Declaraţie // Calea lui Petru Harmaniuc spre fotoliul de judecător. Candidatul la funcţia de magistrat, despre averea sa: „Mă întreţin singur de la 18 ani”

Anastasia Nani
12/06/2017
Petru Harmaniuc. Captură: Jurnal TV

Petru Harmaniuc, fiul fostului judecător Valeriu Harmaniuc, ar urma să devină magistrat la Judecătoria Chişinău prin decretul preşedintelui Igor Dodon. Absolventul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) va ocupa această funcţie după mai multe încercări eşuate de a obţine un loc vacant în instanţele din Capitală, candidatura lui fiind respinsă de fostul şef al statului, Nicolae Timofti. În hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de acum câteva săptămâni, prin care candidatura lui Petru Harmaniuc alături de altele trei au fost propuse actualului preşedinte pentru cele patru funcţii vacante la Judecătoria Chişinău, nu sunt explicate meritele pentru care, de această dată, a câştigat un loc vacant într-un concurs în care s-au înscris 23 de persoane. Într-un răspuns adresat portalului Anticoruptie.md, Petru Harmaniuc a explicat că avizul SIS prezentat anterior Preşedinţiei nu conţine date care ar demonstra că a încălcat legea. Cât despre averea pe care o deţine, el spune că se întreţine singur de la 18 ani, iar pentru casa pe care o are la Stăuceni, timp de şapte ani, a investit toţi banii în construcţie.

În aprilie 2013, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției, Petru Harmaniuc a devenit asistent judiciar în cadrul Curții Supreme de Justiție. S-a concediat în martie 2015, iar peste câteva luni, în noiembrie, s-a reangajat în aceeași funcție la Judecătoria sectorului Centru din Chișinău. De la absolvirea INJ, el a cerut de mai multe ori membrilor CSM să-l promoveze în funcţia de magistrat, dar nu a acumulat suficiente voturi. În 2014, atunci când a fost repartizat la Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei, candidatura acestuia - alături de altele trei - a fost respinsă de fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. „În viziunea mea, la examinarea candidaturilor sus-menționate, înaintate pentru numirea în funcția de judecător, Consiliul Superior al Magistraturii a scăpat din vedere unele circumstanțe ce țin de integritatea și reputația acestor persoane și care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul magistratului”, potrivit actului prin care șeful statului a respins în octombrie 2014 patru candidaturi (Corneliu Crețu, Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Natalia Berbec - n.r.)

În document se mai arată că circumstanțele și informațiile expuse de Serviciul de Informații și Securitate în avizele consultative se referă „la conflicte de interese, relații cu persoane controversate, averi și mijloace financiare ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, implicări în activități ce afectează nepărtinirea sau diminuează încrederea publicului (...)”

Expert: „Argumentele CSM lipsesc”

După mai multe încercări eşuate, în mai 2017, Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus pe Petru Harmaniuc, alături de alţi trei candidaţi, la funcţia de magistrat la Judecătoria Chişinău. „Harmaniuc Petru a absolvit cursurile de formare inițială a candidaților la funcția de judecător, obținând media generală 9,46, fapt confirmat prin Atestatul de absolvire a INJ. Prin hotărârea din 10 decembrie 2015 a Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor, i-au fost acordate 81 de puncte, iar prin hotărârea CSM din 9 iulie 2013, a fost considerat compatibil cu interesele funcției publice. Potrivit dosarului personal al candidatului Harmaniuc Petru, vechimea totală în funcțiile de specialitate juridică constituie peste cinci ani”, se arată în hotărârea CSM, fără să fie expuse argumentele pentru care Petru Harmaniuc a fost ales câştigător în acest concurs în care s-au înscris 23 de persoane.

„Până la moment nu avem un răspuns clar din partea CSM dacă dubiile președintelui care l-a refuzat pe Petru Harmaniuc sunt întemeiate sau dacă circumstanțele invocate anterior mai sunt valabile sau nu. O asemenea argumentarea nu rezulta din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, nici până acum candidatul nu a justificat proveniența surselor din care şi-a cumpărat bunurile de care dispune. În plus, este straniu de ce Petru Harmaniuc nu a solicitat anterior CSM să fie propus repetat președintelui Republicii Moldova ca să fie numit în funcție. După atâta atenție din partea publicului, este de datoria lui Petru Harmaniuc să demonstreze că are o reputație ireproșabilă, deoarece activitatea lui trebuie să inspire încredere în actul justiției”, a comentat expertul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, cea pentru anul 2015, Petru Harmaniuc are în proprietate o casă în comuna Stăuceni, municipiul Chişinău, cu o suprafaţă de aproape 97 de metri pătraţi. Potrivit documentului, valoarea cadastrală a imobilului, cu tot cu garaj şi teren, este de peste un milion de lei. Ziarul de Gardă scria anterior că locuinţa valo­rează apro­xi­ma­tiv șapte mili­oane de lei şi că, potri­vit date­lor de la Cadastru, Petru Har­ma­niuc avea 18 ani când a cum­pă­rat terenul de la Stă­u­ceni. 

Declaraţia de avere a candidatului la funcţia de magistat mai arată că el are în proprietate un Mercedes Benz E220, automobil fabricat în 2012 și cumpărat în 2013, valoarea căruia este de aproximativ 255.000 de lei. Totodată, potrivit documentului, el deţine prin comodat alte două automobile: Toyota RAV4, mașină din 2002 și dobândită în 2009, dar și un autoturism de model BMW X5, fabricat în 2003 și dobândit în 2012. El a mai declarat un teren intravilan cu o suprafaţă de şase ari şi cu o valoare cadastrală de peste 150.000 de lei. Pe parcursul anului 2015, a avut un salariu de circa 35.000 de lei. 

Petru Harmaniuc: „Timp de şapte ani am investit toţi banii în construcţia casei”

Solicitat de Anticoruptie.md să răspundă la câteva întrebări privind averea sa, cât şi despre insistenţa de a ajunge în funcţia de judecător, Petru Harmaniuc ne-a oferit un răspuns în scris, pe câteva pagini. El a menţionat, între altele, că începând cu vârsta de 18 ani s-a întreținut singur datorită activităților pe care le desfășura, iar imaginea care i-a fost creată - precum că tot ce deține este meritul exclusiv al părinților - este falsă. „La moment dețin în drept de proprietate o casă de locuit în comuna Stăuceni cu suprafața de 98 de metri pătraţi, care împreună cu terenul aferent valorează conform datelor cadastrale 1.262.581 de lei, dar nu 7.000.000 de lei aşa cum s-a vehiculat în presă. Mai mult, accentuez că, de facto, pentru construcția casei s-au cheltuit mult mai puțin decât valoarea cadastrală, având în vedere că, în perioada construcției, prețul la materialele folosite era de trei ori mai mic decât în prezent. Investițiile au constat și din ajutorul părinților, dar și al rudelor de peste hotare, precum și din anumite împrumuturi, iar casa, repet, are suprafața de 98 de metri pătraţi și nu valorează nicidecum 7.000.000 de lei, or am admite la absurd că un metru pătrat de locuință în Stăuceni ar costa peste 5.000 de euro”, a precizat Petru Harmaniuc.

El susţine că, până să se angajeze în sistemul judecătoresc, a avut mai multe activităţi pentru care a fost remunerat. „Până la prima angajare în anul 2010, inclusiv pe parcursul studenției, începând cu anul 2004, am desfășurat diferite activități, inclusiv legate de vânzarea-cumpărarea autovehiculelor și intermedierea vânzării acestora, în paralel reprezentarea persoanelor fizice și juridice în procesele civile pe bază de procură, munca pe parcursul anului 2008 în SUA etc. Toate acestea, în concurs cu declinul pe piața imobiliară din anii respectivi, mi-au permis ca în anul 2005 să procur un teren din comuna Stăuceni. Pe parcurs, timp de şapte ani am investit toate sursele financiare de care am dispus doar în construcția casei”, potrivit candidatului la funcţia de magitrat. 

În acelaşi răspuns adresat Anticoruptie.md, el a notat că mai deține ¼ cotă-parte într-un apartament din Chișinău datorită participării sale la privatizare pe când avea vârsta de nouă sau zece ani. Cât priveşte automobilele pe care le-a declarat, Petru Harmaniuc explică faptul că nu toate îi aparţin cu drept de proprietate. „La data prezentării avizului consultativ de către SIS Consiliului Superior al Magistraturii, eu nu dețineam cu drept de proprietate niciun automobil, deoarece anterior, la 19 iunie 2013, am vândut singurul automobil pe care îl aveam în proprietate, și anume BMW 730 produs în anul 2005, pentru a-mi procura alt automobil. Până la acest automobil, precum și după acesta am procurat și am vândut alte autovehicule pe care nu le mai țin minte la număr, iar în prezent dețin în drept de proprietate un singur mijloc de transport de model Mercedes-Benz E200 produs în anul 2007, pe care l-am procurat și declarat în sumă de 250.000 lei. Cu referire la automobilele de model Toyota RAV4, produs în anul 2002, și BMW X5, produs în 2003, despre care s-a vorbit în presă, acestea nu-mi aparțin cu drept de proprietate, ci sunt automobilele familiilor surorilor mele (detalii în răspunsul ataşat - n.r.)”, ne-a scris viitorul judecător.

În context, Petru Harmaniuc a lăsat să se înţeleagă că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu a analizat fiecare candidatură în parte atunci când nu l-a acceptat la funcţia de magistrat alături de alţi trei colegi. „Apreciez refuzul şefului statului de atunci drept o omisiune de a analiza în detaliu anumite circumstanțe importante în privința fiecărui candidat care a fost respins la acel moment, or în adresarea președintelui expediată CSM-ului nu au fost reflectate motivele care au stat la baza dezacordului semnării decretului pentru fiecare persoană în parte (în speță mă refer la candidatura mea), acest răspuns descriind respingerea a patru candidaturi cu invocarea anumitor pretinse carențe pentru toți patru candidați, a căror avize consultative eu nu le cunosc, iar două dintre aceste persoane deja activează și au fost numite în funcție după promovarea altor concursului, prin decretele aceluiași președinte, care le-a respins anterior candidaturile”, a punctat el, precizând că „alegațiile strecurate în mass-media referitoare la pretinsa lipsă a unei reputații ireproșabile pentru deținerea funcției de judecător” sunt declarative. 

Răspunsul integral oferit de Petru Harmaniuc portalului Anticoruptie.md 

Petru Harmaniuc este fiul fostului judecător Valeriu Harmaniuc care, alături de alți trei foști colegi de-ai săi - Aureliu Colenco, Eugeniu Clim și Ala Nogai - a ajuns în vizorul procurorilor Anticorupție după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În decembrie 2014, oamenii legii au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. În document, procurorii au invocat faptul că membrii CSM s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru. În aprilie 2014, Valeriu Harmaniuc a depus o cerere de demisie, acceptată de preşedintele Nicolae Timofti.

Anastasia Nani
12/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii