Experta anticorupție, Cristina Țărnă: „Controalele specifice în cazul primarilor trebuie să înceapă atunci când este o petiție sau o solicitare întemeiată”

Irina Odobescu
2021-09-14 15:25:00
Foto: CIJM

Am discutat cu experta anticorupție Cristina Țărnă, fostă directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, despre controalele efectuate de organele de drept în cazul primărilor, mai ales atunci când acestea au tentă electorală sau când sunt sunt pornite la solicitarea unor actori politici, pentru a face presiuni asupra autorităților locale, dar și despre necesitatea asigurării independenței instituțiilor de control cum ar fi CNA, ANI și Procuratura.

Anticoruptie.md: - Primarii au devenit mult mai vocali înainte de alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 și au vorbit despre presiunile politice și influențele politicului prin interemediul controalelor interminabile. Cum percepeți controalele în care sunt vizați primarii în perioadele electorale și pe întreaga perioadă a mandatului?

Cristina Țărnă: - Atunci când conducătorii instituțiilor responsabile de desfășurarea controalelor își percep funcția ca una în care datorează loialitate factorului politic care i-a numit, lucrurile ajung în albia abuzului cu scop de intimidare și discreditare a aleșilor locali.  De celalată parte, controalele inițiate la solicitarea unor deputați în privința puterii locale sunt pârghii de asigurare a legalității și democrației. Toate pentru că funcția de deputat îi permite acestuia să aibă acces în instituțiile statului, chiar cele cu acces închis. Dar atunci când un control este declașat în perioada electorală ori imediat în ajunul campaniilor electorale și se solicită verificarea primarilor care sunt în opoziție, este clar că trebuie să fie tratate cu o doză de precauție. Este clar că procesul de control nu poate fi nepărtinitor.

Anticoruptie.md: - Care este părerea Dvs despre controalele demarate la solicitarea unor deputați? 

Cristina Țărnă: - Dacă se expediază solicitări generaliste, fără invocarea unei încălcări concrete, trebuie să fie tratate cu o doză de neîncredere. Atribuția nelimitată de dispunere a unui control de către un deputat în perioada electorală către oponenții politici este un abuz. Legea cu privire la controlul de stat limitează numărul de controale, situațiile și temeiurile în care poate fi declașat un control. Controalele specifice, cum sunt cele ale organelor de drept, ANI, CNA, Procuratură ar trebui să înceapă atunci când primesc o petiție sau o solicitare întemeiată și nu contează perioada.

Anticoruptie.md: - Cum pot fi excluse din practică controalele abuzive?

Cristina Țărnă: - Singura soluție în excluderea controlelor abuzive este asigurarea independenței autorităților – CNA, ANI și Procuraturii. Conducătorii acestor instituții trebuie să înceapă controlul în baza temeiurilor întemeiate, iar solicitărilor cu temei general să nu li se dea curs în campaniile electorale. În acest sens scopul este dimininuarea scorului electoral prin indimidare și discreditare.

Anticoruptie.md: - Ce trebuie să înțeleagă societatea despre controalele pretins abuzive în care sunt vizați primarii, alții decât cei din partidul de la putere?

Cristina Țărnă: - Controalele abuzive vorbesc despre lipsa de independență ale conducătorilor acestor instituții și trebuie să vedem dacă conducătorii fac abuz de mandat şi funcţionează ca o bâtă politică.

Irina Odobescu
2021-09-14 15:25:00

Comentarii