Avocata Violeta Gășițoi, despre evoluția drepturilor omului în 30 de ani de independență ai Republicii Moldova: „Corupția afectează direct drepturile omului”

Cornelia Cozonac
2021-08-30 15:08:00

Violeta Gașițoi este avocată în Republica Moldova de aproape 20 de ani. A susținut mai multe cauze în care se încălcau flagrant drepturile unor categorii de cetățeni și a reușit cu greu să-i repună în drepturi. A avut curaj să se ia de găt cu autoritățile, ori de câte ori depista cazuri de încălcare a drepturilor și libertăților cătățenilor, a luat atitudine și a pus presiune pe autorități. Și-a susținut cazurile până la capăt, de multe ori făcând voluntariat, dar cu dedicație. De ceva timp este stabilită în SUA, dar continuă să susțină cauzele pe care le are în Republica Moldova, unele dintre care fiind pe rol la CEDO. Am discutat cu Violeta Gașițoi despre cum au evoluat drepturile omului, apărarea drepturilor și libertăților cetățenești în Republica Moldova în 30 de ani de independență, unde mai avem carențe și ce trebuie să schimbăm ca să putem vorbi de o protecție și apărare calitativă, de respect și demnitate față de cetățeni.

Anticoruptie.md:  - Cum se vede de pe poziția unui avocat evoluția domeniului drepturilor omului în Republica Moldova pe parcursul a celor 30 de ani, de la proclamarea independenței?

Violeta Gașițoi:  - Într-un stat unde nu se respectă cele mai elementare drepturi prevăzute de Constituție, de legislația internă și internațională la care Moldova este parte, nu cred că putem vorbi de independență și progres în acest domeniu. În 30 de ani, am avut mai multe guvernări și foarte multe speranțe care treceau repede în dezamăgiri.  Se pare că până acum respectarea drepturilor omului a devenit un domeniu prevăzut doar în lege și mai puțin respectat în viața de zi cu zi. Trebuie să înțelegem, atunci când domeniul drepturilor omului nu este o prioritate pentru autorități, aceasta, vizibil, afectează toate domeniile de activitate din Moldova.

Anticoruptie.md: -   De ce nu am avut progrese palpabile în acești 30 de ani de independență?

V.G: - Într-un stat de drept, legea trebuie să fie respectată în primul rând de autoritățile publice. În Republica Moldova am asistat la încălcarea gravă a legislației și a principiului unui stat de drept. Corupția, contrabanda, crima organizată și mafia au distrus practic în totalitate statul Republica Moldova. Din cauza aceasta am ajuns în situația când 80% din localitățile din Republica Moldova nu au acces la drumuri, canalizare, apă potabilă, până în prezent nu avem WC în multe școli, justiția nu este pe deplin independentă și imparțială, sistemul asigurării sănătății este distrus, oamenii pleacă din Moldova în speranța de ași găsi locuri de muncă și asistență medicală adecvată în alte țări .

Treizeci de ani am asistat la faptul că guvernanții au scurs bani din bugetul de stat și buzunărele cetățenilor, au distrus sistemul financiar, furând  banii din băncile statului și din cele private. Au fost spălați bani prin Landromant peste zeci de miliarde de euro, folosind sistemul instituțiilor judiciare și de drept a Republicii Moldova. Guvernanții au urmărit ilegal și au persecutat presa, oponenții politici, avocați, organizațiile obștești în apărarea drepturilor  omului, au aplicat tortură asupra persoanelor, au creat condiții inumane și degradante în instituțiile în care oamenii se află în custodia statului fie că vorbim de penitenciare, ori internate, ori spitale psiho-neurologice. 

Principala cauză de ce am trecut prin această experiență este că oameni corupți au ajuns la un nivel înalt în majoritatea funcțiilor publice, au distrus toate sistemele de control și verificare care funcționează într-un stat de drept, au „privatizat” organele de urmărire penală din Republica Moldova și au paralizat sistemul  de eliminare și condamnare a persoanelor cu adevărat vinovate în comiterea infracțiunilor grave.  Cu alte cuvinte, pentru a începe lupta cu corupția avem nevoie de voință politică, restabilirea independenței organelor de urmărire penală,  procuraturii, instanțelor de judecată și altor organe de drept. În acești 30 de ani de independență nu am avut  o voință politică, am avut doar o voință declarativă. Corupția afectează în primul rând drepturile omului și eradicarea corupției va duce la asigurarea în primul rând a multor drepturi. 

Cea mai gravă corupție este corupția la nivel înalt și corupția din sistemul justiției. Știți de ce? Pentru că dacă am avea o justiție integră, fiecare funcționar care a comis ilegalități ar ști, că atunci când va pleca din funcție el  va fi sancționat de justiție. Atunci când funcționarii de nivel înalt știu că justiția este e „a lor” ei nu se tem de pedepse, ei știu că vor rămâne nepedepsiți. În  consecință, avem licitații trucate, situații de conflict de interese, în care s eiau decizii și se fură  din bugetul de stat, adică din banii publici, banii noștri.  Ca să avem progrese, trebuie să acționăm în această direcție nu doar teoretic dar și practic.

Anticoruptie.md: - Încălcarea Drepturilor Omului în MD are vreun impact asupra migrației moldovenilor?

V.G.: -    Cu siguranță că da,   trebuie să înțelegem că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului sunt și trebuie să fie pentru toți egale, indiferent de locul lor de aflare. Când vorbim despre drepturi, acestea trebuie să înceapă de la locurile apropiate, adică să le zicem așa, aproape de casa ta, aproape de tine, poate fi locul nostru de muncă, locul de studii, locurile unde femeia, bărbatul, copilul vor egalitate și dreptate, iar atâta timp cât noi nu le vom găsi acolo unde suntem noi, ele vor fi căutate de oameni în altă parte.  Mulți au plecat din țară din cauza persecuțiilor, din cauza că li s-au luat afacerile de către cei ce aveau puterea de decizie. Au fugit femei violate și torturate din Moldova din cauza că nu au avut parte de justiție, au fost mai mult luate în derâdere decât apărate de sistemul de justiție, au trecut prin umilințe și amenințări.

Mulți au plecat din cauza disperării, fricii pentru viitorul său și a copiilor săi. Să ne aducem aminte că am avut avocați persecutați de organele de drept și amenințați cu pornirea dosarelor penale pentru faptul că vorbesc public și depun cereri la CEDO pe cauze de tortură, tratament inuman și degradant, ilegalitățile din domeniul justiției. Oamenii pot să lupte, dar până la urmă probabil că și cei mai puternici pot ceda și pleca, a lua o pauză din aceste lupte, este normal, pentru că aceasta la un moment dat afectează și sănătatea noastră.

Respectarea Drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de la independență încoace nu au fost asigurate și garantate de stat, dar cel mai des au fost încălcate. Persoane cu trecutul penal s-au lipsite de integritate au nimerit la putere. Mulți ani la rînd ne-au lipsit alegeri libere și democratice , mult timp  nu am avut presă independentă și profesională din cauza monopolului celor ce dețineau puterea de stat. 

În societate nu se prea discutau problemele cetățenilor, probleme de interes public ( criminalitate, respectarea drepturilor omului, stabilitatea și previzibilitatea juridică). Instanțele de judecată , procuratura și întreaga sistemă de drept a Republicii Moldova sunt grav afectate de corupție, lipsa de integritate și ne profesionalism. Ca consecință se emit hotărâri arbitrare se încalcă drepturile fundamentale ale omului iar deciziile instanțelor de judecată sunt ne efective. Aceste circumstanțe duc la agravarea în continuare a situației, distrugerea în continuare a principiilor democratice, previzibilitatea și stabilitatea juridică în urma cărei oamenii pleacă.

Anticoruptie.md:  -   Credeți că au existat soluții?

V.G.: -     Soluții sunt, au fost și vor fi, dar cine a vrut să le aplice? Avem nevoie să instituim control intern efectiv a tuturor puterilor de stat care vor verifica cu ce se ocupă personalul parlamentului, guvernului, funcționarii publici,  instanțele de judecată și a organelor de drept. În conducerea acestor persoane trebuie de pus persoane integre care să fie alese de popor în urma alegerilor libere deschise și democratice. Avem nevoie să scanăm bine legea și să o modificăm astfel ca nici o persoană compromisă să nu poată deține funcții publice. Nu cred în schimbare dacă până în prezent nu am găsit nici o soluție ca să eliminăm din legislativ persoanele condamnate penal ori cercetate penal, persoane date în căutare, cum credeți, ce fel de legi vor fi adoptate de cei care sunt în conflict cu legea? Cum vor fi aceste legi aplicate dacă în funcțiile celor care trebuie să aplice legea avem la fel oameni în conflict cu legea, moralitatea și etica? O lege, cât de bună nu ar fi, dacă este aplicată de un/o corupt/ă este din start compromisă. Exact aceeași situație e și atunci când sunt  propuneri ori proiecte de lege care vin din partea celor în conflict de lege acestea vor fi nu în folosul cetățenilor dar în folosul infractorilor.  Acestea sunt doar câteva soluții pe care le pot expune pe scurt într-un limbaj simplu ca să fie pe înțelesul tuturor cetățenilor.

Anticoruptie.md:  -  Activați de mulți ani ca avocată, ați fost și sunteți foarte activă atunci când drepturile și libertățile omului sunt încălcate, ați fost auzită de autorități?

V.G.: -       La nivel național, nu, vocea mea și a victimelor pe care le reprezentam nu a fost auzită în cele mai multe cazuri. Deși au existat și excepții. Într-adevăr am avut mai multe cauze în care am reprezentat victimele violenței în familie, discriminării, hărțuirii sexuale, hărțuirii la locul de muncă, ilegalități comise la locul de muncă, încălcarea dreptului la viață privată, tortură, tratament inuman și degradant aplicat cetățenilor, trafic de ființă umană etc.. În cele mai multe cauze finalul a fost depunerea cererilor în fața CEDO unde am câștigat mai multe cauze dar mai am și acum cereri care sper să le ajungă rândul să fie examinate iar victimele să își facă dreptate măcar la nivel internațional dacă nu și-au găsit dreptate acasă.

Anticoruptie.md:  - Una din cele mai răsunătoare cauze în care ați fost avocată, este cauza violurilor din internatul psiho-neurologic din Bălți, credeți că în acest caz  ați reușit să le faceți dreptate fetelor la nivel național?

V.G.: -       În acest caz, da, pentru că violatorul a fost condamnat.  Doar că în această instituție au existat mai multe ilegalități și aici la nivel național am luptat mult, pe fiecare încălcare depistată, dar, nu am putut să mă fac auzită nici eu, nici victimele din cauza că autoritățile au refuzat să investigheze și să sancționeze persoanele pentru încălcări grave în domeniul apărării drepturilor acestor victime. Aici mă refer la avorturile forțate fără acordul victimei care au fost aplicate de către instituțiile medicale, era o practică stabilă, despre tratamentul inuman și degradant care era aplicat fetelor, la fel o practică stabilă care avea loc în această instituție. Deși, pe de o parte, instituțiile statului recunoșteau faptul că era o practică ilegală în această instituție, pe de altă parte, Procuratura a refuzat să investigheze plângerile fetelor, făcând referire directă la dizabilitățile victimelor.

Situația din internatul psiho-neurologic din Cocieri nu era mai bună, acolo, pacienții erau duși la muncă forțată unde munceau gratuit pentru șefii acestei instituții, unde erau impuși să le facă curat în casă, să le facă curat în grădină fără a fi remunerați, iar dacă refuzau erau pedepsiți. A fost un caz de viol, iar la scurt timp victima a fost călcată de o mașină și a decedat,  vinovatul nu a fost găsit pentru că locuia pe teritoriul Transnistriei, dar probabil nici nimeni nu l-a mai căutat. Un caz care a fost imposibil de investigat până la urmă fără implicarea autorităților, organelor de investigație.

Când îmi aduc aminte de aceste cazuri, pot să spun că avem pe lângă încălcarea drepturilor și libertăților omului  și o criză la capitolul umanitate, compasiune, etică.

Anticoruptie.md:  - În 2014 ați fost premiată de către Organizația Națiunilor Unite pentru excelență în apărarea drepturilor omului. Cum a fost această experiență? Atunci când ați ridicat premiul îmi aduc aminte că ați avut un mesaj către guvernanți. L-au mai auzit ei atunci sau după?

V.G.: -       Da, atunci de fapt am fost foarte surprinsă, pentru că așa cum am spus, eu nu am lucrat niciodată pentru premii, tot ce am făcut și fac este cu scopul de a restabili drepturile ce au fost încălcate fie de autorități, fie de persoane fizice ori juridice. 

Atunci, am spus din câte îmi aduc aminte că avem o mare problemă în domeniul respectării Drepturilor Omului și am  rugat guvernanții să ne ajute să luptăm în acest domeniu, pentru că ei dețin cea mai mare putere. Noi avocații putem doar să sesizăm, să vorbim despre încălcări, să apărăm oamenii în instanțe, iar ei ne pot ajuta în această luptă prin atitudine, prin elaborarea de legi, prin eliminarea corupților, prin crearea unei justiții independente ca aceste drepturi să fie restabilite și respectate. Am menționat și mă repet că îmi doresc să aducem respectarea drepturilor și libertăților omului la standardele Europene, să le aducem la noi acasă, în fiecare casă.  

Anticoruptie.md:  - Cu toate că în Moldova nu a fost niciodată ușor să fii apărător a drepturilor omului, ce vă face să continuați?

V.G.: -     Pentru mine, acesta nu este un simplu job, loc de muncă, aceasta este pasiunea mea. Aceasta nu este un hobby ori un interes care azi îl am, mâine trece. Sunt pasionată de Drept iar aceasta cu siguranță îmi influențează activitățile în acest domeniu. Plus că pot face ceva bun pentru societate. Nu m-am temut de greutăți niciodată. Dreptul este domeniul probabil unic care îl cunosc cel mai bine și consider că este unul din cele mai importante domenii. Mereu m-am întrebat,  ce viață vor avea copiii, nepoții, strănepoții fără respectarea Drepturilor Omului? Mereu am vrut să fiu activă în domeniul dreptului și aceasta sunt, legea este o iubire consumătoare pentru mine dar totodată cred că pot face ceva util pentru societate. Eu cred că în general, schimbările reale și durabile din societatea noastră se vor întâmpla pe rând. Noi nu trebuie să refuzăm nici unei persoane protecția egală a drepturilor și libertăților sale.

Anticoruptie.md:  - Ați plecat în SUA,  de câțiva ani, dar ați menționat de mai multe ori că o să reveniți, văd că în continuare aveți cauze pe care le susțineți mai deprate, deci nici nu ați rupt legăturile cu breasla, cu domeniul drepturilor omului, cu Moldova. De ce totși ați decis să plecați și când reveniți?

V.G.: -     Deseori am avut această întrebare, nu o să intru în detalii, dar am avut nevoie de o pauză. Am făcut și  studii aici, dar de fapt m-am reținut pentru ca să-mi restabilesc și sănătatea. Acum am finalizat ambele, și studiile și mi-am restabilit și sănătatea și  într-adevăr ne pregătim de revenire. Noi niciodată nu am plecat definitiv, cu toate că știu că mulți și-au dorit aceasta, dar a fost o confuzie pentru că nu am considerat necesar să vorbim despre plecarea noastră. Cu toate acestea mereu am considerat că trebuie să fiu acasă anume pentru ca să-mi continui misiunea și să pot contribui la păstrarea valorilor de bază ale legii. Atâta timp cât sunt capabilă, îmi doresc să fiu un scut în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului așa cum am fost mereu. Iar studiile și experiența care am primit aici în SUA, îmi acordă plus valoare în acest domeniu. Îmi doresc să avem un sistem de drept ca la americani, iar când mă refer la sistemul de drept, mă refer la libertatea de exprimare, la apărarea efectivă a drepturilor omului, la medicină, studii, economie, ecologie, independența justiției etc. 

Putem prelua multe lucruri bune de aici, multe practici în ce privește respectarea, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, restabilirea drepturilor atunci când se constată că au fost încălcate. Probabil că atunci când am văzut cum lucrează sistemul de drept într-o societate cu adevărat democratică aceasta m-a motivat și mai mult să vreau să vin cât mai curând acasă. Sigur că vreau să aplic acasă cele mai bune practici în măsura în care voi avea acces să fac aceasta din partea autorităților, e una să îmi doresc și alta să nu am impedimente în aplicarea acestei dorințe. â

Anticoruptie.md:  - Vă mulțumesc.

Cornelia Cozonac
2021-08-30 15:08:00

Comentarii