INTERVIU // Ion Tăbârță: „PAS ar trebui să se trezească din mahmureală"

RFI.ro
2023-11-07 10:28:00
IPN

Şapte din cele 11 municipii din Republica Moldova în care duminică au avut loc alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), actualul partid de guvernământ al Maiei Sandu.  Ce semnal dau aceste rezultate? Andreea Orosz, de la RFI România, a discutat cu analistul politic Ion Tăbârță.

Ion Tăbârță: Aceste alegeri nu sunt altceva decât un exercițiu electoral în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2025, care sunt vitale pentru parcursul european al Republicii Moldova.

De aici și discursul geopolitic care s-a întors puternic în actuala campanie pentru alegerile locale. În perspectiva alegerilor parlamentare din 2025, actorii politici se poziționau pentru viitoarea evoluție a traiectoriei lor. Din acest punct de vedere, datele nu sunt cele mai optimiste.

Dar actualul partid de la guvernare, care este un partid pro european, a acumulat cele mai multe voturi. Însă, dacă facem un fel de transpunere sau corelare a acestui rezultat în cazul în care am fi avut alegeri parlamentare, atunci actualul partid de guvernare ar fi pierdut majoritatea parlamentară și ar fi ajuns în opoziție. 

Problema este că niciun alt partid de dreapta, pro european, nu a acumulat suficiente voturi ca să formeze împreună cu PAS sau singur să formeze guvernarea. Restul partidelor care ar accede în Parlament sunt partide de stânga, pro ruse sau în spatele cărora stau oligarhi.

Rep: Este o surpriză pentru dumneavoastră realegerea lui Ion Ceban la Chișinău? Cum se explică?

IT: Nu este o surpriză. Poate să fie o surpriză faptul că el a câștigat din primul tur. Cu toate că și aici erau anumite anticipații că ar putea câștiga din primul tur. Domnul Ion Ceban, cu patru ani în urmă, pentru primul mandat a fost un candidat de stânga, reprezentantul unui partid de stânga, care a câștigat în municipiul Chișinău, unde structura electoratului este una pro europeană.

Iar anul acesta este primul candidat care câștigă alegerile municipiului Chișinău din primul tur. Nu putem să spunem că a fost o mare surpriză. Mai degrabă, votarea domnului Ion Ceban arată anumite eșecuri ale actualului partid de guvernământ.

Rep: Asta era o întrebare. Dacă vorbim despre o victorie a lui Ion Ceban sau despre o înfrângere a partidului (PAS) și a candidatului ales?

IT: Vorbim despre Ion Ceban, despre mandatul lui de patru ani. Totuși, el a schimbat anumite lucruri spre bine în Chișinău, cel puțin ca aspect. Locuitorii municipiului Chișinău au apreciat acest lucru. Dar acestea nu sunt schimbări de esență, nu sunt schimbări fundamentale, dar ceva s-a făcut în acest oraș. S-au reparat anumite parcuri, iluminatul, trotuarele. Până la urmă, el a venit cu ceva în spate în fața alegătorilor. Dar, totodată, partidul de guvernământ și-a desemnat candidatul său, pe domnul Carp, abia în luna iulie, cu toate că trebuia să facă acest lucru mult mai devreme, cel puțin cu un an înainte de actualul scrutin.

În interiorul partidului PAS a fost o adevărată dispută despre cine să fie contracandidatul lui Ion Ceban din partea acestui partid. Foarte mult a vrut Andrei Spînu, însă, până la urmă, are imaginea pe care o are.

Acest lucru nu i-a permis domnului Carp, care din start era creditat că ar fi candidatul cel mai potrivit din partea PAS. Însă, când l-au înaintat a fost deja târziu. Asta e marea problemă a PAS. Ei nu și-au crescut electoral din timp, nu și-au pregătit din timp un candidat, care, într-adevăr, ar fi fost unul pe măsura domnului Ion Ceban.

Rep: Ce ar trebui să învețe PAS și partidele pro europene din acest prim test? Spuneați că marele joc va fi în 2025. Ce lecție ar trebui să învețe după acest test?

IT: Mai avem un test intermediar, anume alegerile prezidențiale din anul 2024, care vor conta foarte mult în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Aici o precizare foarte importantă de făcut. La alegerile locale nu votează diaspora, spre deosebire de alegerile prezidențiale și de cele parlamentare. Ori, diaspora, de regulă, în mod organizat, masiv, votează pentru partidele pro europene.

Referitor la lecții, cred că PAS ar trebui să se trezească din acea mahmureală în care a intrat prin sărbătorirea triumfului alegerilor parlamentare din 2021. Acest partid a făcut suficiente gafe. Acest partid a dat dovadă în multe situații de incapacitate.

Din păcate, prestația echipei guvernamentale nici pe departe nu s-a ridicat la prestația președintelui Maia Sandu, care este descendentă din acest partid. Cred că acum PAS ar trebui să iasă din retorica electorală din anul 2021, pe care au avut-o în permanență în acești doi ani. Au doi ani de mandat în spate. Cred că ar trebui să se gândească în mod real, în mod strategic la anul 2025.

Marea problemă în Republica Moldova este că pe eșichierul de dreapta nu avem încă un alt partid pro european, care să aibă capacitatea să treacă pragul electoral, ca împreună cu actualul partid de guvernământ, dacă își va menține actualul scor, să continue parcursul european al Republicii Moldova și după anul 2025. 

RFI.ro
2023-11-07 10:28:00

Comentarii