Achiziţii publice

CONSILIERII-PATRONI „abonați” la banii publici (II)

Cum își împart consilierii raionali contractele cu statul

Doi aleși locali de la Consiliul Raional Nisporeni au câștigat în ultimii ani contracte de achiziție de milioane de lei. Foto: moldovenii.md
Autor: Mariana Colun
16/04/2019 11296

Consilierii raionali care au și afaceri private se pare că „s-au abonat” la haznaua statului. Companiile în care ei au interese câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În același timp reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații varsă donații către partidele din care fac parte liderii acestora sau șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare. Centrul de Investigații Jurnalistice a radiografiat afacerile a peste o mie de consilieri raionali și continuă să scoată la iveală interesele acestora față de banii publici.    

Consilierii afaceriști de la Nisporeni

Valeriu Abajeru. Foto: nisporeni.md

Valeriu Abajeru a fost consilier raional în raionul Nisporeni timp de cinci ani și câteva luni. Primul mandat l-a obținut în octombrie 2011, după ce un coleg de partid a demisionat. Cel de-al doilea mandat a fost validat în urma alegerilor din 14 iunie 2015, iar la 31 ianuarie 2017, Abajeru și-a prezentat demisia din funcția de consilier raional. În perioada cât a fost aproape de haznaua statului, alesul local a reușit să facă afaceri prospere cu instituțiile publice, firma sa câștigând tendere de zeci de milioane de lei. Nica SRL a fost înființat în octombrie 1993, este specializat în construcții, și are un capital social subscris de 900.383 de lei.

Datele site-ului Agenției Achiziții Publice arată că agentul economic a câștigat din 2011 până în prezent peste 110 concursuri de achiziție, încheind contracte în valoare totală de 45,2 milioane de lei cu diferite instituții publice. 85 la sută dintre acestea au fost semnate cu structuri subordonate Consiliului Raional Nisporeni sau direct cu instituția unde activează Abajeru. Două treimi din acești bani, adică aproape 30 de milioane de lei, au intrat în conturile firmei în perioada în care fondatorul acesteia se afla în fotoliul de consilier raional.

Cel mai mare contract încheiat de Nica SRL în ultimii opt ani a fost semnat cu Primăria Iurceni, din raionul Nisporeni, la 10 ianuarie 2017, cu doar trei săptămâni înainte ca Abajeru să-și dea demisia. Compania sa se angaja, contra sumei de 5.276.015 lei, să extindă rețelele de canalizare în localitatea Iurceni. În iunie și în decembrie 2018, au fost semnate două acorduri de prelungire a termenului de executare a lucrărilor. Acestea nu au fost terminate nici până în prezent. Valeriu Abajeru ne-a spus că în anul 2019 urmează să fie valorificate circa două milioane de lei.

„Tocmai am discutat cu primarul de la Iurceni. Proiectul ăsta se întinde pentru că noi am avut nenorocul la început să facem o lucrare în valoare de circa 900 de mii de lei și am așteptat vreo opt luni să fie decontați banii de la Fondul Ecologic. Când vine vremea de achitare, trebuie să așteptăm și noi nu am știut că tocmai atâta vom fi nevoiți să așteptăm. Pe noi așteptările astea ne afectează, pentru că, atunci când nu se achită o lună-două, ne facem mari probleme cu furnizorii, cu achitările pentru materiale. Ulterior iar am făcut niște lucrări și am așteptat plățile timp de trei luni. Contractul încă este valabil, mai sunt lucrări de făcut, dar deja mă tem să mă apuc să le execut, pentru că, dacă investesc iarăși 400-500 de mii și nu le pot scoate, ne facem iar probleme. Cu primarul am convenit că în curând ne vedem la fața locului, ca să stabilim în ce sectoare și ce lucrări în primul rând trebuie să fie executate, și ce sume sunt real disponibile pentru anul acesta, ca să ne putem apuca de lucru”, susține Valeriu Abajeru. 

În octombrie 2015 tot Primăria Iurceni organiza un tender pentru achiziția lucrărilor de construcție a unui sector de drum cu lungimea de 0,4 km. Firma lui Abajeru a fost desemnată și de această dată câștigătoare, urmând să execute lucrările pentru 1.109.710 lei. Alte două contracte valoroase câștigate de Nica SRL au fost încheiate în octombrie 2015, respectiv iulie 2017 cu două instituții de învățământ din orașul Nisporeni. Cele două instituții au suplinit conturile companiei cu aproape trei milioane de lei după ce Nica SRL a câștigat tendere pentru schimbarea tâmplăriei și izolarea termică a tavanului și pereților exteriori la Gimnaziul „Ștefan cel Mare”, precum și pentru lucrări de amenajare a teritoriului adiacent Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.

Milioane de lei au intrat în conturile firmei lui Valeriu Abajeru pentru amenajarea teritoriului din fața
Liceului Teoretic Mircea Eliade din Nisporeni. Foto: Facebook.com

Compania ex-consilierului a câștigat de-a lungul anilor inclusiv tendere organizate de Consiliul Raional Nisporeni. 1,6 milioane au intrat în conturile firmei în urma atribuirii a patru contracte, prin care Nica SRL s-a angajat să repare clădirea administrativă a Consiliului Raional.

Pe de altă parte, două dintre cele mai mari contracte câștigate de firma Nica SRL au fost încheiate cu instituții în fruntea cărora au fost aleși colegi de partid de-ai lui Abajeru. Bunăoară, în august 2014, Nica SRL a fost desemnată câștigătoare la un tender organizat de Primăria Ciorescu din municipiul Chișinău. 2.550.873 de lei au ajuns în conturile firmei pentru lucrări de reparație a Casei de Cultură din localitate. În acea perioadă, șeful primăriei din Ciorescu era reprezentantul PLDM, Ivan Scripnic. Un alt contract gras, în valoare de 963.209 lei, a fost adjudecat companiei lui Abajeru de Primăria Ciorești, Nisporeni, în august 2017. Primarul localității respective este PLDM-istul Valeriu Guțu. Precizăm că la alegerile locale din 2015, Valeriu Abajeru a contribuit la formarea bugetului PLDM cu 30 de mii de lei.

Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Valeriu Abajeru a negat că statutul de consilier a influențat în vreun fel succesul companiei sale la concursurile de achiziție. „Eu am fost consilier raional, dar am fost în opoziție. Așa am avut eu un nenoroc. Acum mi-am depus mandatul, pentru că activitatea de consilier m-a afectat”, a precizat  Valeriu Abajeru. Întrebat în ce fel anume l-a afectat activitatea de ales local, fostul consilier a răspuns: „Cum, dacă ești de la opoziție... Ce trebuie să vă spun eu... Cred că o să deduceți dvs, ca să nu comentez eu. Am luat o decizie să nu mă implic în politică, pentru că asta e mai corect pentru afacerea mea”.

Alesul poporului Alexei Gheorghiev este la al doilea mandat în Consiliul Raional Nisporeni, din partea Partidului Democrat. Firma pe care a fondat-o în septembrie 2000, Alcosagro SRL, a câștigat în septembrie 2018 un concurs de achiziție organizat de Primăria Vărzărești, raionul Nisporeni. Valoarea contractului atribuit Alcosagro SRL pentru servicii cu autogrederul și compactorul se cifrează la 177 de mii de lei. Pentru același tip de servicii, firma lui Gheorghiev a încheiat, în decembrie 2018, un alt contract urmare a unei proceduri de achiziție de mică valoare (circa 69 de mii de lei), de această dată cu primăria Șișcani, raionul Nisporeni. Mult mai prosperă a fost însă firma fondată de fiul lui Alexei Gheorghiev, Adrian. Compania Polistil SRL a încasat de la stat, în perioada 2013-2016, peste 15 milioane de lei pentru lucrări de construcție și reparație. Din acestea, aproape cinci milioane au ajuns în conturile firmei în urma semnării contractelor de achiziție cu instituții publice din Nisporeni. În prezent, compania Polistil SRL se află în proces de insolvabilitate.

Alexei Gheorghiev este un susținător fidel al partidului din care face parte. În 2015, în campania electorală pentru alegerile locale, a făcut o donație la PDM în mărime de 20 de mii de lei. Un an mai târziu, când Marian Lupu s-a înscris în lupta pentru fotoliul de președinte, Gheorghiev a vărsat în bugetul electoral al democratului zece mii de lei. În 2017, consilierul de la Nisporeni a mai scos din buzunar zece mii de lei, pe care i-a donat la partid.

Solicitat de reporterii CIJM, Alexei Gheorghiev a negat orice legătură cu succesul firmei fiului său la tenderele organizate de autoritățile din Nisporeni, despre care susține că nici nu a știut. „Probabil a câștigat ceva și la Nisporeni, eu nu cunosc nimic despre asta și nu pot să vă dau nicio informație”, a subliniat Gheorghiev. Despre concursul câștigat de firma sa consilierul ne-a spus că ar fi fost transparent. „Acolo a fost concurs pe oferte, au fost mai mulți participanți. Eu n-am nicio treabă.”

După ce a trecut la PDM, valoarea contractelor cu statul ale firmei alesului local din Ialoveni s-a dublat 

Caption

Grigore Tonu este consilier raional la Ialoveni și se află la al doilea mandat. În 2011 el a fost ales pe listele Partidului Liberal, iar la 13 august 2015, după demisia unui coleg de partid, a acces pentru a doua oară în Consiliul Raional, de această dată fiind sprijinit de Partidul Democrat. Tonu este fondatorul Doriton SRL, firmă specializată în construcții, care a semnat între octombrie 2013 și octombrie 2018 20 de contracte de achiziție pentru lucrări de construcție sau reparație. În urma încheierii acestor contracte, în conturile firmei au intrat 7,1 milioane de lei. Toate tenderele în care Doriton SRL a fost desemnată câștigătoare au fost organizate fie de instituții publice din raionul Ialoveni, fie direct de Consiliul Raional Ialoveni. Suma totală a contractelor încheiate de firma alesului local cu instituția în care activează acesta se cifrează la 1,4 milioane de lei. Astfel, compania lui Grigore Tonu a fost selectată să construiască mai multe terenuri de mini-fotbal la câteva licee din raionul Ialoveni, să amenajeze punctele sanitare din incinta Consiliului Raional și să execute lucrări de înlocuire a conductelor la un gimnaziu din raion.

Afilierea la PD a lui Grigore Tonu pare să-i fi asigurat succesul companiei sale, or, pe durata primului mandat, când consilierul făcea parte din Partidul Liberal, Doriton SRL a semnat contracte în valoare de 2,3 milioane de lei, în timp ce, din vara lui 2015 până în prezent a încheiat contracte de achiziție în valoare de 4,8 milioane de lei, adică de două ori mai mult. Cel mai gras contract câștigat de firma sa, în valoare de 1.042.968 de lei, a fost încheiat cu Liceul Teoretic Olimp din Costești, Ialoveni, la distanța de un an din momentul în care Grigore Tonu a acces în Consiliul Raional Ialoveni pe listele PDM. Curios este că, deși a raportat firma în declarația de avere pentru 2016, alesul local a evitat să o treacă în actul pentru 2017, prezentat la Autoritatea Națională de Integritate.

Solicitat de reporterii CIJM, Grigore Tonu ne-a spus că nu există niciun conflict de interese în faptul că firma sa a câștigat concursuri de achiziție organizate de autorități subordonate instituției unde activează. „Eu comentez foarte simplu. Am avut lucrări și oamenii când văd că suntem serioși și executăm lucrări calitativ, apelează și nici nu reușesc să le fac la toți”, a menționat consilierul. El a precizat că schimbarea culorii politice nu a influențat în niciun fel succesul afacerii sale. „N-are treabă. Eu am fost în slujbele de calitate, metrologie și standardizare și la mine principiul e de a face calitativ și la timp. Oamenii cred că asta înțeleg. Cu asta mi s-a ridicat raitingul probabil. Nu am eu tendere mari, eu particip la tendere, uneori sunt dat la o parte, după care particip din nou. Nu are nicio legătură că am trecut la PDM, sunt doar vorbe goale”, a punctat Grigore Tonu.

Consilierii businessmeni de la Glodeni

Democratul Vitalie Ciliuța este consilier local la Glodeni din 2011, iar în prezent se află la al doilea mandat. Firma Atlas Montaj SRL, co-fondată de acesta, a câștigat concursuri de achiziții publice în valoare de milioane de lei, încheind contracte preponderent cu structuri ale Consiliului Raional Glodeni. Compania Atlas Montaj SRL, specializată în lucrări de instalații electrice și montare a armăturii electrice, dar și în activități de proiectare, urbanism, inginerie și alte servicii tehnice legate de construcțiile civile, a fost înființată de frații Vitalie și Gheorghii Ciliuța în aprilie 2013, fiecare având câte 50% din capitalul social al firmei în valoare de 373.511 lei. Peste exact un an de la fondare, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania consilierului de la Glodeni a fost selectată de Primăria Hiliuți din raionul Râșcani pentru iluminarea străzilor din localitate. Contractul de achiziție în valoare de 124 de mii de lei a fost încheiat pe 24 aprilie 2014. Un an mai târziu, în mai 2015, firma consilierului a încheiat cel mai gras contract, în valoare de 343 de mii de lei, de această dată cu Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport din Glodeni. Firma lui Ciliuța s-a angajat să execute lucrările de construcție și modernizare a sistemului electric la Liceul Teoretic Hâjdieni. În total, în ultimii cinci ani, compania alesului local a semnat nouă contracte de achiziție în valoare totală de 1,8 milioane de lei. Majoritatea autorităților contractante care au desemnat firma Atlas Montaj drept câștigătoare sunt instituții publice subordonate Consiliului Raional Glodeni.

Datele din rapoartele financiare ale Partidului Democrat, prezentate la Comisia Electorală Centrală, îl arată pe Vitalie Ciliuța ca sponsor fidel al formațiunii. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul curent el și-a sprijinit partidul cu 40 de mii de lei. Anul trecut, el a virat în haznaua PDM cinci mii de lei, iar în 2016 – de zece ori mai mult. Tot în 2016, tatăl consilierului democrat, Gheorghe Ciliuța, a făcut o donație în valoare de 75 de mii de lei la Partidul Democrat.

Donația lui Ciliuța către PDM în 2016. Foto: captură cec.md

L-am contactat pe Vitalie Ciliuța pentru a obține un comentariu. Consilierul ne-a spus că nu poate vorbi la telefon, după care nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Nicolae Rotari, consilier din partea Partidului Nostru în cadrul Consiliului Raional Glodeni, a înființat două afaceri. În cadrul Societății Comerciale Agronobil SRL, specializată în servicii și comerț, deține 60% din capitalul social. În cea de-a doua afacere, FPC Frapex-Agro SRL, specializată în agricultură, Rotari deține o cată de 100% din capitalul social subscris al SRL-ului, în valoare de 5.576.326 de lei. Compania înființată în iulie 2001 a câștigat de-a lungul anilor patru tendere organizate de Colegiul Agroindustrial Râșcani. Dacă primul contract, câștigat în septembrie 2014, i-a adus consilierului doar 38 de mii de lei, atunci celelalte trei, încheiate în iulie 2015, 2016 și respectiv 2017, adică în perioada în care Rotari deja își exercita mandatul de ales local, s-au mărit de peste patru ori, cifrându-se la 528 de mii de lei pentru trei ani. Frapex-Agro SRL s-a angajat să presteze servicii de recoltare a grâului, florii soarelui, porumbului sau soiei. Precizăm că din 2015 la șefia primăriei din orașul Râșcani se află un reprezentant al Partidului Nostru.

Milioane pentru firmele consilierului de la Hâncești

Ion Bunduchi. Foto: Facebook.com

Ion Bunduchi este ales local în Consiliul Raional Hâncești. Fiind sprijinit de PLDM, se află la al doilea mandat. El a încasat în ultimii ani milioane de lei, bani publici, prin intermediul firmelor pe care le-a fondat, SRL Intermobconstruct și Casabis-Construct SRL. Prima este specializată în construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţii, consolidări și restaurări. Printre activitățile nelicențiate ale firmei se numără însă producția de mobilier și comerţul cu amănuntul al mobilei. Firma a fost înființată de Bunduchi în martie 2012 și a câștigat primul său concurs de achiziție pentru livrarea mobilei la doar un an de la fondare, pe 3 mai 2013. De atunci și până în august 2016, pe durata ambelor mandate de consilier ale alesului local, compania Intermobconstruct SRL a câștigat tendere în sumă totală de 1,8 milioane de lei. Cel mai gras contract cu statul reprezentanții firmei l-au semnat în octombrie 2014, când, contra sumei de 589 de mii de lei, s-au angajat să livreze mobilier la spitalul raional din Hâncești. Precizăm că toate tenderele în cadrul cărora firma lui Bunduchi a fost desemnată câștigătoare au fost organizate de instituții publice din raionul Hâncești.

Cea de-a doua firmă înființată de Ion Bunduchi, Casabis-Construct SRL, este specializată în construcții, iar în septembrie 2014 a câștigat un tender pentru reparația oficiului teritorial Hâncești al Camerei Înregistrării de Stat. Firma consilierului se angaja să execute lucrările contra sumei de 119 mii de lei.

Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Ion Bunduchi ne-a declarat: „Eu sunt agent economic mic. Pe parcursul anilor s-au acumulat poate milioane, dar au fost sume mici. Nu am avut cum să influențez eu tenderele, fiind consilier raional. Nu am nicio atribuție”. 

În campania electorală pentru alegerile locale generale din 2015, Ion Bunduchi a făcut o donație în valoare de 10 mii de lei către Partidul Liberal Democrat. O sumă similară apare și în raportul anual pentru 2015 al formațiunii politice.

Afacerile consilierilor de la Criuleni și Dubăsari

Grigore Filipov. Foto: alege2019.md

În raionul Dubăsari, asigurarea unui șir de instituții publice cu produse alimentare este afacerea unui ales al poporului, care a intrat în consiliul raional pe listele Partidului Socialiștilor. Este vorba despre Grigore Filipov, despre care presa a scris că este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, el este tatăl lui Vadim Filipov, membru al Comisiei Electorale Centrale, desemnat de PSRM. Soția lui Grigore Filipov este fondatoare a unei întreprinderi individuale, care-i poartă numele. Firma este specializată în activitatea crescătoriilor de pește și a fermelor de pește, dar și în comerțul produselor alimentare. Compania a câștigat, în ultimii ani, sute de mii de lei din 25 de contracte de achiziție încheiate cu instituții subordonate Consiliului Raional Dubăsari. Valoarea contractelor s-a dublat după ce Filipov a ajuns în fotoliul de consilier. Bunăoară, Întreprinderea Individuală Filipov Silvia s-a angajat să livreze produse alimentare Centrului Republican de Reabilitare a Invalizilor, Veteranilor Muncii și Războiului din satul Cocieri, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Internatului Psihoneurologic din Cocieri etc. Dacă până a ajunge în fotoliul de ales local firma soției lui Filipov a câștigat contracte în valoare de circa 355 de mii de lei, atunci după ce el a devenit consilier raional, compania familiei a obținut venituri de două ori mai mari. Valoarea totală a contractelor semnate, începând cu 2015 se cifrează la 607 mii de lei.

Atât Grigore Filipov, cât și fiii acestuia, avocații Vadim și Lilian Filipov, au făcut donații constante la PSRM în campaniile electorale. Bunăoară, la alegerile parlamentare din 2014, Vadim Filipov a suplimentat bugetul socialiștilor cu 228.300 de lei, în timp ce fratele său Lilian a vărsat în haznaua partidului alte 261.400 de lei. De partea cealaltă, în toamna lui 2016, însuși Grigore Filipov l-a susținut pe liderul de atunci al formațiunii, Igor Dodon, în campania sa electorală pentru alegerile prezidențiale. Atunci el a făcut o donație în valoare de 45 de mii de lei.

Donația lui Grigore Filipov în campania lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016. Foto: captură cec.md

Solicitat de reporterii CIJM, consilierul de la Dubăsari ne-a spus că nu vede niciun conflict de interese în faptul că firma soției sale a încheiat contracte de achiziție cu instituții subordonate Consiliului Raional Dubăsari. „Ce conflict de interese? Eu nu văd nimic aici. Dar haideți eu o să fiu mai liber și ne vom întâlnim și vom vorbi”, ne-a spus consilierul, după care nu a mai revenit.

Cum a devenit consilier fără partid în spate s-au încheiat și afacerile cu statul 

Dumitru Orescu, ales consilier raional pe listele PLDM în Consiliul Raional Criuleni, în prezent neafiliat, este fondatorul sau co-fondatorul a trei companii, specializate în agricultură. Una dintre acestea, Cooperativa Agricolă de Producție Roada Dumbravei, între anii 2011 și 2015 s-a bucurat de succes la licitațiile publice organizate în raionul Criuleni. Astfel, din iunie 2011 și până în noiembrie 2015, firma lui Orescu a fost desemnată câștigătoare în cadrul a șapte tendere și a încheiat contracte în valoare de 812 mii de lei. Într-un caz, CAP Roada Dumbravei a devenit câștigătoare în lipsă de concurență, lucru interzis de Legea privind achizițiile publice. Astfel, la tenderul din iunie 2011, organizat de Institutul de Fitotehnie Porumbeni, firma lui Orescu a fost singurul participant. În celelalte șase cazuri în care câștigător a fost desemnat agentul economic înființat de Orescu, organizatoare ale tenderelor au fost fie Primăria din Hârtopul Mare, raionul Criuleni, fie Gimnaziul din localitatea respectivă. Instituțiile au contractat de la compania consilierului paie balotate pentru cazangeria grădiniței de copii și a gimnaziului în valoare de 627 de mii de lei. Precizăm că începând cu 2011, timp de două mandate, Dumitru Orescu a deținut funcția de consilier local în Hârtopul Mare. Curios este că după ce alesul poporului a devenit neafiliat, s-au încheiat și afacerile acestuia cu statul.

Milionarul de la Leova

Sediul Judecătoriei Leova. Foto: instante.justice.md

Socialistul Vladimir Carcea, consilier raional, dar și orășenesc de la Leova, potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2017, este fondatorul SRL Leogaz Grup, specializată în construcții, și deține 1.222 de acțiuni la SA Favorit Leova, companie la fel specializată în lucrări de construcții. Ce a evitat însă să declare alesul poporului de la Leova este firma fondată de soția sa, Raisa Carcea, - Întreprinderea Individuală Favorit Carcea. Specializată în construcții generale de clădiri, firma a fost înregistrată în 1993 cu 0 (zero) lei. În ultimii ani, aceasta a câștigat mai multe tendere organizate de diferite instituții din raionul Leova, în valoare totală de circa 4,2 milioane de lei.

În acte, fondatoarea și administratoarea firmei este Raisa Carcea. De facto, de afacere se ocupă soțul ei, Vladimir Carcea. În ianuarie 2017, reporterii CIJM scriau într-o anchetă că pentru reparația sediului instanței din Leova au fost încheiate contracte în valoare de 2,1 milioane de lei, conform datelor de la Agenția Achiziții Publice. O bună parte din această sumă i-a revenit firmei consilierului socialist. Pentru reconstrucția acoperișului judecătoriei, cu firma Î.I. Favorit Carcea a fost încheiat, la 7 august 2013, un contract în valoare de aproape 700 de mii de lei. Alte contracte, în sumă totală de 639 de mii de lei, au fost semnate în ultimii ani cu Primăria Leova, adică pe durata mandatului de consilier raional al lui Carcea. Întreprinderea s-a angajat să confecționeze și să monteze gardul la un cimitir din localitate.

În 2015, Vladimir Carcea a candidat la funcția de primar al orașului Leova, pe listele Partidului Socialiștilor. În campania electorală acesta a făcut și o donație la partid, în sumă de 30.000 de lei. Carcea a pierdut însă alegerile și a devenit ales al poporului în Consiliul Raional Leova.

Despre tenderele publice de milioane câștigate de firmele consilierilor de la Anenii Noi, Cahul, Strășeni, Fălești, Cimișlia, Bălți și Călărași, citiți aici.

Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.​

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii