14 lei pentru un metru cub de gaze pentru familiile cu venituri mici. Cât vor plăti cei din alte categorii de vulnerabilitate

Anticoruptie.md
17/11/2022
Captură video

Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută automat în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică pe data de 25 noiembrie, 24 noiembrie fiind ultima zi de depunere a cererilor pe portalul www.compensatii.gov.md. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița, care, împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a prezentat  schema de oferire a compensațiilor.

Guvernul Republicii Moldova are la dispoziție o sumă dublă față de anul trecut pentru a oferi cetățenilor compensații la consumul de gaze, energie termică și electrică în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.

 „Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, instituit în anul curent, prevede compensații de 5 miliarde de lei, dublu față de anul trecut. Iarna care vine nu va fi ușoară, dar nu ne prinde nepregătiți”, a anunțat Natalia Gavrilița, mulțumindu-le tuturor celor care s-au implicat în gestionarea portalului compensatii.gov.md.

Ministrul Marcel Spatari a accentuat că pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat se stabilește la 180 de m3 pe lună. 

Pentru consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată - 12 lei pentru un metru cub de gaze, pentru cea de-a doua categorie - ridicată, prețul final va fi de 14 lei.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie vor plăti 17 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută - 24 de lei pentru un metru cub de gaze.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.400 lei pe Gcal, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată un tarif de 1.700 de lei pe Gcal, iar cei cu vulnerabilitate medie un tarif de 1.950 de lei per Gcal. Cei cu vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 2.500 de lei per Gcal. 

Totodată, vor fi oferite compensații pentru consumul de energie electrică în limita unui plafon de 75kw/h pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif de 3,3 lei per kw/h, iar a doua categorie de vulnerabilitate, un tarif de 3,7 lei per kw/h, diferența fiind compensată în factură. 

Anticoruptie.md
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii