Justiţie

Cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc

Autor: Anticoruptie.md
28/11/2015 11692

Judecătorul Ghenadie Pavliuc a devenit, în ultimele luni, principala figură din justiţia R. Moldova. În luna mai i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar al oraşului Orhei, un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar recent, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. 

Ziarul de Gardă a făcut o investigație despre cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc. Potrivit publicației, în ultimii trei ani, de când este judecător la Judecătoria Buiucani din Chişinău, Ghenadie Pavliuc a luat decizii care au provocat mai multe controverse şi i-au adus acuzaţii despre executarea unor comenzi politice. În câteva cazuri, părţile au cerut recuzarea lui Pavliuc pentru că acesta ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins aceste legături de rudenie, precizând că nu are cum să fie cumnat cu Pavliuc pentru că el nu are, nici frate, nici soră. Anterior, însă, fiind audiat de membrii CSM, Pavliuc a admis că are o legătură de rudenie. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, puncta Pavliuc.

Tot Pavliuc a emis şi una dintre cele mai dubioase decizii înregistrate în ultima perioadă în justiţia din R. Moldova, scrie ZdG. Pe 21 noiembrie 2015, acesta, având spre examinare o cerere a Ministerului Justiţiei R. Moldova privind recunoaşterea sentinţei de condamnare pe numele ex-deputatului Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită, a recunoscut sentinţa, însă, printr-un gest calificat de jurişti şi procurori „de neînţeles”, a dispus suspendarea executării pedepsei. ZdG, în timp ce magistratul „delibera” pe acest caz, a surprins cum din biroul său a ieşit Adriana Beţişor, procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupţie

Ziarul de Gardă scrie şi despre studiile judecătorului Pavliuc care, în CV-ul său depus la CSM, a omis anii petrecuţi la şcoala profesională din s. Corbu, Donduşeni. O profesoară îşi aminteşte că Pavliuc învăţa de electrician şi era un elev „mediocru”.

„El, prin 1992, a finalizat studiile la şcoala profesională. Avea note de 2, 3 şi, uneori, 4. După ce a terminat şcoala profesională, a rămas la Corbu. Aici a făcut cunoştinţă cu actuala soţie, fiică de primar şi cu mamă profesoară de franceză. Cât a stat aici, Ghena nu avea unde trăi. A dus-o destul de greu. A dormit şi în Casa de Cultură…La şcoală îi plăcea să cânte la trompetă, însă era un elev mediocru. Nu-i prea plăcea cartea. Când l-am văzut la televizor că judecă aşa oameni importanţi, am rămas uimiţi, noi, profesorii. Cum e posibil aşa ceva? Ştiu că a învăţat ulterior la ULIM, prin corespondenţă. Nu ştiu cum a ajuns acolo. Probabil l-au ajutat socrii”, le-a povestit reporterilor de la ZdG o fostă profesoară de-a lui Pavliuc.

Acum judecătorul are casă într-o zonă de elită din capitală, au mai aflat reporterii ZdG. Asta în timp ce şi el, şi soţia sa lucrează la stat – el este judecător, iar ea medic. Casa valoarează cel puţin patru milioane de lei. Mai multe citiţi AICI

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii