12 posturi de radio şi televiziune, obligate să-şi declare proprietarii

Julieta Saviţchi
17/11/2015

Trei posturi de radio şi nouă canale TV au fost avertizate şi impuse  de  Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să prezinte, în cel mult 72 de ore, declaraţiile cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii. Decizia a fost luată marţi, 17 noiembrie.

Este vorba despre posturile de radio: AQUARELLE-FM, KISS FM şi Vocea Basarabiei, precum şi posturile de televiziune: AICI  TV, Aiîn-Aciîc, Canal X, Fishing & Hunting Premium Channel, Gold TV, Ren TV Moldova, Stil TV, TV CĂLĂRAŞI şi Vocea Basarabiei TV.  Consiliul Coordonator al Audiovizualului  i-a atenţionat şi pe cei care au prezentat declaraţii incomplete sau cu anumite neajunsuri ca, în termen de 7 zile calendaristice, să înlăture aceste scăpări.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a constatat că  doar 88 dintre cei 120 de radiodifuzori privaţi, care deţin licenţă de emisie pe teritoriul Moldovei,  au prezentat  în termen legal declaraţiile  cu privire la asigurarea transparenţei proprietăţii. Ca urmare a analizei declaraţiilor înregistrate, CCA a constatat că 62 dintre acestea au fost întocmite cu anumite omiteri sau neclarităţi, mai exact nu au fost indicate simbolurile postului de televiziune, a paginii web, beneficiarilii finali, datele despre cota de participare a beneficiarilor, numele producătorilor de programe sau de emisiuni etc.

Noile modificări la Codul Audiovizualului obligă posturile de radio si TV  să facă publice numele proprietarului /proprietarului beneficiar şi datele privind cota lor de participare la capitalul social, precum şi alte informaţii de interes public. Pană la 10 noiembrie 2015, radiodifuzorii privaţi urmau să facă publice informaţiile pe pagina web a serviciului de programe şi, în acelaşi termen, să le furnizeze Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Declaraţiile acestora urmează să fie publicate pe site-ul oficial al CNA.

Julieta Saviţchi
17/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii