Integritate

VIDEO// Procuror, bănuit că a condus maşina sub influenţa alcoolului. Cum se justifică omul legii

Autor: Julieta Saviţchi
25/07/2021 19147

Pavel Viniţchi, procuror în Procuratura municipiului Chişinău, a fost prins conducând maşina după ce a consumat alcool. Deşi poliţiştilor li s-a părut, analizându-i comportamentul, că omul legii era în stare avansată de ebrietate, testul la alcoolemie a arătat că Viniţchi avea concentraţia de 0,17 mg/l în aerul expirat. Acest rezultat este suficient pentru un dosar contravenţional şi ca Pavel Viniţchi să rămână fără permis de conducere pentru cel puţin 6 luni. Procurorul susţine că nu a depăşit limita concentraţiei de alcool admisă de Codul Circulaţiei Rutiere.

Pavel Viniţchi a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice, inclusiv a portalului Anticorupţie.md.

„Se simţea miros de alcool”

Automobilul de model Volvo, la volanul căruia se afla Pavel Viniţchi, a fost oprit în după amiaza zilei de 21 iulie, pe strada Calea Ieşilor din Chişinău. Agenţilor de circulaţie li s-a părut suspect modul în care se deplasa automobilul. Fără să cunoască cine este şoferul, poliţiştii i-au cerut lui Viniţchi să se legitimeze. Surse din poliţie ne-au comunicat că omul legii ar fi avut un comportament arogant şi că i-ar fi umilit pe cei doi poliţişti. În timp ce Viniţchi încerca să-i convingă pe poliţişti să-l lase să-şi continuie calea, aceştea au simţit miros de alcool.

Pavel Viniţchi, pe bancheta din spate după ce a fost reţinut de poliţişti

Unul din poliţişti ar fi sunat unui avocat cunoscut şi i-a spus ce se întâmplă. Apărătorul l-a sfătuit să acţioneze conform legii şi să nu se lase manipulat: „Telefonul lui ar putea fi interceptat. Fiţi atenţi şi acţionaţi în confirmate cu legea. Dacă miroase a alcool, duceţi-l la expertiză”.

Poliţiştii susţin că în timpul cât era oprit de oamenii legii Pavel Viniţchi ar fi sunat mai multe persoane influente, rugându-le să-i rezolve problema.

Procurorul Viniţchi, testat la alcoolemie

Cei doi agenţi de circulaţie nu au cedat şi l-au condus pe Viniţţchi la Dispensarul de Narcologie pentru a fi testat la acoolemie. Procurorul nu a fost lăsat să se aşeze la volan, automobilul fiind condus de un agent de circulaţie.

Sursele noastre susţin că expertiza, la proba concentraţia în aer, a arătat că Viniţchi consumase alcool. Medicii i-au prelevat şi proba de sânge, al cărui rezultat nu-l cunoaştem.

Constantin Ţurcanu, şeful Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, ne-a comunicat că, la proba concentraţia în aerul expirat rezultatul a fost de 0,17 mg/l.

Echipa portalului Anticorupţie.md a reuşit să ajungă la Dispensarul Narcologic în momentul când Viniţchi pleca de acolo.

După el a veni soţia sa, Rodica Viniţchi, împreună cu copilul. Omul legii părea înfuriat şi a strigat la copil: „Marş mai repede în maşină!”. Procurorul a urcat pe bancheta din spate, a închis uşa şi nu a dorit să facă declaraţii.

În schimb, a reacţionat Rodica Viniţchi. Femeia care se afla la volan a acuzat echipa de filmare de hărţuire şi a ameninţat că va chema poliţia.

Maşina cu numere de Bulgaria, nedeclarată 

Maşina de model Volvo, condusă de Pavel Viniţchi, are numere de înmatriculare bulgăreşti. Termenul maxim în care o maşină cu numere străine poate circula pe teritoriul Republicii Moldova este de 180 de zile pe an. Excepție fac mijloacele de transport introduse în Moldova de persoanele cu domiciliul în străinătate, care dețin permis de conducere emis în ţara în care este înmatriculat automobilul. Aceştia pot circula, în aceste condiţii, timp de 3 ani.

Suv-ul condus de Pavel Viniţchi

Sursele din poliţie au precizat că automobilul Volvo are termenul expirat de aflare pe teritoriul ţării.

Aflarea ilegală pe teritoriul Republicii
Moldova a mijloacelor de transport înmatriculate în străinătate ţine de competenţa Serviciului Vamal.

În Declaraţia de avere şi interese personale, semnată de Viniţchi pentru anul trecut, nu se regăseşte niciun automobil de model Volvo, la fel ca şi în declarațiile din precedenţi.

Tentative de a muşamaliza dosarul?

Sursele noastre din poliţie susţin că Pavel Viniţchi şi-ar fi folosit toate pârghiile pentru a scăpa basma curată, iar cel care l-ar fi ajutat este Constantin Ţurcanu.

L-am contactat pe şeful Inspectoratului Securitate Publică, care ne-a confirmat că a fost înregistrat un caz în care Viniţchi este suspectat că a condus automobilul sub influenţa alcoolului, iar rezultatul expertizei permite ca omul legii să fie atras la răspundere contravenţională, însă materialele acumulate nu se mai află în instituţia pe care o conduce. „A venit un procuror de la Procuratura Generală şi a luat materialele. Eu nu pot să vă dau numele”, a precizat şeful Inspectoratului Securitate Publică.

Constantin Ţurcanu a mai declarat că cei doi agenţi de circulaţie, implicaţi în cazul Viniţchi, nu i-au raportat nimic despre comportamentul omului legii.

Ce spune Procuratura Generală

Maria Vieru, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, ne-a comunicat că pe cazul Viniţchi a fost întocmit un dosar contravenţional şi că acesta a fost expediat în instanţă. „Conducerea Procuraturii Generale a fost informată despre acest incident. Poliția a documentat cazul și a întocmit proces verbal contravențional, astăzi acesta urmând a fi expediat spre examinare în instanța de judecată. Concomitent, Procuratura va demara procedurile legale de examinare a acestui caz”, ne-a declarat Maria Vieru.

Precizăm că, articolul 233 din Codul Contavenţional prevede o amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (unitatea convenţională = 50 de lei n.r.) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la şase luni la un an, pentru conducerea mijlocului de transport sub influenţa alcoolulului.

În caz de depăşire a concentraţiei de alcool de 0,5 g/l în sânge sau de 0,3 mg/l în aerul expirat se consideră stare de ebrietate avansată şi cade sub incidenţa Codului Penal.

Cum se justifică Pavel Viniţchi

Procurorul Viniţchi susţine că informaţia nu corespunde realităţii şi că nu a depăşit limita admisă de lege privind concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat.

„Informaţia nu este adevărată, nu am condus în stare de ebrietate, fapt constatat prin testarea alcooloscopică, unde s-a stabilit rezultatul de 0,09 mg/l în aerul expirat, ceea ce nu constituie stare de ebrietate, limita admisibilă a concentraţiei de alcool fiind de 0,15 mg/l”, a răspuns în scris Pavel Viniţchi la solicitarea portalului Anticorupţie.md.

Omul legii a mai declarat că marja de eroare admisă la testarea alcooloscopică este de 0,02 mg/l şi se tratează în favoarea celui testat.

Întrebat despre automobilul înregistrat în Bulgaria, Pavel Viniţchi ne-a răspuns: „În Republica Moldova sunt organe abilitate în acest sens. Actele au fost verificate şi de inspectori şi nu au fost stabilite încălcări”.

Pavel Viniţchi, în atenţia presei

Pavel Viniţchi a ajuns în vizorul presei, în august 2020, când Anton Zaharov, învinuit de trafic de droguri, a făcut declaraţii publice în care l-a acuzat pe procuror că i-ar fi cerut 15.000 de euro pentru a nu-l plasa în arest preventiv şi că i-a intentat al doilea dosar pe acelaşi capăt de acuzare.

Zaharov a fost reținut la 26 mai 2020, iar a doua zi, Vinițchi a solicitat în instanță mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Peste două zile, Zaharov a fost eliberat de judecătorii de instrucție pe motiv că nu este clar de ce anume se face vinovat acesta în învinuirea adusă. Din declarațiile făcute ulterior de Zaharov pentru presă, Vinițchi s-ar fi apropiat de el și i-ar fi cerut 5.000 de euro pentru a nu contesta decizia, dar l-a refuzat.

Peste două săptămâni, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul lui Vinițchi, însă Zaharov nu a fost reținut. Anton Zaharov susține că i-a sunat singur peste zece zile lui Vinițchi și i-a zis că îi aduce banii. Zaharov a mers în biroul lui Vinițchi de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) și i-ar fi dat acestuia 5.000 de euro, dar ultimul i-ar mai fi cerut alte 10.000.

După dezvăluirile făcute în presă, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a dispus o anchetă de serviciu în privinţa lui Viniţchi, sarcina fiind dată Inspecţiei Procurorilor. La 30 decembrie 2020, Consiliul de Disciplină şi Etică a conchis că nu există abateri disciplinare în acţiunile lui Viniţchi faţă de Zaharov. Decizia însă a fost contestată de către Inspecţia Procurorilor.

La începutul lunii trecute, Consiliul Superior al Procurororilor (CSP) i-a aplicat procurorului Pavel Viniţchi mustrare aspră pentru abaterile disciplinare comise în investigarea dosarului Zaharov. Decizia CSP a fost contestată în instanţa de contencios administrativ.

În cazul în care un funcţionar public are la activ trei mustrări aspre, survine destituirea din funcţie.

În privinţa lui Pavel Viniţchi s-a autosesizat şi Autoritatea Naţională de Integritate, după ce portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă despre casa pe care omul legii şi-o construeşte într-o zonă verde de pe malul lacului Ghidighici.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii