Economic

De la miliardari, până la activiști certați cu legea. Cum și-au adunat bani de campanie Mihai Ghimpu, Iurie Leancă și Dumitru Ciubașenco

Panourile electorale ale lui Mihai Ghimpu și Silviei Radu pe o stradă din Capitală. Foto: radiochisinau.md
Autor: Mariana Colun
30/11/2016 19471

Pentru atragerea fondurilor pentru campania electorală din această toamnă, partidele politice care au înaintat candidați la prezidențiale au apelat la ajutorul a sute de persoane de la simpli activiști de partid, unii dintre care certați cu legea, până la prosperi oameni de afaceri. Ultimii au făcut donații extrem de generoase. Centrul de Investigații Jurnalistice a analizat cine au fost sponsorii electorali ai lui Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Dumitru Ciubașenco, Silvia Radu și Inna Popenco și a descoperit că în liste apar nume curioase.

Sponsorii lui Ghimpu – funcționari milionari și businesmeni abonați la banii statului

Mihai Ghimpu a adunat în campania sa electorală 4,4 milioane de lei prin donațiile a 21 de persoane. Cel mai darnic sponsor al lui Mihai Ghimpu este omul de afaceri Valeriu Sterea, care a vărsat în „pușculița” electorală a lui Ghimpu 700 de mii de lei. Acesta a sponsorizat Partidul Liberal și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu 50 de mii de lei, și la cele locale din 2015, când a donat, împreună cu soția, 600 de mii de lei. Valeriu Sterea este un adevărat mogul în domeniul transporturilor, controlând mai multe firme care se ocupă inclusiv cu transportul de mărfuri în țările Uniunii Europene. Omul de afaceri, alături de fiica Tatiana și compania soției, SA Cambrian, este fondator al firmei de transport Forum-Tir SRL, înregistrată în 1994. Compania, la rândul său este co-fondatoare a altor firme de transport, dintre care cea mai importantă este Balcantir SRL, cu un capital social subscris de 1,1 milioane de lei și venituri din vânzări de 19,3 milioane de lei în 2012.

Mai multe destre firmele familiei Sterea vedeți în schema de mai jos. 

În 2009, pe când exer­cita func­ția de pre­șe­dinte inte­ri­mar al Republicii Mol­dova, Ghimpu i-a acordat lui Valeriu Sterea Ordi­nul de stat „Glo­ria Mun­cii”. Asta chiar dacă, numele lui Valeriu Sterea a fost implicat anterior în scandalul din jurul privatizării conacului familiei Ianovski din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, numit și Odaia „Drăgălina”. Presa scria că în 2005 conacul a fost transmis ilegal din proprietatea statului, fiind donat Fundaţiei „Încredere”, reprezentată de Nina Batuev, care se obligase să-l restaureze şi să-l transforme în azil de bătrâni. Trei ani mai târziu, fundația i-a vândut conacul și terenul aferent lui Valeriu Sterea, la prețul de circa un milion de lei, iar omul de afaceri a trecut bunurile pe numele companiei Forum-Tir. Tranzacţia dubioasă a făcut subiectul unei anchete penale și a figurat în Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare şi deteriorare, în perioada anilor 1993-2012, a unor monumente istorice incluse în registrul monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat, audiat în Parlament. În mai 2016, Curtea de Apel Chișinău a recunoscut-o vinovată pe Nina Batuev și a condamnat-o la opt ani și jumătate de închisoare, cu încasarea în beneficiul părții vătămate a daunelor materiale în sumă de 59 de mii de euro, opt mii de dolari și a daunelor morale de zece mii de lei.

Deputații milionari

Și depu­ta­tul liberal Iurie Dîrda a fost darnic cu șeful său de partid, donând jumătate de milion de lei pentru campania electorală a acestuia. Atât pe site-ul Parlamentului, cât și pe site-ul vechi al Comisiei Naționale de Integritate, lipsește declarația pe avere a deputatului pentru anul 2015. În declarația pentru 2014, parlamentarul raporta venituri de peste 6,9 milioane de lei. Cea mai mare pondere din această sumă o constituie dividendele de la firmele pe care le-a fondat – SRL Darsimid și SRL Dansicons.

Politicianul a figurat anterior în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. Unul din articole arată că Svetlana Dîrda, soția politicianului, este fondatoarea firmei Egostil SRL, care deține o spălătorie auto în incinta complexului locativ de pe strada Nicolae Testemițeanu din Chişinău, construit de Dansicons. Firma este administrată de Ion Țînțar, care la fel a donat pentru Mihai Ghimpu în campania pentru alegerile prezidențiale 100 de mii de lei. Alte 60 de mii de lei au fost donate de Țînțar liberalilor în 2014, la alegerile parlamentare.

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au mai relatat că liberalul este și naşul de cununie al fiului lui Ion Dragomir, fostul primar al comunei Stăuceni de lângă Chişinău, prin intermediul căruia firma ar fi beneficiat de contracte avantajoase în valoare de zeci de milioane de lei de la Primăria Stăuceni, iar firma fiului a ridicat patru blocuri de locuit în localitate. 

Iurie Dîrda, alături de Mihai și Dina Ghimpu. Foto: Facebook.com

De asemenea, Anticoruptie.md a scris anterior că firma D&D Companie ar fi afiliată deputatului liberal Iurie Dîrda. Într-o anchetă recentă, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice arătau cum firma lucrează la construcția unui spațios centru comercial, în preajma Spitalului Republican, în pofida unei hotărâri a Judecătoriei sectorului Centru din 30 mai 2016, prin care construcția a fost practic declarată ilegală. O parte din terenul pe care este ridicată construcția a fost transmis în locațiune firmei de către Consiliul Municipal Chișinău, pentru „amenajarea complexă și deservirea obiectivului preconizat”, ulterior însă a fost schimbată destinația terenului, pentru ca firma să poată construi parcarea supraetajată. De altfel, Ion Magaliuc, manager pentru vânzări la D&D Companie, a vărsat în fondul electoral al lui Ghimpu 100 de mii de lei.

Deputatul liberal Valerian Bejan, care a acces în Parlament în decembrie 2015, a donat 300 de mii de lei în fondul electoral al lui Mihai Ghimpu, ceea ce reprezintă o treime din veniturile sale pentru 2015 – de 917 mii de lei. Valerian Bejan a fost anterior vicepreședintele raionului Telenești. La începutul lunii februarie curent, parlamentarul a fost implicat într-un scandal legat de intrarea în insolvabilitate a SA Noroc, care era specializată în producerea strugurilor, prelucrarea şi comercializarea produselor vinicole. Mai mulţi localnici îl acuzau pe deputatul liberal că ar fi falimentat fabrica de vinuri din localitate şi ar fi preluat ilegal pachetul de acţiuni pe când era director general al întreprinderii. Bejan a respins acuzaţiile, dând vina pe embargoul impus de Federaţia Rusă.

Funcționarii cu donații mai mari decât veniturile 

Donații generoase au venit și din partea unor șefi de întreprinderi de stat, numiți în funcție de PL. Liberalul Iurie Topală, direc­tor gene­ral al ÎS Calea Ferată din Mol­dova, a donat, spre exemplu,  jumătate de milion de lei, asta în condițiile în care, în declarația sa cu privire la venituri și proprietate pentru 2015, Topală raporta venituri de doar 158 de mii de lei, fără a menționa dividendele pe care le primește de la firmele sale – Cremenmar SRL, Veneta-Construct SRL, Ruta-Prim SRL și Ruta-Prim Service SRL. Și în campania electorală locală din 2015, Iurie Topală și soția sa Rodica au contribuit la fondul electoral cu 350.000 de lei. Într-o investigație anterioară a Centrului de Investigații Jurnalistice arătam că firmele lui Topală au încheiat contracte de milioane de lei cu statul. De pe site-ul Agenției Achiziții Publice aflăm că Ruta-Prim Service, care are 40% din acțiuni la compania Ruta-Prim SRL, a livrat în 2013 Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație Chișinău tehnică pentru dezăpezire în valoare de cinci milioane de lei. Cu trei ani mai devreme, Ruta Prim Service a semnat un alt contract de achiziție a tehnicii destinate pentru întreţinerea drumurilor în perioada de iarnă cu ÎS Administraţia de Stat a Drumurilor în valoare de 37,8 milioane de lei. Din 2009 până în 2013, în fruntea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, instituție căreia i se subordonează Administrația de Stat a Drumurilor, a fost Anatol Șalaru, vicepreședintele PL. 

Iurie Topală nu este singurul liberal care a făcut donații electorale mai mari decât veniturile declarate. Astfel, Ștefan Vieru, șeful ÎS Gările şi staţiile auto din Moldova, a vărsat în fondul electoral al lui Mihai Ghimpu 350 de mii de lei, în timp ce, în declarația de avere pentru 2015, raporta venituri totale de 317 mii de lei. Atât Iurie Topală, cât și Ștefan Vieru, nu au răspuns la apelurile noastre pentru a explica în ce mod au reușit să facă donații mai mari decât veniturile anuale.

Businessmenii abonați la banii statului

Ofițerul de presă al Partidului Liberal, Ion Pușcaș, a donat pentru Mihai Ghimpu ale 200 de mii de lei, iar Nicolai Sprincean, consilier local din partea PL la Primaria Hârtopul Mare, Criuleni, a donat pentru Mihai Ghimpu 200 de mii de lei. Acesta este fondatorul a trei companii, toate specializate în agricultură, prin care câștigă tendere publice: Cooperativa Agricolă de Producție Nista-Schit, Schit-Agromex SRL și Sprin Agro SRL.

Detalii în schema de mai jos. 

În noiembrie 2011, președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, i-a acordat lui Nicolai Sprincean Medalia „Meritul Civic”. În luna mai, curent, Sprincean a fost implicat într-un scandal legat de atacul asupra edilului localității Hârtopul Mare, Anatolie Delimarschi. Primarul susține că a fost bătut cu o bâtă chiar de Nicolae Sprincean, cu care ar avea un conflict, iar în ajun ar fi fost amenințat la telefon de o rudă a acestuia. Omul de afaceri a respins însă acuzaţiile, calificându-le drept aberație.

Mihai Ghimpu și-a finanțat personal campania electorală cu 456 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din mijloacele financiare obținute în 2015, când a declarat venituri de 1,1 milioane de lei, inclusiv dividende de la firma Eurosim SRL, al cărei co-fondator este. Mihai Ghimpu a fost unul dintre principalii sponsori ai tuturor campaniilor electorale la care a participat Partidul Liberal (alegerile din 2009 – 755.750 de lei, parlamentarele din 2014 – 554.000 de lei, localele din 2015 – 515.000 de lei).

Cu două mii de lei a contribuit la buge­tul candidatului Partidului Liberal în cam­pa­nia elec­to­rală și Ser­giu Plă­cintă, cel des­pre care portalul Anticoruptie.md a scris că este direc­to­rul comer­cial al fir­mei „Lefcons-agro”, SRL ce apar­ține minis­tru­lui Trans­por­tu­ri­lor și Infras­truc­tu­rii Dru­mu­ri­lor, Iurie Chi­rin­ciuc.

Iurie Leancă – susținut de membrii de partid și foștii parteneri de afaceri

Pentru Iurie Leancă, în campania prezidențială din acest an, au făcut donații 94 de persoane fizice și patru agenți economici, care au suplinit fondul electoral al candidatului Partidului Popular European din Moldova (PPEM) cu 3,65 de milioane de lei. Cele mai mari sume de bani, de 100 de mii de lei, 345 de mii de lei, 350 de mii de lei și 400 de mii de lei au fost donate de patru agenți economici – ÎI Alass Ruslan, Molbiz Consulting SRL, Olsaro SRL și Molbiz Audit SRL, specializate în servicii de contabilitate.

Foștii parteneri, actuali donatori

Dintre persoanele fizice, cel mai generos sponsor al lui Iurie Leancă a fost omul de afaceri Anatolie Stati, care a vărsat în pușculița ex-premierului 200 de mii de lei. Acesta este unul dintre cei mai bogați moldoveni, fondator al companiei Ascom-Grup. La începutul anilor 2000, Iurie Leancă a fost vicepreședinte ASCOM. De-a lungul timpului, Anatolie Stati a fost implicat în mai multe scheme dubioase. Într-o investigație semnată de RISE Moldova, reporterii arată cum familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. „Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită”, se arată în articol.

Sume importante, dar mult mai mici decât cea donată de Anatolie Stati, au virat în fondul electoral al lui Iurie Leancă mai mulți membri ai PPEM. Leancă a investit 50 de mii de lei în propria campanie electorală. Alți membri de partid, o bună parte dintre ei angajați ai Institului de Politici și Reforme Europene sau foști angajați ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, au donat între 5 și 80 de mii de lei. Deputatul Eugen Carpov, vicepreședintele PPEM, împreună cu soția Tatiana care este notar, a vărsat în fondul electoral 30 de mii de lei, Valeriu Chiveri și Mihai Căpățână, membri ai secretariatului PPEM, au donat 30 și, respectiv, 10 mii de lei. Membrii biroului permanent al PPEM, Victor Lutenco, Adrian Duca și Iulian Rusu au transferat în fondul electoral al lui Iurie Leancă cinci mii, 30 de mii și, respectiv 50 de mii de lei. Consilierul PPEM în raionul Orhei, Valeriu Covaș, a donat 80 de mii de lei. Veaceslav Mustovici și Andrei Globa, alți doi reprezentanți ai PPEM la Orhei, au virat în fondul electoral al lui Iurie Leancă câte 30 de mii de lei. Colegul lor de la Cimișlia, consilierul popular european Valentin Negru, și-a susținut șeful pe linie de partid cu 40 de mii de lei.

Donatorul implicat în furtul miliardului?

Dumitru Țugulschi. Foto: unibankproject.webus.md

Iurie Leancă pare să fi fost susținut și de ex-reprezentanți ai băncilor implicate în furtul miliardului. Astfel, Dumitru Baxan, nume care coincide cu cel al fostului vicepreședinte al Băncii de Economii, Dumitru Țugulschi, care pare a fi fostul președinte al Unibank, și Ghenadie Cernei, ex-vicepreședinte al aceleiași bănci, au donat în favoarea lui Iurie Leancă câte 40 de mii de lei. Aceștia au fost generoși cu fostul premier și în campania electorală din 2015, când au donat sume importante în contul PPEM. Astfel, Dumitru Țugulschi a vărsat în fondul electoral al partidului 80 de mii de lei, iar Dumitru Baxan și Ghenadie Cernei câte 50 de mii de lei. Ultimul, Ghenadie Cernei, a fost implicat și în business și a încheiat contracte cu statul. Conform paginii sale de pe un site de socializare, în perioada octombrie 2015-aprilie 2016, Cernei a administrat Denvar Grup SRL. În decembrie 2015, compania semnează un contract de achizițicu Primăria din satul Răzeni, Ialoveni, pentru procurarea mobilierului, inventarului de uz gospodăresc și inventarului moale la grădinița de copii nr. 1. Suma contractului este de 71,28 de mii de lei. Primarul ales în 2015 în Răzeni este liberal-democrat, partid din care Leancă a făcut parte anterior, dar în conducerea raionului Ialoveni, șase consilieri sunt din partea PPEM. Contactat telefonic, Ghenadie Cernei nu a negat că ar fi făcut o donație în fondul electoral al lui Leancă, însă a evitat să răspundă la alte întrebări, motivând că ar fi ocupat. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la apelurile noastre. Fostul său șef, Dumitru Țugulschi, în prezent se află în arest la domiciliu, fiind pus sub învinuire în „dosarul Unibank”. Acestuia i se incriminează încălcarea regulilor de creditare, gestionarea defectuoasă şi frauduloasă a băncii şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Potrivit unui comunicat de presă remis de Procuratură, în intervalul anilor 2013 – 2014, bancherul ar fi acordat mai multor agenţi economici patru credite neperformante în sumă totală de 16 milioane de dolari şi 15 milioane de euro. Iurie Leancă nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre pentru a comenta despre donațiile făcute de Cernei, Baxan și Țugulschi în campania sa electorală, însă Eugen Carpov, deputat și coleg de partid al fostului premier, ne-a confirmat că cei trei sponsori electorali sunt într-adevăr foștii reprezentanți ai BEM și Unibank, dar a subliniat că aceștia nu au nicio legătură cu Iurie Leancă, ci susțin ideile Partidului Popular European din Moldova. „În 2015, când am inițiat crearea partidului, a fost multă lume care s-a alăturat ideii și echipei. Domnul Baxan era unul din participanții activi. Domnul Țugulschi a fost simpatizant”, a precizat parlamentarul. Acesta s-a referit și la arestul fostului președinte al Unibank în dosarul furtului miliardului: „Da, a fost reținut, se mai întâmplă. Asta nu pot s-o comentez, ține de el, de activitatea lui”, a încheiat Eugen Carpov.

Businessmenii câștigători de tendere de milioane

De asemenea, implicat în afaceri cu statul a fost și membrul biroului permanent al PPEM care a donat 30 de mii de lei, Adrian Duca. Acesta este fondatorul companiei Pro Diagnostic SRL, specializată în practica medicală. În noiembrie 2012, compania a încheiat un contract în valoare de 2,8 milioane de lei cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), fiind selectată dintre 13 participanți să ofere servicii aferente promovării proiectului de reducere a riscului de îmbolnăvire prin efectuarea scrining-ului. Director al CNAM-ului la acea vreme era Mircea Buga, desemnat candidat la funcția de ministrul al Sănătății în Guvernul Leancă 2, care nu a obținut însă votul de încredere al Parlamentului în februarie 2015. Ulterior, acesta devine ministru al Sănătății în Guvernul Gaburici.

Un alt om de afaceri care a donat o sumă generoasă în fondul electoral al lui Iurie Leancă, mai exact 50 de mii de lei, este Pavel Didenco. Acesta figurează în lista de fondatori ai patru companii: Rivercom SRL, Paul Trade Group SRL, I Plast TM SRL, specializate în comerț, și Samiralagro SRL, specializată în creșterea producției agricole. Ultima firmă a intrat în atenția opiniei publice după ce, în noiem­brie 2015, Ste­la Coşeliuc, şefa Secţi­ei Teri­to­ri­a­le Orhei din cadrul Agenţi­ei de Inter­venţie şi Plă­ţi pen­tru Agri­cul­tu­ră (AIPA), adre­sa Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA) o plân­ge­re prin care denu­nţa acordarea dubi­oa­să a unei sub­venţii de 3,9 mili­oa­ne de lei fir­mei „Stan­dard Vin Plus” SRL, con­du­să de omul de afa­ce­ri Iurie Diden­co, tatăl lui Pavel Didenco, pentru o linie de sortare a fructelor după ce și firma Samiralagro SRL a obținut o subvenție de 4 milioane de lei pentru aceeași linie de sortare. Iurie Diden­co, pro­pri­e­ta­rul „Standard-Vin Plus”, care este și proprietarul clubului Cocos Prive din Capitală, respingea acuzațiile, potrivit Ziarului de Gardă.

Sponsorii lui Dumitru Ciubașenco – membri de partid și activiști certați cu legea

Campania electorală a lui Dumitru Ciubașenco a fost finanțată cu nouă milioane de lei. Suma de un milion și jumătate a fost virată din conturile Partidului lui Renato Usatîi. Într-unul din rapoartele sale de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, misiunea Promo-LEX a calificat acest fapt ca fiind o problemă de transparență. „Promo-LEX reiterează și în această campanie electorală că practica dată este o modalitate subtilă de a masca donatorii și de a evita transparența financiară și controlul public cetățenesc sau controlul organelor de resort. Astfel, se impune explicarea modalității de vărsare a mijloacelor financiare din fondul partidului (persoană juridică) în fondul electoral şi explicarea modalității de reflectare a acestor tranzacții în rapoartele financiare”, se arată în raportul nr. 5 de observare a alegerilor.

Dumitru Ciubașenco, împreună cu o parte din susținătorii săi la dezbaterile electorale.
Foto: Facebook.com

Pe de altă parte, 600 de persoane au pus mână de la mână pentru a aduna celelalte 7,5 milioane de lei pe care candidatul Partidului Nostru la prezidențiale și-a făcut campanie electorală. Dintre acestea, 17 persoane au donat sume de la 50 de mii de lei în sus. Majoritatea donatorilor fie sunt membri ai Partidului Nostru, fie sunt angajați la întreprinderile subordonate Primăriei Bălți, fie sunt consilieri, primari sau au candidat la anumite funcții de conducere fiind susținuți de Renato Usatîi. Cel mai generos în campania electorală a lui Ciubașenco a fost Igor Pohilă, despre care se știe că este avocatul lui Renato Usatîi și care a virat în fondul electoral 190 de mii de lei. Totuși, Pohilă a fost mult mai zgârcit decât în campaniile electorale anterioare în care a susținut partidele lui Renato Usatîi. În 2014, acesta a sponsorizat Partidul Patria, cu care primarul de Bălți participa la alegerile parlamentare, cu 1,3 milioane de lei. Atunci juristul însuși candida la funcția de deputat pe listele acestui partid, regăsindu-se pe poziția 32. În 2015, la alegerile locale, Igor Pohilă a donat nu mai puțin de 900 de mii de lei Partidului Nostru.

Eduard Pleșca, jurist în cadrul Bise­ri­cii Orto­do­xe din Mol­do­va, a donat 20 de mii de lei pentru Dumitru Ciubașenco. La fel ca și Igor Pohilă, acesta a oferit anterior sume mult mai mari în susținerea partidului lui Renato Usatîi, Patria, pe listele căreia candida sub numărul 37 la alegerile parlamentare din 2014. Atunci Pleșca a făcut o donație de 300 de mii de lei.

Iurie Vlas, fostul şef al Centrului Anticorupţie Bălţi, numit de Usatîi director al Asociaţiei Pieţelor din Bălţi, a donat în campania lui Ciubașenco 50 de mii de lei, ceea ce înseamnă o treime din veniturile familiei sale pentru primele opt luni din 2015, raportate la CNI, unde a indicat că împreună cu soția a adunat 155 de mii de lei.

Cu 74 de mii de lei a contribuit la campania electorală a lui Ciubașenco și Serghei Cosovan, consilier local în orașul Codru, municipiul Chișinău, care a candidat la funcția de primar în această localitate, pe listele Partidului Nostru. Alte 70 de mii au intrat în conturile lui Ciubașenco din partea auditorului Natalia Băleanu, directorului BPO Consulting SRL. Aceasta a candidat în 2015 la funcția de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, situându-se pe poziția a opta pe listele Partidului Nostru. Și Roman Ciubaciuc, primarul orașului Cantemir, care a migrat de la PCRM la Partidul Nostru în martie curent, a donat pentru campania lui Ciubașenco 20 de mii de lei. Asta în condițiile în care, potrivit ultimei declarații cu privire la venituri și proprietate prezentată la CNI, cea din 2014, Ciubaciuc nu are o casă, iar veniturile totale ale familiei, timp de un an, abia depășesc cifra de o sută de mii de lei.

Dmitrii Levintii, angajat la Termostal Impex SRL, a donat în fondul electoral al lui Dumitru Ciubașenco 9.500 de lei. În campania electorală din 2015, acesta a vărsat în bugetul Partidului Nostru de trei ori mai mult – 30 de mii de lei. Firma la care acesta este angajat a încheiat, în ultimii cinci ani, contracte de 823 de mii de lei cu diferite autorități publice din țară, pentru servicii de deservire tehnică, materiale de construcție, utilaje etc.

Activistul Partidului Nostru Felix Grincu a donat în campania electorală pentru Dumitru Ciubașenco zece mii de lei. Anul trecut, la alegerile locale, acesta a candidat din partea Partidului Nostru la funcția de primar al orașului Vatra, însă a pierdut în fața contracandidatului său din partea socialiștilor și a devenit consilier local în aceeași localitate. În acea campanie electorală, împreună cu soția Ellada, fratele Olesi și tatăl pensionar Ion Grincu, au donat 1,674 de milioane de lei.

Felix Grincu este un prosper om de afaceri. Acesta a fondat și administrează, împreună cu soția, trei companii, toate specializate în construcții – Stildecor SRL, Grincat Construct SRL și SRL Arboris-Com. Pe malul drept al lacului Ghidighici, Grincu arendează un teren pe care a construit o pensiune turistică, numită Fenix. Despre aceasta au scris și reporterii RISE Moldova, într-o investigație despre proprietarii vilelor de pe malul lacului. „Pe un teren de un hectar, arendat din 2006, Grincat Construct a construit nouă imobile. Unul dintre ele a fost cumpărat în 2014 de Raisa Vieru, mama ex-deputat PLDM, Călin Vieru, actualul proprietar al imobilului”, scriau reporterii RISE.

Recent, Felix Grincu a fost reținut pe motiv că pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 25 de zile. Renato Usatîi a calificat dosarul ca fiind unul politic.

Serghei Pcela în sala de judecată. Foto: ru1.md

Serghei Pcela, un alt prieten de-al lui Usatîi, director al ÎM Direcţia Reparaţie şi Construcţie Drumuri din Bălţi, a fost învinuit de exces de putere, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi poluarea aerului și a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe lângă  funcția publică pe care o deține, Serghei Pcela se ocupă și de afaceri. Citând surse sub protecția anonimatului, Realitatea.md a scris că Pcela ar deține un restaurant, un supermarket, o cafenea, dar și un bloc în construcție în municipiul Bălți, toate înregistrate pe numele membrilor familiei. Oficial, funcționarul are două companii, Savonlina SRL, înregistrată pe numele soției, Gabriela Pcela, și SRL General Trans, înregistrată în 2014 pe numele său.

În campania pentru alegerile prezidențiale, Serghei Pcela a vărsat 300 de mii de lei în fondul electoral al lui Dumitru Ciubașenco. Alte 150 de mii au fost donate de ginerele funcționarului de la Bălți, Denis Nicolaiciuc.

Sponsorii milionari ai Silviei Radu și Innei Popenco

Până a fi exclusă din cursa electorală, Inna Popenco, candidata Partidului Ravnopravie la funcția de președinte al Republicii Moldova, a fost susținută financiar cu 2,8 milioane de lei de firmele care fac parte din Shor Holding, controlat de primarul orașului Orhei – Avantage SRL, DFI SRL și Dufremol SRL. Acestea au fost vizate în raportul Kroll privind furtul miliardului, care arăta legătura între companiile necunoscute, conduse de anonimi, care au obținut credite de peste 13,5 miliarde de lei, de la cele trei bănci falimentare – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Autorii raportului au demonstrat legătura între aceste firme și grupul Shor. Potrivit lor, firmele au fost conectate la internet banking la Banca Socială pe str. Tighina 12, acolo unde se află sediul mai multor companii ale lui Shor.

Silvia Radu a adunat în campania electorală peste 4,67 de milioane de lei. Aproape jumătate din această sumă, 2,17 milioane de lei, le-a investit chiar familia Radu: candidata, soțul Vergiliu și fiul Ovidiu. Celelalte 2,5 milioane de lei au fost donate de alte 12 persoane, 11 dintre care au contribuit cu sume de la 100 de mii de lei în sus. În mare parte, aceștia sunt oameni de afaceri de succes. Printre cei mai generoși donatori ai Silviei Radu se numără Nadejda Vameș, co-fondatoarea Asociației Femeilor Antreprenoare din Republica Moldova și fondatoarea „NadejdaVameş Interiors” SRL, care a donat aproape jumătate de milion de lei, Renata Levovski, ex-jurist la UNION FENOSA Group și vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale între 2005 și 2010, care a donat 180 de mii de lei, fondatorii firmei Diana G SRL, Diana Gaina, Anastasia și Vasile Grozav, care au donat împreună 600 de mii de lei, dar și Ala Aydov, directorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, care a vărsat în fondul electoral al Silviei Radu suma de 400 de mii de lei.

Candidații cu sponsorizări modeste

Până la retragerea din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, Andrei Năstase a investit 70 de mii de lei în campania sa electorală. 50 de mii au fost donate de Alexandru Slusari, președintele Asociației republicane a producătorilor agricoli „UniAgroProtect” și vicepreședintele partidului Platforma DA.

Ana Guțu a fost susținută în campania sa electorală, în care a investit circa 40 de mii de lei, de membrii partidului Dreapta (Maxim Guțu – 8,4 mii de lei și Victor Sandu – 15 mii de lei). Alte 15 mii de lei au fost investiți chiar de Ana Guțu.

Valeriu Ghilețchi a primit în campania electorală donații de la 27 de persoane în sumă totală de circa 503 mii de lei. 64 de mii de lei au fost donate de fiul său, Eugen Ghilețchi. Valeriu Ghilețchi a contribuit cu alți 40 de mii de lei. Rudele sale au donat încă 214 mii de lei. Între persoanele care au donat sume importante de bani se numără și Gheorghe Grosu, care a contribuit la campania electorală a lui Valeriu Ghilețchi cu suma de 50 de mii de lei. În campania electorală locală din 2015, o persoană cu același nume a vărsat în pușculița Partidului Liberal Democrat, partid din care a făcut parte și Valeriu Ghilețchi până în aprilie 2016, 25 de mii de lei. Gheorghe Grosu este director adjunct al Taberei de odihnă pentru copii „La Dumbravă””, amplasată în Soroca. Conducerea raionului Soroca a contribuit la amenajarea unui bazin de înot în cadrul taberei, iar în 2014, la deschiderea unui nou sezon a participat chiar președintele raionului Soroca, Victor Său, membru PLDM. În aprilie 2014, când la conducerea raionului încă se aflau liberal-democrații, a fost adoptată o decizie prin care a fost organizată odihna mai multor categorii de elevi din raion la tabăra „La Dumbravă”. Costul serviciilor de odihnă, de 625 de mii de lei, a fost achitat din bugetul raionului Soroca. De asemenea, în perioada 2011-2014, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a achiziționat de la tabăra „La Dumbravă” bilete pentru odihna și întremarea copiilor în perioada de vară, încheind contracte în valoare de peste 3 milioane de lei.

Maia Laguta a declarat că nu a investit în Campania sa electorală niciun leu.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Shining a light on electoral transparency in Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Freedom House.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii