Justiţie

Procurori cu probleme de integritate, unşi de ziua lor

Foto: zdg.md
Autor: Julieta Saviţchi
08/02/2021 19675

Au declarat bunuri la preţuri derizorii, au gestionat dosare controversate sau au acumulat averi care depăşesc veniturile legale. O parte din cei 68 de procurori care au primit distincţii din partea conducerii Procuraturii Generale cu ocazia zilei lor profesionale a figurat în anchete jurnalistice sau ar avea probleme de integritate.

Distincţiile au fost acordate cu prilejul aniversării a XXIX-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova, „ca măsură de încurajare”. Lista procurorilor nominalizaţi a fost întocmită de Consiliul Superior al Procurorilor şi a fost transmisă procurorului general, care a semnat ordinele privind decorarea. Distincţiile oferite angajaţilor Procuraturii au valoare simbolică şi se acordă în baza Regulamentului cu privire la aplicarea măsurilor de încurajare a procurorilor pentru organizarea și dirijarea excelentă a activității. Pentru acuzatori, acordarea acestor distincţii reprezintă un mare prestigiu.

 

Crucea Pentru Merit

Marcel Cimbir

Şeful oficiului Botanica al Procuraturii municipiului Chişinău, Marcel Cimbir, este singurul din listă care s-a învrednicit de distincţia Crucea Pentru Merit, clasa 1. Procurorul Cimbir a fost de mai multe ori subiectul investigaţiilor jurnalistice, în care au fost scoase în evidenţă problemele de integritate cu care se confruntă omul legii.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice scria, în 2015, că Cimbir nu a declarat cota de 10 la sută deţinută de soția sa, Mariana Cimbir, la SRL Arhibas. Femeia a devenit fondatoare la Arhibas la numai 18 ani, în perioada când tatăl său, Veaceslav Untilă, ocupa funcţia de viceministru al Afacerilor Interne. Această firmă are un spectru larg de activitate, cum ar fi tipărirea cărţilor, comerţul cu ridicata, însă principala activitate o reprezintă construcţiile. SRL-ul a devenit cunoscut prin serviciile sale prestate Băncii de Economii, lichidată în urma scandalului ce ţine de furtul miliardului. Dintr-un raport ce denunţa fraudele financiare de la această bancă aflăm că, la numai un an de la fondare, Arhibas a obţinut peste șapte milioane de lei de la această bancă de stat pentru reparaţia sediului din oraşul Teleneşti. Totodată, firma a privatizat în anul 2008 o întreprindere de stat. SRL-ul, cu un capital social de aproximativ șase mii de lei, a plătit peste 13 milioane de lei pentru privatizarea întreprinderii de stat specializate în ecologie, energetică şi industrie.

Şeful oficiului Botanica al Procuraturii Chişinău declară în proprietate, din 2009, un hectar de pădure a cărui valoare este 0.

Omul legii mai deţine două apartamente, evaluate la 964.346 respectiv 430.914 lei, precum şi un garaj primit drept donaţie în 2008.

Cimbir a fost anterior membru al Colegiului de Etică şi Disciplină de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor.

Procurorul Dumitru Raţă s-a învrednicit de Crucea Pentru Merit de gradul II. Dumitru Raţă lucrează, din septembrie 2020, în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), condusă de Ion Caracuian. Anterior, începând cu anul 2013, omul legii a lucrat în oficiul Ciocana al Procuraturii Chişinău, unde o perioadă a fost şef Ruslan Popov, procuror general-adjunct, cumătru cu Caracuian.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale, Dumitru Raţă duce un trai foarte modest. El nu deţine proprietăţi, nu are automobil, iar singura avere raportată este cota de 33 la sută dintr-un apartament care aparţine soţiei sale.

Medalia Pentru Serviciu Impecabil

Cu medalia Pentru Serviciu Impecabil, clasa I, au fost decorate două procurore din Procuratura Generală, Nina Crăciun şi Tatiana Bucos-Casir.

Nina Crăciun activează în cadrul Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale, începând cu anul 2019. Până atunci fiind angajată în Procuratura Chişinău.

Nina Crăciun împreună cu soţul, pensionar al Ministerului de Interne, deţine în proprietate o casă de locuit, două apartamente, două terenuri pentru construcţie, două automobile, ambele procurate în 2019 cu 10.800 respectiv 6.900 de euro.

Radu Gojan. Foto: CIJM

De medalia Pentru Serviciu Impecabil de gradul II s-a învrednicit Radu Gojan, procuror în Secția unificarea practicii în domeniul urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale.

Gojan raportează în Declaraţia de avere şi intrese personale trei automobile, dintre care două, Subaru Forester şi Toyota Prius, i-ar fi fost oferite în posesie gratuită. Ambele mașini erau aproape noi când au ajuns în folosinţa omului legii.

Radu Gojan a raportat în 2019 şi donaţii de 2.300 de euro cu ocazia evenimentelor de familie.

Aceeaşi distincţie i-a fost oferită şi lui Ruslan Baraliuc, procuror în Procuratura raionului Briceni. Acesta a ajuns în atenţia presei după ce a declarat că a primit în 2017 donaţii în valoare de 33 de mii de euro. 12 mii de euro au venit de la mama sa, Zinaida, care lucrează în Italia, iar alţi 21 de mii de euro de la Liudmila Gonceariuc.

Ruslan Baraliuc

În 2019, Baraliuc a declarat că a primit de la cele două femei donaţii de 4.700 de euro.

Omul legii a mai raportat că deţine în proprietate opt imobile, dintre care un apartament şi două case. În afară de aceasta, în garajul omului legii se regăsesc trei automobile, Jeep Grand Cerochi, Honda CRV şi Mercedes E 220.

Elena Ceruta. Foto: CIJM

Elena Ceruţa, procuror PCCOCS, a fost unsă cu medalia Pentru Serviciu Impecabil de gradul III. Ceruţa a ajuns în atenţia opiniei publice în 2020, ca acuzatoare în primul dosar intentat pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. În ultima perioadă, Ceruţa s-a manifestat prin diferite acţiuni care au dus la tergiversarea procesului, cum ar fi lipsa nemotivată de la şedinţa de judecată, recuzarea completului de judecată sau plecarea inopinată în concediu.

De aceeaşi distincţie s-a învrednicit şi colegul ei, Victor Socol, procurorul care a gestionat dosarul contrabandei cu 1,6 milioane de euro de la vama Leuşeni. Ulterior, un tânăr pretins milionar a declarat că sunt banii lui câştigaţi în Africa, pe care ar fi vrut să-i investească în agricultura moldovenească. Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice a realizat o anchetă în care a demonstrat că pretinsul milionar este fiul unui fost traficant de persoane şi că acesta a mai participat la schemele de spălare a banilor puse la cale de către unchiul său.

În cele din urmă, tânărul a fost scos de sub urmărire penală pe motiv că banii nu sunt ai lui.

Din 2019, Victor Socol locuieşte cu familia într-o casă cu suprafaţa de 150 de metri pătraţi, oferită în locaţiune gratuită.

Insigna Eminent al Procuraturii

Dumitru Obadă. Foto: apod.md

Începând cu anul trecut, Dumitru Obadă este procuror-șef interimar al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare a Procuraturii Generale şi s-a ales cu insigna Eminent al Procuraturii, chiar dacă a lipsit timp de patru ani din sistem. În iunie 2016, după o carieră de patru ani în cadrul Procuraturii Generale, Dumitru Obadă este angajat la Procuratura Anticorupţie, unde nu se reţine prea mult timp şi părăseşte procuratura pentru Institutul Naţional al Justiţiei.

Soţia sa, Constanţa Obadă, este notar, iar din 2014 deţine o cotă de 25 la sută din SRL Şapte Spice, o brutărie care timp de șase ani a reuşit să se afirme pe piaţa produselor de panificaţie din Republica Moldova. Familia Obadă mai are în proprietate două apartamente şi o casă de locuit de 192 de metri pătraţi, dată în exploatare în 2017, fiind evaluată la 2,3 milioane de lei.

În 2019, familia şi-a procurat trei camioane de model Ford Trasnzit şi un automobil Volvo XC90, fabricat în 2014, care i-a costat 400 de mii de lei.

Calificativul de Eminent al Procuraturii i-a fost acordat şi Alionei Nesterov, numită cu puţin timp în urmă la Procuratura Anticorupţie.

Aliona Nesterov şi-a început cariera în 2011 la Procuratura sectorului Ciocana din Chişinău, iar o perioadă a activat sub şefia lui Ruslan Popov.

În 2019, Aliona Nesterov a raportat remitenţe de la rudele din afara ţării de 16.400 de dolari şi 400 de euro. Familia procurorei are în posesie două apartamente, dintre care unul i-a fost donat în 2014, iar din 2019 deține şi două automobile de model Toyota. Unul a fost cumpărat cu 50 de mii de lei, iar altul i-a fost dat în folosinţă gratuită. Soţul acuzatoarei este proprietarul a 75 la sută dintr-o firmă fondată în 2018, însă în Declaraţia de avere nu sunt indicate careva venituri obținute din activitatea companiei.

Aceeaşi distincţie i-a fost acordată şi șefului adjunct al Procuraturii raionului Dubăsari, Viorel Beiu.

Anul 2019 a fost unul foarte bun pentru omul legii. Acesta a primit o donaţie de 4.000 de euro din Italia, şi-a cumpărat cu 800.000 de lei o casă de 161 de metri pătraţi, iar cu alţi 310 mii de lei şi-a procurat un automobil Honda CVR, fabricat în 2017.

Cadouri simbolice şi exprimarea mulţumirilor pentru tineri

13 procurori s-au ales cu cadouri simbolice, iar alţii 17 au primit mulţumiri în scris din partea conducerii Procuraturii Generale. Majoritatea din ei sunt procurori tineri, veniţi în sistem începând cu anul 2018.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii