Economic

SCHEME // Echipamente de protecție, produse în Moldova, exportate în Polonia, în plină criză de coronavirus

Autor: Mariana Colun
15/04/2020 20015

În plină criză pandemică, când spitalele moldovenești se confruntă cu o lipsă de echipamente de protecție împotriva coronavirusului, iar autoritățile din Republica Moldova cheltuie milioane din bani publici pentru importul acestora, un agent economic din Bălți exportă în Polonia salopete de protecție. Exportul echipamentelor a avut loc cu două curse avia, operate de compania Ryanair, la 11 și, respectiv, 14 aprilie. Combinația s-a făcut în plină interdicție pentru exportul de echipamente de protecție, nu fără concursul autorităților, care se spală pe mâini și spun că au pus interdicție la exportul de mănuși și măști, dar nu și de salopete.

Compania care a exportat salopetele de protecție în Polonia este Miso Textile SRL. Firma a fost fondată în 2010 de cetățeanul turc, Erdogan Suat, și de compania Ongan Tekstil Sanayi Ve Diș Ticaret Anonim Șirketi și este specializată, de fapt, în fabricarea huselor pentru mobilă moale. Producția are loc la o fabrică din Bălți și se exportă în Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Federația Rusă. În anul 2018, în cadrul companiei, activau 544 de persoane. Pe timp de criză, compania s-a reorientat și produce în prezent și salopete de protecție.

„Noi am încercat să relansăm activitatea în baza unor contracte încheiate cu mai mulți clienți. Condițiile unuia dintre acesteia prevăd ca noi să importăm materia primă de la sursele indicate de ei, să producem combinezoane pe care este indicat că nu sunt sterile, adică medicale, ci de uz general, de unică folosință. Ne orientăm să ne desfășurăm activitatea și anume să îndeplinim condițiile contractuale la care ne-am angajat ca să putem închide restanțele salariale. Materia primă a fost transmisă de polonezi chiar cu același avion. Noi am oferit servicii de coasere a salopetelor și le-am oferit spre export”, a explicat pentru realitatea.md directorul companiei, Andrian Țeruș.

Foto: capturi Facebook.com

Premierul Ion Chicu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că exportul comercial al salopetelor nu este restricționat: „Nu am interzis exportul acestor salopete, numite de unii ”utilaj medical”, deoarece de la bun început am avut ofertă suficientă pe piața internă. Mai prost am stat cu măștile cu respiratoare și vizierele - interzise spre export”. 

La ședința din 11 martie, Guvernul a adoptat o hotărâre cu privire la interzicerea exportului unor produse. Este vorba despre măști, mănuși medicale și dezinfectanți. Nu și despre alte echipamente de protecție necesare pentru protejarea personalului medical. 

Cu toate acestea, pe piața internă nici pe departe nu este o ofertă suficientă de astfel de echipamente de protecție. La 13 martie Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anunțat o licitație publică privind procurarea, în regim de urgență, a echipamentului de protecție pentru personalul medical, în legătură cu declanșarea epidemiei Covid-19. Directorul interimar al CAPCS, Sergiu Balta, anunță, într-o circulară, agenții economici despre intenția de a procura 1.958.000 de combinezoane. 

La o lună distanță, la 14 aprilie CAPCS anunța că a achitat 3,2 milioane de lei pentru procurarea a 31.320 de combinezoane de protecție de la compania Portavita SRL, ceea ce reprezintă 1,6% din cantitatea de combenizoane necesară, anunțată inițial de CAPCS.

Foto: captură capcs.md

Între timp, mai mulți lucrători medicali din țara noastră s-au plâns de lipsa echipamentului de protecție sau de calitatea proastă a acestuia. Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a afirmat într-o conferință de presă că lucrătorii medicali nu ar respecta măsurile de precauție când utilizează echipamentul de protecție. „Ei îmbracă echimentul de protecție, dar când îl dezbracă nu întotdeauna respectă rigorile”, a spus ministra Sănătății. După declarația ministrei, un angajat al Serviciului de Medicină Urgentă a plasat pe Facebook un video în care arată ce echipament au în dotare echipele care merg la chemări cu suspecție la COVID-19. Asistentul medical i-a cerut ministrei Sănătății ca înainte să afirme că lucrătorii medicali sunt de vină că s-ar fi infectat cu COVID-19, să se asigure mai întâi că aceștia au echipament de protecție la locul de muncă. 

Ulterior, și colectivul Stației Asistență Medicală de Urgență Botanica a confirmat, printr-o postare pe rețelele sociale, că echipamentul de protecție din dotarea echipelor care merg la chemări cu suspecție la coronavirus este de calitate îndoilenică.

Comentariile experților

Expertul WatchDog Valeriu Pașa este de părere că situația cu exportul de salopete de protecție în Polonia ne demonstrează că „incompetența și lipsa de bun simț a guvernării ne costă sănătatea medicilor”.

„Republica Moldova are capacități de producere a acestor echipmante care sunt în mare insuficiență. Dar incompetența guvernului nu îi permite să facă uz de atribuțiile pe care i le oferă starea de urgență pentru a asigura această producție. Guvernul a anunțat licitație prin care vrea să cumpere aproape două milioane de astfel de combinezoane. Abia au cumpărat 31 de mii. Între timp am ajuns țara cu cea mai mare rată de îmbolnăviri de COVID-19 în rândul medicilor din întreaga lume. Dacă această companie din Bălți a găsit cum să aducă materie primă și să coase pentru Polonia, atunci este posibil să fie asta făcut și pentru Republica Moldova. În plus, minciunile și bâlbâielile guvernanților pe acest caz denotă, așa cum deja suntem obișnuiți, că nu e chiar curat. Starea de urgență permite Guvernului să mobilizeze orice resurse de stat sau private pentru lupta contra pandmeiei. Ei însă nu fac asta, ei au grijă de profiturile unor afaceriști. Fie că vorbim de industria de textile, laboratoare de diagnostic, acuș o să mai apară și despre unele firme de transport, se vede pe față protecția intereselor mafiei imobiliare din Chișinău”, a comentat expertul.

Reacția opoziției

După ce informația despre exportul echipamentului de protecție a ieșit în spațiul public, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că va sesiza Procuratura Generală. Parlamentarul consideră că, scutirea de la interdicția de export a salopetelor/combinezoanelor medicale de protecție în situația în care Republica Moldova este nevoită să importe astfel de echipamente dovedește premeditarea de la nivelul premierului Chicu.

Țîcu a făcut și o interpelare către Ion Chicu și Comisia Situații Excepționale, în care a solicitat, între altele, informații despre motivul pentru care exportul de salopete de protecție a fost exceptat din lista echipamentelor ce nu pot fi exportate pe perioada pandemiei. „Pur și simplu asistăm cu toții la acte de corupție fățișe ce nu mai pot fi tolerate”, a scris deputatul într-o postare pe Facebook.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii