Integritate

Cine sunt deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care intră în noul Parlament (II)

Autor: Julieta Saviţchi, Irina Odobescu, Natalia Cozma
21/07/2021 20625

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie Partidul Acțiune și Solidariate a acumulat 63 de mandate de deputat. Portalul Anticorupție.md prezintă detalii despre deputații pe lista formațiunii. Unii dintre aceștia au deținut fotolii în Legislativul anterior și au activat la Ministerul Educației, în perioada când Maia Sandu se afla la cârma acestei instituții. Tot pe lista PAS îl regăsim pe cel mai tânăr deputat din viitorul legislativ, dar și mai multe persoane care au reușit să facă averi impresionante sau care au schimbat mai multe partide de-a lungul carierei lor politice.   

Despre primii 25 de deputați aleși pe listele PAS citiți în prima parte a investigației.  

Ana Racu
Mihail Druță

26. Ana Racu este membră a Comitetului Organizațiilor Națiunilor Unite împotriva torturii și expertă în drepturile omului. În declarația sa de avere depusă și publicată pe site-ul CEC, Racu a indicat venituri oficiale în sumă de 134 de mii de lei, obținute în ultimii doi ani. Deține 1,77 hectare de terenuri agricole, moștenite în 2019, două apartamente, ambele de 50 de metri pătrați, dobândite în 2013 și 2018, iar din 2020 are în proprietate un Renault Kadjar, fabricat în 2016, pentru care susține că a plătit 8,8 mii de euro (aproximativ 180 de mii de lei). 

27. Mihail Druță a fost deputat în primul Parlament al R. Moldova și semnatar al Declaraţiei de Independenţă. A activat în diverse funcţii în cadrul Ministerului Apărării, iar în prezent este stabilit în Italia. La alegerile parlamentare din circumscripția uninominală Hâncești a fost propus de către Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), pentru a fi susținut de forțele pro-europene.  În ultimii doi ani, familia Druță a avut venituri de circa 702 mii de lei. Familia Druță deține o casă de locuit de 100 metri pătrați și un garaj, un apartament de 93,7 de metri pătrați și trei terenuri agricole, obținute prin donație. 

28. Marcela Adam este vicepreședintă a Organizației de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și membră a Biroului Permanent Național din 2017. La capitolul experiență și implicare civică și politică, Marcela Adam s-a evidențiat prin discursuri care vizează problemele sociale și de sănătate ale persoanelor cu dizabilități.

Marcela Adam

Este absolventă a Universității de Stat din Moldova. Din 2004 și până în prezent este lectoră la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul Departamentului de Lingvistică Română și Știință Literară a Facultății de Litere.

Potrivit declarației de avere și interese personale, depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 decembrie 2018, Marcela Adam a câștigat 98 de mii 523 de lei, din salariul de lector universitar. Alte 10 mii 336 de lei, i-a obținut din alte activități. Tot în această perioadă de doi ani, a făcut studii de doctorat și a avut o bursă în valoare totală de 2.673 de lei. Are în proprietate un intravilan cu suprafața de 0,0594 ha, pe care l-a obținut în 2004 și a cărui valoare declarată este de 117 mii 827 de mii de lei. Marcela Adam mai declară că din 2011 este proprietara unei case de locuit în orașul Ialoveni, cu o suprafață de 111,8 metri pătrați a cărei valoare este de 302 mii 570 de lei.

Un câștig mai mare în familie l-a avut, în aceeași perioadă, soțul Marcelei Adam. În aceeași declarație se arată că acesta a câștigat timp de doi ani un salariu total de aproximativ 250 de mii de lei, fiind angajat la reprezentanța locală a unei companii străine. Soțul candidatei este și  proprietarul Topocart Group SRL, specializată în inginerie și consultanță tehnică. Familia a obținut venituri de 20 de mii de lei din vânzarea unui autoturism, iar în acest an a procurat un Renault Symbol, fabricat în 2012, la preț de 57 de mii de lei.

Adrian Belîi

 Pe lângă cotizația de membru de partid, Marcela Adam a declarat că a donat partidului 17 mii de lei, pe parcursul anului 2017 și 2018.

În ultimii doi ani, familia Marcelei Adam a avut un venit de circa 629 de mii de lei. Familia are în proprietate o casa de locuit de 111,8 metri pătrați, un teren intravilan și un automobil, model Renault Symbol. 

29. Adrian Belîi este medic, profesor universitar și șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU).   Belîi este președintele a două asociații specializate în medicină.

În decarația depusă la CEC, deputatul ales indică faptul că familia sa a avut venituri de aproape 1,5 milioane de lei, în ultimii doi ani. Familia Belîi are în proprietate un apartament de 47 de metri pătrați achiziționat în 2020, și două mașini, una – de model Toyota Rav 4, procurată în 2021, și alta – Toyota Prius. În conturile sale bancare familia deține aproximativ 211 mii de lei.

Mariana Cușnir

30. Mariana Cușnir este vicepreședinta Organizației Teritoriale Orhei a Partidului Acțiune și Solidaritate. În martie 2016, ea a candidat la funcția de președintă a organizației și a acumulat 28 de voturi, fiind devansată de Igor Ivanov care a adunat 30 de voturi. La acea întrunire au participat 60 de persoane. Atunci, Mariana Cușnir a intrat în componența biroului permanent al formațiunii, alături de alte cinci persoane.

Până a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova, spune ea. „Am fost membră a PLDM exact cât a fost în funcție fostul primar al orașului Orhei, Vitalie Colun. L-am susținut să acceadă în această funcție. Nu am avut vreun post, fiind un simplu membru al formațiunii”, a explicat Mariana Cușnir.  Din anul 2013, este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei. „Fundația este în regim standby, adică nu am avut niciun fel de activități”, a precizat ea. Din 2004, mai ocupă și funcția de agent comercial la întreprinderea cu capital străin Trigor AVD, o companie de distribuție și logistică.

Potrivit CV-ului, Mariana Cușnir este licențiată în domeniul Administrării publice, absolvind Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. Ulterior, a obținut și masteratul în Drept la Universitatea Liberă Internațională în Moldova (ULIM).

Dumitru Budianschi

În declarația depusă la CEC pentru anii 2019-2020 a indicat venituri de circa 843 de mii de lei. În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, aceasta indică că are în proprietate două case de locuit, ambele obținute prin contract de donație, un apartament de 72 de metri pătrați, un garaj, ½ dintr-un spațiu comercial, dar și două automobile (Daewoo Matiz, Vovo XC90). În conturile sale bancare familia Cușnir deține aproximativ 193 de mii de lei.

31. Dumitru Budianschi este un cunoscut expert economic și director de programe în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. A oferit consultanță pentru mai multe organizații internaționale.  

În declarația depusă la CEC pentru ani 2019-2020, acesta indică un venit de circa 1,7 milioane de lei. Familia deține două apartamente, unul cu o suprafață de 104,7 metri pătrați și altul – de 72,2 metri pătrați, dar și două automobile (Lexus NX 300h, Renault Grand Scenic).  Familia păstrează aproximativ 1,7 milioane de lei în conturile bancare.

Alexandr Trubca

32. Alexandr Trubca  este consilier municipal în Chișinău, pe listele PAS. Anterior, a activat la Ministerul Mediului, fiind consultant superior al Serviciului Relații Publice, de unde a fost demis, în noiembrie 2012, pentru că ar fi lipsit nemotivat de la serviciu. În aprilie 2013, prin hotărârea Judecătoriei Râșcani, menținută ulterior de Curtea de Apel (CA) Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Ordinul de concediere a fost ulterior anulat, Trubca fiind repus în funcție. A activat în cadrul Ministerului Educației în perioada când la cârma instituției s-a aflat Maia Sandu.  

Pentru anii 2019-2020 a declarat venituri  de aproape 600 de mii de lei din salariu, indemnizație de consilier municipal și activități de consultanță. Deține un apartament de 91 de metri pătrați, cumpărat în 2019 și un Renault Kadjar, fabricat în 2016 și cumpărat cu 12,5 mii de euro.

Oleg Canațui

33. Oleg Canațui  este consilier orășenesc în Leova, din partea PAS. Anterior, a fost consilier local pe listele PLDM. 

Conform informațiilor din declarația de avere depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Canațui a avut venituri oficiale în valoare de aproape un milion de lei, cei mai mulți bani, aproximativ 600 de mii de lei provenind din vânzarea unei proprietăți. Canațui deține, din 2019, drept de abitație într-o casă de locuit, a cărei valoare nu o indică. El mai declară două mașini, ambele de marcă BMW, fabricate în 2002 și 2004 și obținute în 2017 cu patru şi, respectiv, opt mii de euro. 

Igor Talmazan

Oleg Canațui este proprietarul a două companii care gestionează case de schimb valutar: „Stabil Global Can” și „Eromed Lux”, iar în 2016 a contractat două credite în valoare totală de aproximativ 950 de mii de lei, bani care urmează să fie rambursați până în 2030. 

34. Igor Talmazan a fost, începând cu anul 2019,  șeful Cabinetului Preşedintelui Fracţiunii parlamentare PAS în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, iar anterior a fost șeful Corpului de Control al prim-ministrului, în perioada în care funcția era deținută de Maia Sandu, fosta lideră a PAS. Talmazan a fost, anterior, consilier municipal și reprezentant al Partidului Liberal, inclusiv în funcția de viceministru al Mediului sau în cea de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat. 

În declarația de avere depusă la CEC a indicat venituri de aproape 300 de mii de lei pentru perioada 2019 – 2020.  Acesta are în proprietate trei automobile, inclusiv un Kia Sportage, fabricat în 2014 și deținut din 2019 prin uzufruct. Un automobil l-a vândut în 2020, primind pentru el un avans de 30 de mii de lei. 

35. Marina Morozova este manageră generală la firma „Blacksea-EMS”, o companie cu capital olandez, specializată în producerea modulelor de putere pentru stații de încărcare a mașinilor electrice și surse de putere pentru panouri LED. 

Marina Morozova

Viitoarea deputată a avut venituri totale de 793 de mii de lei în ultimii doi ani. Soțul acesteia a adus în familie venituri în  valoare de 623 de mii de lei. Familia deține un apartament de 128 de metri pătrați, un loc de parcare, o casă de locuit, obținută prin donație, dar și două mașini: Volkswagen Tiguan și Mercedes C220. 

Ersilia Qatrawi

36. Ersilia Qatrawi este de primara satului Ștefănești din raionul Ștefan Vodă,  fundție pe care o deține din  2015. A acces în funcție de

pe listele PLDM. de profesie este asistentă socială.

În ultimii doi ani,  a avut venituri de aproximativ 580 de mii de lei. Mai mult de jumătate din bani au provenit din transferuri din afară țării de care a beneficiat soțul ei. Familia Qatrawi deține aproximativ 15 hectare de terenuri agricole, o casă de locuit și un automobil Opel Astra, fabricat în 2005 și cumpărat în 2012. 

37. Larisa Novac a fost șefă adjunctă a Direcției Educație din Florești și profesoară la gimnaziul „Mihai Eminescu” din satul Ghindești, raionul Florești. În ianuarie 2020, Novac a rămas fără funcția de șefă adjunctă a direcției. 

Larisa Novac

Pentru anii 2019-2020 a declarat u venit de peste 700.000 lei bani proveniți, în mare parte, din salariul soțului său care este angajat la o bancă comercială. aFamilia Novac deține un apartament de 39 de metri pătrați în Chișinău, șapte hectare de terenuri în satul Gura Camencii din raionul Florești și un automobil Mitsubishi Colt, fabricat în 2005 și procurat în 2012. În 2019, când a cumpărat apartamentul în Chișinău, familia Novac a contractat un credit în sumă de 379 de mii de lei, scadent în 2029.

38. Sergiu Lazarencu este viceprimarul comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Anterior, a făcut parte din PLDM. 

Potrivit declarației depusă la CEC a câștigat în ultimii doi ani  circa 880 de mii de lei din salarii, indemnizații și darea în arendă a unui automobil. Familia deține  un apartament, un alt bun imobil nelocativ, dobândit în 2019 (cu valoarea de 1,1 milioane de lei), și trei autovehicule: Ford Tranzit și Volkswagen Caddy (camioane) și Toyota Avensis, fabricată în 2011 și cumpărată în 2017 cu 10,5 mii de euro. 

Maria Gonța

39. Andrian Cheptonar  este administrator  la o companie privată pe care o are în proprietate.  În declarația depusă la CEC pentru anii 2019-2020, viitorul deputat a indicat un salariu de peste 14.000 de dolari americani din servicii de consultanță într-o organizație internațională. Alți 9.000 de Euro au intrat în bugetul familiei în bază de donație,  21.000 GBP - o reprezintă bursa de studii MBA, iar peste 215.000 lei - îndemnizația pentru creșterea copilului. Familia Cheptonar deține în proprietate opt automobile, inclusiv un Mercedes E300, fabricat în 2016 și cumpărat în 2020 cu 20 de mii de euro. Două dintre mașini sunt date în locațiune companiei sale.

Andrian Cheptonar

40. Maria Gonța este profesoară de meserie și  consilieră raională în Fălești din partea PAS. Anterior, a fost angajată în cadrul Direcției Educație din raionul Fălești. În declarația depusă la CEC a indicat că în ultimii doi ani a acumulat 20 de mii de lire sterline. Gonța declară o casă, aflată în proprietate din 1991 și două autovehicule: un Fiat Scudo, fabricat în 2007 și cumpărat în 2019, și un camion DAF, dobândit în 2012. 

41. Boris Marcoci, inginer constructor de meserie,  este directorul și proprietarul companiei de construcții „Marsharcon”, fondată în Bălți. Marcoci este președintele Organizației Teritoriale PAS din Bălți. Marcoci a candidat, în 2019, la funcția de primar al orașului Bălți din partea Blocului ACUM. Este consilier municipal în Bălți din partea PAS, iar anterior a deținut acest statut din partea PLDM.

Boris Marcoci

Compania Marsharcon SRL  este specializată în construcţii complete si parțiale de clădiri, construcții inginerești și civile. Aceasta a fost înființată de Boris și Elena Marcoci în februarie 2000 și are un capital social subscris de 5,7 milioane de lei. O investigație semnată de reporterii CIJM arată că  începând cu 2011, compania a câștigat tendere în sumă totală de peste 20 de milioane de lei, iar contracte în mărime de 7,2 milioane de lei au fost încheiate cu instituții publice din Bălți după ce Marcoci a devenit consilier. În mai multe cazuri compania alesului local a fost singurul participant la concursul de achiziție. Deși mai câștigase anterior concursuri de achiziție, cele mai grase contracte cu statul reprezentanții firmei le-au semnat în iunie, respectiv august 2014, când, contra unor sume de cinci, respectiv patru milioane de lei, s-au angajat să repare o stradă din Bălți și o grădiniță de copii. În februarie 2018, adică în moment ce Marcoci era deja consilier, firma sa a semnat cu Primăria Bălți un contract de achiziție a lucrărilor de construcție și amenajare a unui azil pentru adăpostirea pisicilor și câinilor fără adăpost. Contractul în valoare de 6,2 milioane de lei a fost suplimentat cu 931 de mii de lei 10 luni mai târziu. Curios este că, deși a raportat firma în declarația de avere pentru 2016, alesul local a evitat să o treacă în actul pentru 2017, prezentat la Autoritatea Națională de Integritate

Boris Marcoci a declarat pentru reporterii CIJM că nu are nicio legătură cu faptul că firma sa a câștigat tendere de milioane. „Acolo au fost permanent licitații. N-am văzut eu să fie alte careva interese. Eu chiar deloc nu influențez niciun concurs de achiziții. Am participat la vreo opt concursuri dacă nu greșesc și dacă am pierdut, ce pot să fac”, ne-a spus consilierul. Acesta a negat că ar fi fost unicul participant la vreo licitație. „Permanent au fost cel puțin trei participanți. La tenderul pentru achiziția lucrărilor de construcție și amenajare a unui azil pentru adăpostirea pisicilor și câinilor fără adăpost au fost trei concurenți, iar eu am propus cu un milion mai puțin decât ei. La concursul de achiziție a lucrărilor de reparație capitală a unei străzi am fost tot trei, iar unul a fost descalificat și a fost organizat concurs repetat, din acest motiv pe site-ul Agenției Achiziții Publice figurez drept singurul participant. La tenderul pentru achiziția lucrărilor de reparație capitală complexă a unei grădinițe din Bălți au fost patru sau cinci participanți, nu-mi mai amintesc”, a subliniat Boris Marcoci. El a precizat că neraportarea firmei sale în declarația de avere pentru 2017 este o eroare neintenționată.

Andrian Băluțel

42. Andrian Băluțel a fost consilier în cabinetul vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi. Anterior, în 2019, a fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în guvernul condus de Maia Sandu. 

În ultimii doi ani,  Adrian Băluțel indică un venit totala de aproximativ 850 de mii de lei. Acesta are în proprietate un automobil Toyota Auris, fabricat în 2012 și cumpărat în 2018 cu 6.000 de euro, dar și o datorie de 20.000 lei, contractată în 2020. 

Artemie Cătănoi

43. Artemie Cătănoi este coordonator de proiecte la „Asociația Pshihologilor Tighina” și consultant ILO (Organizația Internațională a Muncii) în cadrul unui proiect  implementat la Căușeni. Între 2010 –2014  a fost șef al secției administrare publică, în aparatul Aparatul Președintelui raionului Căușeni, între 2012-2014 – jurist în cadrul Centrului de Asistență și Protecția Victimelor Traficului de Ființe Umane, iar între 2014 -2016, a condus Oficiul Teritorial Căușeni al Cancelarie de Stat.  În 2016 a făcut parte din Consiliul electoral al circumscripţiei electorale raionale Căușeni din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. 

 Potrivit declarației depuse la CEC, în ultimii doi ani a avut venituri în sumă de peste 850.000 lei.  Acesta mai declară jumătate dintr-un apartament de 67 metri pătrați, un garaj și trei automobile, dintre care unul în proprietate și două în posesie: Dacia Sandero (2) și Opel Astra. 

Ina Coșeru

În septembrie 2012, Comisia Naţională de Integritate constata că Artemie Cătănoi a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, el fiind şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului Raional Căuşeni și jurist la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane din aceeaşi localitate În baza actului ANI, Cătănoi a fost demis din funcția în septembrie 2014. Ulterior, a atacat și dispoziția președintelui raionului prin care a fost dat afară, dar instanțele i-au respins cererea, inclusiv CSJ

Maria Pancu

44. Ina Coșeru deține funcția de  președintă a Centrului Național de Mediu și este consilieră municipală în Consiliul Municipal Chișinău. De  24 de ani activează în domeniul protecției mediului. Într-un video promoțional pe pagina de FB a formațiunii viitoarea deputată afirmă că a promovat decizii care au contribuit îmbunătățirea managementului deșeurilor din municipiul Chișinău. Închiderea tuburilor de colectare a deșeurilor din blocurile locative, pentru a încuraja colectarea separată a deșeurilor și pentru a diminua volumul de deșeuri evacuat zilnic la Țânțăreni. Și-a început cariera în 1997 ca angajată a  Ministerului Mediului si Amenajării Teritoriului, unde a lucrat până în anul 2000. Între 2000 – 2010 a fost angajată a Centrului Regional de Mediu Moldova, iar din 2010 este președintă a Centrului National de Mediu.

În ultimii doi ani a  obținut venituri de aproximativ 700 de mii de lei. Coșeru nu indică nici u bun imobil în schimb declară  un automobil Lexus ES300H, fabricat în 2014 și cumpărat în 2019 cu 282 de mii de lei. 

45. Maria Pancu  este președinta Organizației de Seniori PAS și  consilieră în Primăria orașului Codru.  Până în 2020, asistent manager la SA DACIA-LV, companie care deține rețeaua de magazine Jardi. În ultimii doi ani, a avut venituri de aproape 190.000 lei din salariu și pensie. Pancu nu raportează bunuri mobile sau imobile în declarația de avere depusă la CEC. 

Ion Șpac

46. Ion Șpac este absolvent al Colegiului de Construcții din Hâncești și are afaceri în Irlanda, unde este stabilit cu traiul.  Declarația depusă la CEC arată venituri de 230 de mii de euro.

Ion Babici 

Familia deține în proprietate, din 2006, un apartament în Irlanda, care valorează 450.000 de euro și o casă de locuit în Moldova, evaluată la 15.000 de euro, dar și două mașini: un Mercedes Benz Vito fabricat și cumpărat în 2021 cu 56.000 de euro și un Mercedes Benz GLE 500e, fabricat în 2015 și cumpărat în 2018 cu 47.000 de euro.

47. Ion Babici este manager de proiecte la Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia și președinte a filialei PAS din Soroca. În 2019 a candidat din partea Blocului ACUM la funcția de primar al orașului Soroca. 

În ultimii doi ani, familia Babici a avut venituri oficiale în sumă de aproximativ 1,3 milioane de lei. Ea deține un apartament de 62 de metri pătrați și patru terenuri cu o suprafață totală de aproximativ jumătate de hectar. Stela Babici, soția proaspătului deputat este fondatoarea unei companii, înregistrată în Soroca. 

Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia, fondat de familia Babici este o organizație necomercială care implementează proiecte la nivel local, în special pentru femei și tineri. 

Angela Munteanu – Pojoga 

48. Angela Munteanu – Pojoga  este consilieră municipală în CMC pe listele PAS. Anterior a lucrat la câteva instituții mass-media

Victor Spînu 

din țară, iar ulterior a plecat în Portugalia. A revenit în R. Moldova în 2010. 

Familia sa a avut venituri de peste 540.000 lei în ultimii doi ani, potrivit declarației depuse la CEC. Familia deține trei terenuri agricole cu o suprafață de 1,3 hectare, două apartamente, de 38 și 77 de metri pătrați, dar și o casă de locuit primită drept moștenire în satul său de baștină, Ciuciuleni, Hâncești. 

49. Victor Spînu este jurnalist de profesie. Pe parcursul ultimilor doi ani  a avut venituri salariale în sumă de 33 de mii de lei oferind servicii de consultanță Fundației „Konrad Adenauer”, iar alți 193 de mii de lei i-a încasat ca dividende de la firma „Leadgen” SRL, unde este unic fondator și administrator. 

Este proprietarul unui Nissan Qashqai fabricat în 2007 și procurat în 2016 cu 120 de mii de lei. În 2020, Spînu a contractat un credit în valoare de 550 de mii de lei. 

50. Marcela Nistor are 27 de ani şi este actriță la Teatrul „Alexei Mateevici” din Chişinău. Mama Marcelei Nistor este consiliera PAS în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, Ana Bîrcă. Aceasta este soră dreaptă cu Petru Bîrcă, fost director adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), demis din funcție în octombrie 2015.

Marcela Nistor

Începând cu luna martie 2013 Petru Bîrcă a fost cercetat penal pentru mai multe infracțiuni de serviciu, cea mai gravă fiind favorizarea grupului criminal condus de către hoţul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, despre care a scris Anticorupție.md.

Salariul Marcelei Nistor pentru ultimii doi ani a fost de 75.355 de lei, însă aceasta a mai avut câştiguri suplimentare din diferite activităţi, inclusiv din cea didactică. Astfel, cu 161.378 lei a fost remunerată de către Fundația pentru Educație Financiară, unde a activat în calitate de traineră, cu 177.990 de lei a fost achitată pentru serviciile prestate Centrului de proiecte culturale Fortius, iar 40.971 lei a constituit salariul de asistentă la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Rosian Vasiloi

Tânăra a reușit să-și cumpere, în 2019, un apartament de 67 de metri pătrați, evaluat la peste 1,5 milioane de lei. Totodată, aceasta are și un cont bancar de 158 de mii de lei. În ultimii doi ani, Nistor a avut un venit total de 480 de mii de lei. 

51. Rosian Vasiloi, 48 de ani, este expert în politici de securitate şi membru în Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate.

În 1994 a absolvit Institutul Serviciului de Grăniceri din oraşul Moscova, Federaţia Rusă, specialitatea ofiţer al serviciului grăniceri. Ulterior a studiat şi a absolvit Colegiul European, Natolin Campus, Varşovia, Cursul  „Gestionarea Integrată a frontierelor UE şi politici migraţionale", Şcoala Naţională de Administrare Publică, Polonia etc.

Deţine o experienţă  în domeniul managementului de frontieră de peste 20 de ani. Între 2012 și 2013 Vasiloi a deținut funcția de șef-adjunct al Poliției de Frontieră.

După pensionare a activat timp de trei ani în The Nonproliferation & Security Sector Strategic Business Unit of URS Federal Services International Inc. (URSFSII) şi AECOM (Architecture, Engineering, Construction, Operation and Management), o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv din domeniul securităţii. Între 2015-2016, a activat în cadrul Centrului OSCE din Bishkek, Kyrgyzstan.

Eugeniu Sinchevici

Rosian Vasiloi a ocupat funcția de șef al Poliției de Frontieră pentru câteva luni, în perioada anului 2019, când la conducerea Guvernului se afla Maia Sandu. Vasiloi a fost numit în funcţie de către ministrul de Interne din perioada respectivă, Andrei Năstase, pentru o perioadă de 5 ani, iar după demisia Guvernului Sandu, Vasiloi a demisionat din proprie iniţiativă.

În Declaraţia de avere depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Vasiloi a raportat venituri de 157.000 lei pentru serviciile prestate la PAS, iar 100.234 lei a constituit salariul pentru cele câteva luni lucrate în 2019 la Poliţia de Frontieră. Rosian Vasiloi a mai avut venituri de 248.057 de lei din pensie, peste 14.000 au constituit onorariile de la TV8, iar cu 6600 de euro a fost remunerat de către Center for Army, Conversion and Disarmament Studies.

Familia Vasiloi locuiește, din 2008, într-un apartament cu suprafaţa de 81 de metri pătrați, evaluat la puţin peste jumătate de milion de lei. În 2021, Vasiloi şi-a procurat, cu 20.000 de euro, un automobil de model VW Passat. În acelaşi an, s-a împrumutat cu 12.000 de euro de la Microinvest, bani pe care urmează să-i ramburseze până în 2026.

52. Eugeniu Sinchevici are 22 de ani şi va fi cel mai tânăr deputat din Parlamentul ales la 11 iulie. Sinchevici este președintele organizaţiei de tineret PAS Youth şi manager de proiect Edison Internațional. Tânărul mai este fondator şi administrator al SRL Inovativnet, o întreprindere specializată în comerţul online.

Iurie Păsat

Eugeniu Sinchevici a raportat pentru ultimii doi ani venituri salariale de 141.988 lei de la Forumul pentru Transparență, Implicare şi Unitate și 8000 de lei - de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.  Tânărul nu a raportat în proprietate bunuri imobile sau mobile.

53. Iurie Păsat, 49 de ani, de profesie lăcătuş, este la al doilea mandat de primar al satului Bălceana din raionul Hânceşti. Primul mandat de primar l-a câştigat după ce a fost candidatul PLDM.

Iurie Păsat a figurat într-un raport al instituţiei Avocatului Poporului şi a fost criticat de fosta guvernare de gestionarea proastă a situaţiei în perioada de aflare a localităţii în carantină, impusă anul trecut de pandemia de Covid-19. Păsat a raportat 172.523 de lei, salariul pe ultimii doi ani pentru funcţia de primar. Bărbatul deţine, din 1994, o casă de locuit în satul Balceana, estimată la 450.000 de lei.

Gheorghe Ichim

În 2020, edilul şi-a procurat cu 12.778 de dolari, un automobil de model Nissan, bani pe care i-a împrumutat de la o companie de microfinanţare şi urmează să-i restituie până în 2025. În următorii patru ani Iurie Păsat urmează să mai restituie un credit de 104.000 lei către banca comercială Fincombank. Familia sa mai deţine în proprietate, din 2016, un automobil de model Dacia Duster, estimat la 5500 de euro. 

54. Gheorghe Ichim are 38 de ani şi este consilier PAS în Consiliul Raional Sângerei. De profesie este jurist, însă îşi câştigă existenţa prelucrând cele 4,7 hectare de teren agricol.

Presa afiliată fostei guvernări socialiste a scris că Gheorghe Ichim ar fi fost unul din bodyguarzii Maiei Sandu, lucru infirmat de şefa statului.

În declarația sa de avere, acesta indică un venit anual de 4 400 lei pentru funcția de consilier în Consiliul raional Sîngerei, precum și 150 000 lei din comercializarea producției agricole. Totodată, mai declară și alocații în sumă de 38 400 RON din partea statului român, pentru întreţinerea copiilor.

Igor Chiriac

La capitolul bunuri mobile, Ichim declară că în 2019 și-a luat un BMW X3 la prețul de 260.000 lei, iar în 2021 a intrat în posesia unui Mitsubishi Outlander, pentru care a achitat 80.000 lei. În curtea lui Ichim se mai află și o remorcă, procurată în 2008, pentru care a achitat 24 mii lei. Gheorghe Ichim nu a declarat bunuri imobile în proprietate.

55. Igor Chiriac, 43 de ani, este preşedinte interimar al organizaţiei teritoriale PAS din raionul Ocniţa.

 De profesie este jurist, iar cariera şi-a început-o în 2002, în calitate de ajutor al procurorului raionului Camenca. Din 2003 până în 2013, a activat în calitate de procuror în raionul Sîngerei, apoi în Procuratura în Transporturi.

Din 2013 până în 2014 a condus serviciul juridic al Autorităţii Naţionale de Aeronautică. Începând cu 2014, după obţinerea licenţei, lucrează în calitate de avocat în cadrul Baroului Chişinău. În calitate de concurent electoral, Igor Chiriac a raportat pentru ultimii doi ani venituri de 142. 918 lei din activitatea de apărător. Soţia sa, angajată a Cancelariei de Stat, a contribuit la venitul familiei cu 314.991 lei.

Familia Chiriac deţine în proprietate două apartamente, dintre care unul îl dă în chirie, iar venitul declarat oficial este de 1000 de lei lunar. Alți 3301 lei au intrat în bugetul familiei din darea în arendă a unui teren cu destinaţie agricolă. Terenul însă nu se regăseşte în Declaraţia depusă la CEC. Igor Chiriac a mai raportat şi un automobil de model Ford Focus, fabricat în 2008, pe care l-ar fi cumpărat în 2018 cu doar 10.000 de lei. Apărătorul a contractat, în 2019, un credit de 430 de mii de lei de la o bancă comercială, pe care urmează să-l ramburseze până în 2029.

56. Iulia Dascălu, 54 de ani, are studii de profesoară de istorie. În perioada sovietică, până în 1992 a lucrat secretară a Comitetului Executiv al raionului Nisporeni.

Iulia Dascălu

În perioada anilor 1992-2002 a lucrat în calitate de pedagog la diferite şcoli din oraşul Nisporeni şi localitatea vecină, Vărzăreşti. În 2002, abandonează pedagogia, angajându-se în calitate de director-adjunct la o firmă.  Peste doi ani se reprofilează în agent de asigurări, activând în domeniu până în 2012. În 2012, Iulia Dascălu a fondat compania de brokeri Capital Broker pe care o administrează până în prezent. Fosta profesoară mai deţine împreună cu soţul cote echivalente la SRL Dascom & Co, o firmă de prestări servici, şi o cotă de 50 la sută la Capital Test, specializată în domeniul testărilor auto. Iulia Dascălu a raportat pentru ultimii ani venituri salariale de 280.210 lei şi dividende de 660.070 de la întreprinderile care îi aparţin.

Dividente similare au fost raportate şi pentru soţul său, Boris Dascălu. Acesta a mai obţinut în ultimii doi ani şi venituri salariale de 286.954, fiind angajat la întreprinderile familiei, dar şi la câteva companii de asigurări, printre care şi Klassika Asigurări, întreprindere afiliată lui Ilan Şor.

Alte 374.474 de lei familia le-a obţinut în ultimii doi ani din darea în chirie a mijloacelor de transport firmelor familiei, dar şi celor la care lucrează Boris Dascălu, inclusiv şi Klassika Asigurări.

Efimia Bandalac

Iulia Dascălu a declarat un teren de 4 ari pentru construcţii şi un lot pomicol. Familia deţine în proprietate, din 2007, o casă cu suprafaţa de 141,8 metri pătraţi, iar din 2001, un apartament cu suprafaţa de aproape 57 metri pătraţi.

Deşi a raportat venituri din darea în chirie a mijloacelor de transport, Iulia Dascălu a declarat la CEC doar un automobil de model Volvo XC 90, pe care l-ar fi procurat în 2017 doar cu 10.000 de lei.

57. Efimia Bandalac, 59 de ani, este preşedintă interimară a organizaţiei teritoriale PAS din raionul Briceni.

Este licenţiată în drept. În perioada anilor 2011-2015 a deţinut funcţia de preşedintă, iar din 2015 până în 2017, de vicepreşedinte al raionului Briceni. Până a adera la PAS, Efimia Bandalac a făcut parte din echipa PLDM. Efimia Bandalac deţine licenţă de avocat din 2002, iar începând cu anul trecut, este membră a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat de pe lângă Uniunea Avocaţilor din Moldova.

Bandalac a raportat pentru anul trecut venituri din activitatea de apărător de 124.449 lei. Alte 677.538 de lei apărătoarea le-a obţinut în urma înstrăinării unui imobil. Efimia Bandalac locuieşte, din 2010, într-o casă cu suprafaţa de 195,8 metri pătraţi, estimată la 151.865 de lei. În 2017, aceasta şi-a procurat un automobil nou-nouţ, de model Nissan QAȘHQAI, pentru care a scos din buzunar 18.500 de euro.

58. Liliana Grosu, 48 de ani, este vicepreşedintă a organizaţiei teritoriale PAS din Bălţi.

Liliana Grosu

Lucrează în calitate de psihologă şcolar la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hajdeu” din Bălţi. Liliana Grosu a raportat pentru ultimii doi ani venituri salariale de 364.017 de lei şi de 17.640 lei din bursa oferită de Universitatea de Stat  „Aleco Russo” din Bălţi. Viitoarea deputată a raportat la CEC un apartament cu suprafaţa de 64,8 metri pătraţi, cumpărat în 2002 cu 158.714 de lei.

Gheorghe Agheorghiesei

59. Gheorghe Agheorghiesei, 47 de ani, absolvent al facultăţii de Economie a Universităţii din Oradea, este vicepreşedinte a organizaţiei teritoriale PAS din raionul Nisporeni.

După absolvire, a lucrat timp de doi ani la o firmă din Oradea.  În perioada anilor 2003-2013 a lucrat în Italia, la diferite munci. A revenit la baştină, în satul Vărzăreşti din raionul Nisporeni, pentru a investi banii în agricultură, în special în plantaţii de nucifere şi viţă de vie. În 2017, a fondat întreprinderea Geoterra, specializată în producerea fructelor. Din 2019, este consilier local în Primăria oraşului Nisporeni. Gheorghe Agheorghiesei a raportat pentru ultimii  doi ani venituri de 117.570 din salariul de la o întreprindere mixtă, specializată în vânzarea şi exportul de fructe, şi de 5000 de lei, din indemnizația de consilier. Soţia sa, medic la Spitalul raional Nisporeni, a contribuit în ultimii doi ani la bugetul familiei cu 368.863 lei. În perioada anilor 2013-2017, Agheorghiesei a procurat mai multe terenuri în extravilanul satului Vărzăreşti, pentru producerea fructelor şi nuciferelor. În 2018, antreprenorul a cumpărat în Vărzăreşti o casă cu suprafaţa de 150 metri pătraţi, pentru care a scos din buzunar 340.000 lei. Viitorul deputat deţine în proprietate două mijloace de transport, un Volvo XC 60, fabricat în 2005, pe care l-a procurat în 2014 cu 150.000 lei, şi un Ford Tranzit, fabricat în 2007 şi procurat în 2017 cu 100.000 lei. Gheorghe Agheorghiesei are de restituit până în 2023 un credit de 100.000 de lei, pe care l-a contractat în 2018 de la Moldincombank.

Zinaida Popa

60. Zinaida Popa, 31 de ani, este vice-preşedinta fracţiunii PAS în Consiliul Municipal Chişinău, formată în urma alegerilor locale din toamna anului 2019.

Este vice-preşedintă a filialei PAS din sectorul Râşcani al Capitalei. De profesie este psiholog, specializată în domeniul psihologiei copilului, adultului și a relațiilor de cuplu. Zinaida Popa este angajată în calitate de psihologă la două centre de dezvoltare pentru copii din Chişinău şi prestează şi servicii individuale de psihoterapie. Totodată, aceasta deţine în proprietate şi o gospodărie ţărănească, care îi poartă numele. Soţul ei, Vasile Popa, este şeful Serviciului Pază şi Protecţie de Stat şi face parte din corpul de pază al preşedintei Maia Sandu, care l-a numit în funcţia respectivă.

 În perchezițiile recente de la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură a fost vizat cumnatul Zinaidei Popa, Adrian Popa, fratele lui Vasile Popa. Adrian Popa este șeful Direcției Autorizare Plăți la AIPA. În perioada 2016-2020, trei gospodării țărănești, controlate de rudele apropiate ale lui Adrian Popa, au beneficiat de subvenții de la stat în valoare totală de peste 4 milioane de lei. Printre beneficiarii celor 4 milioane de lei s-a numărat şi Gospodăria Ţărănească Popa Zinaida Alexandr.

Zinaida Popa a raportat pentru ultimii doi ani, în calitate de candidat electoral, venituri de 100.461 lei pentru activitatea în Consiliul Municipal Chişinău, 21.217 lei reprezintă salariul de la PAS, iar cu 25.000 de lei a fost remunerată de către Parlament. Vasile Popa a raportat venituri din salariu şi indemnizații de 305,083 mii de lei, iar veniturile din pensie constituie 188.522 de lei. Familia Popa deţine în proprietate o casă de locuit evaluată la peste un milion de lei, trei apartamente şi un garaj. Toate imobilele au fost procurate în perioada anilor 2018-2020. Zinaida Popa a mai raportat două automobile de model Hyundai şi o maşină agricolă

61. Victoria Cazacu, 58 de ani, este preşedintă interimară a organizaţiei teritoriale Ocniţa a PAS. Este licenţiată în pedagogie, iar în perioada anilor 2003-2020 a deţinut diferite funcţii în cadrul Direcţiei Educaţie a Consiliului Raional Ocniţa. 

Victoria Cazacu

În 2009, pe când a deținut o funcție de răspundere în Direcția raională de Învățământ Ocniţa, Cazacu a fost acuzată că ar fi cerut mită pentru a facilita oferirea gradelor didactice. În presa de la Chișinău au fost publicate mai multe articole despre acest caz.

Victoria Cazacu i-ar fi cerut unui pedagog de la Liceul „Ştefan cel Mare” din Ocniţa 100 de dolari pentru a-i oferi un grad didactic. Pentru că nu nu a primit în cele din urmă gradul didactic, profesoara Angela Chistruga a mers în audienţă la ministrul Educaţiei din perioada respectivă şi a denunţat-o pe Cazacu, directoare la Centrul Metodic din cadrul Direcţiei Generale de Învăţământ Ocniţa. Victoria Cazacu a respins atunci acuzaţiile: „Sunt nişte bârfe, lansate de Chistruga, pentru că nu a reuşit să susţină examenul, şi acum mă învinuieşte pe mine. Este o persoană foarte periculoasă, pornită doar pe scandaluri”.  Cazacu nu este angajată în câmpul muncii de aproape un an. Ea a raportat pentru anii 2019-2020 venituri salariale de 106.033 lei de la Direcţia Educaţie.

Vitalie Jacot

Familia acesteia deţine în proprietate un hectar de teren agricol, o casă de locuit de 250 metri pătraţi, dată în exploatare în 1993, un apartament de 43,1 metri pătraţi, şi un automobil Honda Civic, fabricat în 2003, pe care l-a procurat în 2017 cu 3000 de euro. 

62. Vitale Jacot, 51 de ani, este președintele Biroului Permanent  a organizaţiei teritoriale PAS din sectorul Botanica al Capitalei. De profesie este inginer IT şi referent în relaţii internaţionale. În perioada anilor 1991-2019 a deţinut diferite funcţii în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Dorian Istratii

Începând cu 2019, Vitalie Jacot deţine funcţia de vicepretor al sectorului Botanica. Este responsabil de dezvoltarea şi funcţionarea sistemului edilitar-gospodăresc al sectorului, organizarea lucrărilor de reparaţie curentă şi capitală a spaţiului locativ şi reţelelor inginereşti interioare, evidenţa şi exploatarea fondului locativ, salubrizarea şi amenajarea teritoriului sectorului, exploatarea spaţiilor verzi şi evacuarea deşeurilor, exercitându-și atribuţiile în limita competenţelor acordate preturilor de sector. Familia Jacot deţine în proprietate două apartamente, unul cumpărat în 1996, iar altul, în 2018, în baza unui contract de investiţii. În 2008, Vitalie Jacot a devenit proprietarul cotei de 0,01 la sută a unei cooperative de garaje. În 2014, viitorul deputat şi-a procurat cu 74.000 de lei un automobil de model Skoda Fabia, fabricată în 2007. Jacot a raportat pentru ultimii doi ani venituri din salariu de 265.769 lei. Soţia sa, antreprenoare care activează în baza patentei de întreprinzător, a contribuit la bugetul familiei cu 298.449 lei.

63.Dorian Istratii, 39 de ani, este preşedintele organizaţiei teritoriale PAS din sectorul Ciocana al Capitalei.

Este licenţiat în economie. În perioada 2004-2005 a lucrat şofer la întreprinderea cu capital străin Oriflame Internațional. Din 2005 până în 2019 a lucrat coordonator de operaţiuni în cadrul aceleiași întreprinderi. Din 2019, deţine funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana. Dorian Istratii a raportat pentru ultimii doi ani venituri salariale de 273.934, pentru funcţia de vicepretor, şi de 136.797 pentru perioada de 6 luni lucrată în 2019 la Oriflame. Soţia sa, angajată la compania Oriflame Internațional, se află la moment în concediu pentru îngrijirea copilului. În 2014, familia Istratii a intrat în posesia unui apartament cu suprafaţa de 67,5 metri pătraţi, pentru care a achitat 363.021 lei. În 2009, Istratii şi-a procurat un automobil Skoda Superb, care l-a costat 15110 euro. Funcţionarul urmează să ramburseze până în 2034 un credit de 530.000 lei, contractat în 2014 de la o bancă  comercială. 

Despre primii 25 de deputați pe lista PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 citiți în ediția de marți, 20 iulie a portalului Anticoruptie.md, iar despre cine sunt deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și cei ai Partidului Șor citiți în edițiile de joi, 22 iulie, și vineri, 23 iulie. 

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii