanii, printre care „Dăruiește căldură”, întruniri cu membrii de partid și donații materiale. Costurile estimate sunt de cel puțin 3,3 milioane de lei.” 

„PSRM a organizat cel puțin opt campanii de caritate, trei concerte, două festivități pentru copii și donații materiale. Costurile estimate sunt de cel puțin 270.000 de lei. PDM a făcut cel puțin trei festivități tematice de Revelion pentru copii organizate de compania Panda Kids, două mese festive pentru cel puțin 300 de persoane, întruniri cu angajații mai multor întreprinderi, o excursie la Mileștii Mici pentru cadrele didactice și o donație materială pentru zece elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Florești. Costurile estimate sunt de cel puțin 176.000 de lei”, se mai arată în raportul Misiunii Promo-LEX.

Anticoruptie.md
11/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii