VIDEO // Politiciană din Georgia: „Puterea nu trebuie să facă niciun fel de compromisuri, înțelegeri cu oligarhii, pentru că o să ne coste scump mai târziu”

Cornelia Cozonac
2024-01-19 09:45:00

Helen Khoshtaria este politiciană georgiană, a fost deputată în Parlamentul de la Tbilisi din partea Mișcării pentru Libertate - Georgia Europeană. M-am întâlnit cu ea și când era deputată, dar ne-am revăzut, la Tbilisi, la sfârșitul anului trecut, înainte ca Georgia să obțină statut de țară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană. Am discutat despre situația țărilor noastre, reforme, cum să mențină Georgia și Moldova cursul democratic, să nu se abată de la reformele pornite.

„Trebuie să învâțăm lecția că democrația poate fi pierdută. Nu putem fi siguri că schimbarea unei guvernări ne va asigura o democrație deplină și asta e de ajuns. În situația țărilor noastre, Moldova și Georgia, care au foarte mulți dușmani ai democrației, independenței, trebuie să înțelegem că pentru libertate și democrație trebuie să se lucreze în fiecare zi, trebuie să păstrăm acest curs democratic, noi, cei din interior, că n-o să facă acest lucru în locul nostru cineva din afară. În primul rând trebuie efectuatre reformele care vor asigura din punct de vedere sistemic democrația. Lupta cu corupția și reforma justiției - sunt ceel mai importante reforme, care să devină un garant puternic al democrației. Nu trebuie de făcut niciun fel de compromisuri, înțelegeri cu oligarhii, pentru că o să ne coste scump mai târziu. Asta s-a întâmplat când puterile mari l-au tolerat pe Plahotniuc sau pe Ivanișvili”, spune Helen Khoshtaria. „Alegerile libere. Dacă lucrează doar alegerile libere, șansele că puterea va ajunge din nou nedemocratică sunt mai mici”.      

O temă aparte a discuției noastre a fost modul în care funcționează propaganda rusă și dezinformarea în Georgia, mai cu seamă după  și ce ar trebui făcut la nivel de politică, precum și la nivel societal, pentru a face diferența între informațiile corecte și manipulative. Ea spune că propaganda rusă este utilizată în mod strategic pentru a bloca independența deplină a statelor post-sovietice și dezvoltarea lor, precum Georgia, Moldova și Ucraina. „Propaganda nu este doar un război informațional, ci este un complex de strategii ale războiului hibrid menit să fragiliteze democrația. Aceasta, mai ales în contextul războiului din Ucraina, a devenit o problemă serioasă, pe care nu trebuie să o neglijăm. Trebuie să evaluaăm riscurile reale ale propagandei pentru democrația statului și în acest sens să se lucrăm conceptual”, mai spune politiciana georgiană. Vedeți în continuare întreaga discuție în format video:  

Interviul a fost realizat pentru Podcastul Puterea presei, în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Cornelia Cozonac
2024-01-19 09:45:00

Comentarii